Månedsmagasinet på Costa del Sol


Elevene ved Den norske skolen Málaga deltok under den store matvareinnsamlingen – La gran Recogida de Alimentos – som ble arrangert i hele provinsen i månedsskiftet november – desember.

– Recogemos alimentos (vi samler inn matvarer)! I litt for store t-skjorter, men med store smil og sterk stå-på-vilje deltok elevene fra 1. klasse og oppover da hjelpeorganisasjonen Bancosol Alimentos i Málaga gjennomførte sin storstilt innsamling av olje, melk, linser, bønner, barnemat og hermetisk fisk utenfor de 150 største supermarkedene i provinsen.

130.000 mennesker sulter
De norske elevene hadde fått ansvaret for den store Carrefour-butikken i Arroyo de la Miel, et steinkast nedenfor skolen.
Målet for aksjonen i hele Málaga-provinsen var å samle inn til sammen 150 tonn matvarer. Ifølge Bancosol Alimentos er 130.000 mennesker i provinsen nå avhengig av jevnlige matvareutdelinger for å overleve.

Tema: Sult
– Vi samler inn mat til familier som har dårlig råd, sier Marcus Metlie (7 år) som går i andre klasse på skolen. Marcus forklarer at når mammaer og pappaer mister jobbene sine, er det ikke lett for familier å sørge for at barna deres får nok mat.
– Vi har hatt sult som tema på skolen. Vi har snakket om at ikke alle er like heldige som oss, og så har vi snakket om hvordan vi kan hjelpe. Nå deltar vi helt konkret i innsamlingen, og det er helt opplagt at eleven forstår hva dette dreier seg om, sier Beate Heggernes som er kontaktlærer for 1. og 2. klassingene ved Den norske skolen Málaga.
Hun forteller at elevene får en forståelse av at de faktisk kan hjelpe folk i nød og på den måten gjøre en forskjell.
Ifølge en studie fra Universitetet i Málaga som er offentliggjort i avisen Sur, lever nå en tredel av alle barna i provinsen på fattigdomsgrensa.

Tradisjon ved skolen
Den norske skolen har i flere år arrangert innsamlinger av mat i forbindelse med julehøytiden. I fjor ble det samlet inn 52 stappfull bæreposer med matvarer blant elever, foreldre, lærere og andre ansatte ved skolen. Alt ble overlevert spanske Røde Kors. I år skal skolen samle inn matvarer for Bancosol Alimentos, opplyser Stefan Östgård, pedagogisk leder ved skolen.
– Det er mye pedagogikk i å delta på en slik innsamling. Vi nordmenn her på kysten lever litt som i vår egen lille boble, sier han og mener det er sunt at elevene deltar i matvareinnsamlinger som dette og dermed får en forståelse av situasjonen i Spania og samtidig ser hvordan de kan være med på å hjelpe.

Store behov
• Med rekordhøy arbeidsledighet (i Spania under ett er den nå over 25 %, i Málaga-provinsen ligger den på hele 33 %) og kutt i lønninger og trygder, er behovet for hjelp sterkt økende.
• I Málaga-provinsen er det tre store organisasjoner som står for det meste av hjelpearbeidet; Røde Kors, den katolske kirkens egen hjelpeorganisasjon Caritas og Bancosol Alimentos.
• 120.000 mennesker i Málaga-regionen får i dag matvarer gjennom disse tre organisasjonene.

Ny aksjon: ”100×6”
Før nyttår satser Bancosol på å samle inn ytterligere fem millioner kg med mat fra de store supermarkedkjedene. Dette er ”overskuddsmat” som ellers ville blitt destruert, bl.a. fordi de er i ferd med å gå ut på dato.
Kampanjen har fått navnet ”100×6”. Forklaringen er at Bancosol får 100 kg med matvarer fra supermarkedene for hver seks euro (rundt 45 norske kroner) de klarer å samle inn. Maten får Bancosol gratis, pengene skal dekke transport- og administrasjonsutgiftene som supermarkedene har.

Bancosol Alimentos
• Det finnes i dag 52 matvarebanker innenfor Bancosol-systemet i Spania
• Siden starten i 1998 har målet vært å ”unngå at mat blir avfall og kjempe mot sult”
• Samarbeider bredt med hundrevis av frivillige organisasjoner (NGO´er), med statlige, regionale og lokale myndigheter, matvareprodusenter og butikkjeder, i tillegg til økonomisk støtte fra bl.a. EU
• 62 % av inntektene kommer fra frivillige bidrag fra enkeltpersoner, foreninger, bedrifter og gjennom innsamlinger
• Aksjonen 30. november og 1. desember der 2.000 frivillige deltok hadde som mål å få samlet inn 150 tonn basismatvarer utenfor 150 av de største supermarkeder i hele provinsen
• Gjennom den kommende pengeinnsamlingsaksjonen ”100×6”, vil Bancosol for hver seks euro som blir samlet inn, få tilkjørt 100 kg med matvarer fra de store supermarkedkjedene. 230 samarbeidene organisasjoner skal sørge for at maten går videre til de mer enn 60.000 nødstilte som Bancosol deler ut matvarer til
• Bancosol ble nylig hedret med ”Premio Príncipe de Asturias de la Concordia 2012”, den spanske kronprinsen Felipes ærespris
• Kontaktinformasjon og mer om Bancosol og høstens innsamlingsaksjoner: www.bancosol.info (bare spansk)

Vil du støtte Bancosol?
Spør på Den norske skolen Málaga hvordan du kan være med på å hjelpe! Tlf.: 952 577 380

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.