Månedsmagasinet på Costa del Sol

Hvor er alle nordmenn hen?
Vi stiller oss ofte dette spørsmålet på vår vandring i de forskjellige bridgemiljøene her på solkysten. Her bor jo massevis av nordmenn, og vi er helt sikre på at mange av dere spiller bridge i en eller annen sammenheng; I følge statistikken spiller nærmere 10% av Norges befolkning bridge, det skulle bety at det er flere hundre bridgespillere her på kysten. Men vi kan nesten telle på én hånd de som dukker opp i klubbene.

Vi har sagt det før og gjentar det gjerne: Du er alltid velkommen i en bridgeklubb. Uansett om du er nybegynner, god eller middels spiller, nivået i klubbene her er så variabelt at alle – absolutt alle – vil ha glede av å være med. OG jeg kan ikke understreke nok: Konkurransebridge, enten det er for lag eller par, gir en helt annen dimensjon av spenning og glede til bridgen. Så møt opp!

Vet du ikke hvor klubbene er, eller har lyst på følge til din eller deres første bridgekveld: Ta gjerne kontakt med meg, så skal jeg anbefale steder å prøve. Det står også nesten alltid noe om dette i de forskjellige skandinaviske magasinene.

I dag skal vi imidlertid hente spill fra en privat klubb. Her var det bare nordmenn tilstede og spillet avstedkom heftige diskusjoner over et glass vin eller to etterpå.

Du skal få alle fire hendene med en gang, men husk at spillet egentlig skal løses ved bordet, og da ser du bare blindemann (nord). Så dekk gjerne over øst-vests kort og prøv først.

 

                                            ♠ E 5 2

                                            Q J 9 7 4

                                            K 6 5

                                            ♣ J 10

 

♠ Q 10 8 4 2                          ♠ J 9

A K 10 8 5                         6 3 2

                                                              A Q J 10 7 4 3

♣ 6 5 4                                                       ♣ 8

 

                                            ♠ K 7 6

                                           

                                            9 8 2

                                            ♣ A K Q 9 7 3 2.

 

Meldingsforløp, N/S i sonen:

 

N                    Ø                   S                    V.

1*                 3                  x(!)**               pass

3                  pass               5♣                  pass rundt.

*) kan være 4-kort
**) negativ dobling, viser god tilpass (normalt 4-kort) i spar eller en sterk hånd.

 

At undertegnede i nord nå burde ha meldt 3 NT i stedet for å gjenta en anemisk hjerterfarge, er en annen historie.
Nå var syd i 5♣. Kontrakten må vinnes, for 3 NT står som et seil. Kan du vinne den med utspill av hjerter ess fra vest? Det er du som må fikse dette. Prøv!!

At vest er renons i ruter er vel nokså opplagt, siden det ikke kom ruter ut.
La oss si du stjeler hjerter ess og spiller kløver til knekten. Begge følger, så vest kan ikke ha så mange kløver heller. Har han ingen ruter og max et par-tre kløver, er det selvsagt overveiende sannsynlig at han kontrollerer begge majorfargene. Aha, tenker du, dette kan det bli en skvis av!

Fra blindemann spiller du nå helt korrekt hjerter dame og kaster en ruter på hånden. Vest vinner stikket og frir seg med en spar. Men nå er du helt sjef: Når kløveren spilles til bunns, skvises vest i hjerter og spar, for med 4 kort igjen må han holde minst to spar og da kan han ikke ha mer enn to hjerter. Spar til esset og ny spar setter ham inn, og han må spille fra 10 8 i hjerter til dine J 9.
Strålende spilt av deg, og alle klapper.

Hvis det bare hadde vært så vel. Men det er det nok ikke, for vest, den skurken, er en luring, og han stakk ikke din hjerter dame.
Dermed ble den flotte skvisen din ødelagt, fordi vest nå kunne gå ned til 3 spar og hjerter konge single når den siste kløveren spilles. Altså vant du ikke kontrakten likevel, og applausen forstummet. Kjempeergerlig!

Men du fortviler ikke, for du forutså selvsagt at vest ville være god nok til ikke å stikke hjerter dame, så du la en alternativ plan, plan B!:
For etter hjerter dame som du altså fikk beholde for, spiller du nå en ny hjerter til stjeling på hånden, så tar du ut trumfen og spilte ess,konge i spar. Du har nå full telling på østs hånd, og spiller ganske enkelt en liten ruter fra begge hender!
Øst stakkar, som bare har ruter igjen, er inne. Han kan ta for ruter ess, men må så gi deg ditt ellevte stikk for ruter konge i bordet!

Applausen vil ingen ende ta, du er dagens mann eller kvinne og alle spanderer god vin i baren. Den har du fortjent, særlig siden du ikke skal kjøre bil mer den kvelden!

Vest, luringen, får ikke mer vin den dagen, for hadde han spilt ut spar eller kløver, så ville aldri kontrakten kunne vinnes!

 

Av Roar B. Sletner

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.