Månedsmagasinet på Costa del Sol
Helsetrygdkortene må aksepteres

Den økonomiske krisen har gjort at spanske helsemyndigheter leter med lys og lykte etter stadig nye måter å spare penger på. Ikke noe galt i det. Men noen ganger kan myndighetene bli litt for ivrige.

Først satte de bom for utenlandske – såkalte – ”helseturister”. Det gjaldt bl.a. pensjonister fra resten av Europa som bosatte seg i Spania, bl.a. fordi landet i årevis har hatt kort ventetid og et svært godt tilbud på helsetjenester.

Pensjonister fra Storbritannia, Tyskland og Belgia utnyttet dessuten gunstige EU-regler som gjorde det mulig for folk å få sykehusbehandling hvor de selv ville innenfor unionen. Mange valgte Spania på grunn av den korte ventetiden.

Særlig populært var det å komme hit for å bli hofteoperert. Først og fremst var disse operasjonene etterspurt rundt de populære turistområdene langs den spanske Middelhavskysten.

En hofteoperasjon er ingen billig fornøyelse, og naturlig nok ble spanske myndigheter etter hvert bekymret for at det offentlige helsetilbudet på denne måten skulle bli tappet for ressurser. Det endte da også med at myndighetene avviklet ordningen.

For rike turister fra Nord-Europa var det neppe særlig dramatisk at spanske myndigheter heretter krevde at man måtte bo i Spania, være i jobb og betale skatt til landet for å få gratis helsetjenester, bortsett fra førstehjelp.

Verre var det selvsagt at arbeidsløse og ofte papirløse immigranter også ble nektet all form for helsehjelp.

Men spanske helsemyndigheter har nå gått videre på sparelinjen, og det er her det tipper over. For stadig flere offentlige sykehus og legevakter i Spania nekter nemlig nå å akseptere det europeiske helsetrygdkortet fra turister fra EU- og EØS-landene.

Aftenposten som først omtalte denne saken 19.april i år, viser til at den økonomiske krisen har gjort at flere populære europeiske turistland, ikke bare Spania, i stadig større grad nekter å godta det felles europeiske helsetrygdkortet. Dermed kan godtroende turister få seg en økonomisk smell dersom de skulle bli akutt syke eller skadet i ferien.

På baksiden av det europeiske helsetrygdkortet står det klart og tydelig at kortinnehaveren har rett til nødvendig medisinsk behandling under midlertidig opphold i et EØS-land, altså i EU-landene, Sveits, Island, Liechtenstein og Norge, – og på samme nivå som vanlige innbyggere i landet får.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra folk som har hatt vanskeligheter i blant annet Hellas og Spania, inkludert Kanariøyene, sier avdelingsdirektør Jørgen Sætre ved Helfo servicesenter som er utsteder av det europeiske helsetrygdkortet i Norge.

– Vi har fått informasjon om at drosjer og ambulanser i enkelte land kjører den som trenger hjelp til private sykehus. Dette til tross for at pasienten har bedt om å bli sendt til et offentlig sykehus, hvor man kan benytte Europeisk helsetrygdkort, sier Sætre.

Også i Storbritannia har den endrede spanske praksisen vakt oppsikt.

– Vi vet at enkelte sykehus på Costa del Sol og Costa Brava nå nekter å godta Europeisk helsetrygdkort, sier Amber Howard fra Holidaysafe.co.uk til avisen The Independent.

Tidligere har praksis vært at offentlige spanske sykehus har gitt gratis behandling, selv om man skulle ha glemt å vise fram helsetyrgdkortet når man ankommer sykehuset. Nå endrer flere sykehus denne praksisen, ifølge The Independent.

Sykehus i Spania har en lovfestet rett til å lage egne regler om at alle som ikke viser kortet umiddelbart, kan nektes å få behandlingen dekket. Også i Italia, Hellas og Kypros har det blitt strammet inn på helsetjenester til utlendinger, skriver avisen.

Etter at flere forsikringsselskaper har klaget på den spanske praksisen, har EU tatt grep i saken. EU gir Spania to måneder på å endre praksisen og på nytt aksepterer de felleseuropeiske helsetrygdkortene. Mens du venter, kan det kanskje være lurt å tegne en egen reiseforsikring i sommer!

Arne Bjørndal
arne@norrbom.com

Av Arne Bjørndal – arne@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.