Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

EU og europeiske forbrukerorganisasjoner mener det er viktig å få fart på konkurransen om teletjenester i Spania. Prisene for å bruke mobiltelefon, fasttelefon og å sende og hente ned data over det spanske telenettet er altfor høye, samtidig som fortjenesten til de store tilbyderne av teletjenester er urimelig stor, blir det hevdet.
I Norge og resten av Skandinavia har det de siste årene dukket opp mange små og nye teleselskaper som har klart å utfordre de store telegigantene med lavere priser og mer gunstige vilkår for abonnentene. Det har ført til større konkurranse mellom selskapene og til lavere priser for kundene. Bra!
Desto mer underlig er det at Spania med sine 46 millioner innbyggere fortsatt henger langt etter når det gjelder å skape konkurranse og få teleprisene ned på et akseptabelt nivå. Jeg har hørt noen påstå at i Norge er stort sett alt dyrere enn i Spania. Bortsett fra mobiltelefoni!
For selv om EU i 2007 krevde at det spanske mobilmarkedet ble åpnet for konkurranse, virker det som om de tre store mobilselskapene Vodafone, Orange og Movistar, klarer å holde prisnivået høyt. Faktisk så høyt at Spania er et av Europas dyreste land å bruke mobiltelefonen i.
I dag skal det finnes 20 store og små mobiloperatører i Spania, men de tre største fortsatt de dyreste. Samtidig er de beskyldt for ulovlige prissamarbeid og kartellvirksomhet. Så sent som i januar startet spanske konkurransemyndigheter en sak mot de tre for misbruk av sin dominerende stilling overfor de mindre selskapene, skriver nettstedet Spania24.no.
Movistar, Orange, Vodafone og nykommeren Yoigo har bygget ut egne mobiltelefonnett, og de nye småselskapene leier seg inn på disse nettene.
Til tross for at de tre store mobiltelefonselskapene er de dyreste, har de 88 prosent av markedet. Yoigo har 5 prosent, mens de resterende sju prosentene er fordelt mellom de drøyt 20 andre selskapene.
Tallene vitner ikke om særlig stor konkurranse! Det skyldes flere ting: Ser du spansk tv, oppdager du fort hvilke teleselskaper som svir av mest penger på reklame: Det er så godt som alltid de tre store.
Nordmannen Christian Nyborg er gründeren bak selskapet Másmovil, – en av mange nykommere på det spanske markedet. I en artikkel her i Det Norske Magasinet i vår, hevdet Nyborg at selskapet Movistar bruker 120 millioner i året på reklame. Det sier seg selv at du skal ha godt med penger for å matche slike summer.
En annen forklaring på at konkurransen ikke fungerer, er ifølge Nyborg, at de store mobiloperatørene også tilbyr fancy telefoner dersom man binder seg til ett selskap i 18 eller 24 måneder. Slik fungerer ikke billigselskapene.
At dette egentlig bare er snakk om å kjøpe mobiltelefonen på avbetaling, er det kanskje ikke så mange kunder som tenker særlig over. Etter at bindingstiden er over, har du gjerne betalt en nokså stiv pris for din nye telefon, – og mer enn om du selv betalte telefonen kontant og kjøpte et billigere telefonabonnement ved siden av.
Også andre metoder blir tatt i bruk for å hindre en effektiv konkurranse: Det handler om å skape en jungel av tilbud og tariffer, ulike priser på samtaler, oppstartsavgifter, prisen for å laste ned og opp data, osv. Hvordan er det mulig å vurdere tilbudene fra ulike operatører når ingenting er felles? Det blir litt som å sammenligne prisen på epler og bananer.
Tittelen på denne lederen oppfordrer deg til å være utro mot din gamle mobiloperatør og isteden velge en av de små og ukjente mobiloperatørene. Hvorfor? Jo, fordi den eneste måten å sikre konkurransen på det spanske mobilmarkedet og sørge for lavere priser og bedre vilkår for kundene, er å ved å styre unna de store mobiloperatørene.
Selv har jeg nesten halvert mine mobiltelefonutgifter etter at jeg byttet selskap. Da jeg ringte for å si opp mitt tidligere abonnement hos en av de tre store spanske mobiloperatørene, ble jeg i et par dager nedringt av selskapet som nå tilbød meg så lave priser at det nesten ble like billig som mitt nye selskap! Det forteller bare at på mobilmarkedet er fortjenesten fortsatt altfor høy!

Av Arne Bjørndal, arne@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet