Månedsmagasinet på Costa del Sol

 

Vitamin E er en vigtig antioxidant, der beskytter cellerne mod skadene av frie radikaler. Bl.a. rettet mod cellemembranens flerumættede fedtsyrer.
E-vitamin er også et fettoppløselig vitamin. E-vitamin ble i gamle dager kaldt forplantningsvitaminet, siden den er vigtig for hormonsystemet. Nå bliver vitaminet mest omtalt i forbindelse med hjerte- og karsykdommer, da det forbedrer omløpet i selv de minste kapillærerne, hjelper kroppen å ta opp oksygen, i tillegg til å være en god antioksidant, dvs. at den hindrer forfall av fettstoffer. På toppen av det hele sørger E-vitamin for at kroppen leger seg raskere, styrker musklene og immunforsvaret, det er vigtig for huden, beskytter mot bivirkninger ved strålebehandling, motvirker tidlige aldringssymptomer, eksem og rynker, og hjelper kalkopptakelsen i kroppen siden det styrker skjoldbruskkjertelen.
Vi kan lagre flere forskjellige typer E-vitamin i våre reservelagre. Men hvem har behov for E-vitamin? Kort sagt alle, da dette vitaminet styrker hjertekamrene, motvirker leddbetennelse og hindrer øreproblemer, blant annet den fryktede tinnitus –øresus. Vitaminet fås i kapsler, salve og hvetkimsolje, hvorav sistnevnte er bra for sår, brannsår, tørre lepper, liggesår osv.
Planteoljer er en god kilde til vitaminet. Det samme gælder nødder og fuldkornsprodukter.
Som med alle vitaminer må man være forsiktig under tilberedning av mat for ikke å begrense virkningen av vitamin E. Både lys, oksygen, oppvarmning og dypfrysning kan skade vitaminet.
80% tapes ved steking av fett.
20% ved kokning og steking av kjøtt- og melkeprodukter.
25% ved baking og koking av fettstoffer.
Vårt daglige behov ligger mellom 3 og 10mg, men hvis man vil forebygge kan man ta mellom 200 og 400mg.
Vitamina i Centro Idea har et bredt utvalg av vitaminer og mineraler.

Innhold av E-vitamin (mg pr. 100 g) i noen matvarer:
Hvetekimsolje 153
Eggeplomme 5,45
Solsikkeolje 55
Grønnkål 5,4
Tistelolje 40
Olivenolje 5
Torskelevertran 30
Reker 4
Mandler 25
Havregryn 1,55
Rapsolje 22
Avocado, broccoli, laks 1,3
Hasselnød 21
Frukt, grønt, melke-produkter, kjøtt, fisk 1-0,010
Soyamel 21
Marsipan 12

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.