Månedsmagasinet på Costa del Sol
Berlin – best fra sykkelsetet

Berlin - best fra sykkelsetet


Sykkelen er din beste venn under Berlin-besøket, den gjør avstandene mellom alle severdighetene overkommelige.

Proppfull av severdigheter, flat som en pannekake og med sykkelveier overalt er det ingen tvil: Tysklands hovedstad opplever du best fra sykkelsetet!

Berlin er en av Europas mest populære turistmål, og flere millioner mennesker besøker hvert år Alexanderplatz, Brandenburger Tor, Fjernsynstårnet, restene av Berlin-muren, den nye Potzdamer Platz og alle de andre severdighetene som den tyske hovedstaden har å by på.
Fra Málaga finnes det gode flyforbindelser til Berlin, bl.a. med flere lavprisselskaper som flyr direkte til flyplassen Schönefeld, 18 km sør for sentrum. Turen tar rundt tre og en halv time. Fra Schönefeld tar du bare toget eller flybussen rett inn til sentrum, og vips er du klar til å forsyne deg av herlighetene.

Lei sykkel!
Du oppdager fort at denne byen er som skapt for tohjulinger. Tilbudene om å leie sykkel finner de mange steder i sentrum. Et godt utgangspunkt er nettopp Alexanderplatz. Skulle du rote deg bort, kan du lett orientere deg etter toppen av fjernsynstårnet som rager høyest av alt i Berlin.
Når du har installert deg på hotellet eller pensjonatet, tar du bare en S- eller U-bahn (tunnelbane/metro) til den kjente plassen. Her finner du en rekke tilbud om sykkelleie fra 10 euro dagen og oppover. Så er det bare å sette rumpa på setet og la beina gjøre jobben. Du sliter deg neppe ut, for denne byen er flat og har mange gode sykkelveier. Med et godt kart, er det ikke vanskelige å finne fram.
Ønsker du likevel å ta det litt med ro, så tar du bare sykkelen med på metroen. Det er nemlig gratis! Her får du listen over noen av severdighetene du bør få med deg på sykkelturen rundt i Berlin:

Tysklands høyeste byggverk
Med Alexanderplatz midt i det tidligere Øst-Berlin som utgangspunkt, er første stopp fjernsynstårnet. Det ligger rett over gaten for metrostasjonen på plassen og er umulig å bomme på. Med sine 368 meter er dette Tysklands høyeste bygg.
Fra utsiktspunktet på 203 meter, har du en fantastisk utsikt i alle retninger og kan enkelt skaffe deg en grunnleggende oversikt over storbyen. Er det tid for lunsj eller en kopp kaffe, kan du gå trappen opp én etasje til den roterende restauranten på 207 meter. Herfra kan du sitte i ro og mak og nyte den flotte utsikten.
Det er ofte kø for å komme opp i tårnet, men bruk den nye sms-tjenesten når du bestiller, så får du sms-melding tilbake om når du kan ta den raske og innebygde heisen rett opp i tårnet.


Fjernsynstårnet er greit å orientere seg etter i storbyen. Med sine 368 meter rager den over alt annet i Berlin.

Museumsøya
Frå fjernsynstårnet er sykkelturen kort over til Muesumsinsel (museumsøya) midt i byelven Spree. Etter at du passerer brua, møter du først den mektige Berliner Dom som under siste verdenskrig ble nesten ble bombet sønder sammen. I dag er den protestantiske kirken for lengst ferdig restaurert og er et vakkert syn der den ligger rett ned mot elva.
Pergamon-museet utgjør bare en del av alle museene som er samlet på Muesumsinsel, men er verdt et besøk på grunn av alle de antikke skattene som er samlet her.

Selve symbolet for Berlin
Etter å ha tråkket deg over Schlossbrücke og over til ”fastlandet” på den andre siden av Spree, kommer du rett inn på ”Unter den Linden” i det tidligere Øst-Berlin. Fram til 1945 var dette paradegata i Berlin. Fortsatt er gata full av historiske bygninger.
Vi triller gjennom storbyen, og plutselig skimter vi Brandenburger Tor der framme, selve ursymbolet på både det gamle og nye Berlin. I og med at Brandenburger Tor tidligere lå i Øst-Berlin, var den ikke særlig lett tilgjengelig fra 1961 til murens fall natten til 10. november 1989.
Nå bør du låse sykkelen og ta beina fatt, både for å se nærmere på Brandenburger Tor, men også fordi rett bak den nye amerikanske ambassaden finner du det særegne minnesmerket over seks millioner jøder som ble nazistenes offer; de nesten 3.000 steinklossene som er plassert i den tidligere ”dødssonen” mellom øst og vest i Berlin.
 


Bare en 1,3 km lang del av den 160 km lange muren som skilte øst og vest i Berlin i nesten 30 år har fått stå i fred. I 1990 ble den omgjort til kunstgalleri, også kjent som East Side Gallery.

Reichstag-bygningen
Den gigantiske riksdagsbygningen – det tidligere ”stortinget” – er neste stopp. Du finner bygningen med den gigantiske glasskuppelen opp til venstre for Brandenburger Tor. Som så mange andre praktverk i denne byen, ble også Reichstag nesten lagt i ruiner under siste krig. I dag er den enorme bygningen pusset opp og har fått sin helt spesielle glasskuppel som du kan besøke.
Vi svinger ned igjen og ut på 17. juni-avenyen som starter der Unter den Linden slutter. På vei mot Siegssäule (Seierssøylen) passerer vi gjennom Tiergarten som var de tyske keiserne private jaktmarker. I dag er området et kjempemessig grøntområde, ideelt for småturer, sykling og soling.

Ut i det grønne
Men vi fortsetter, for nå skal vi til et helt spesielt område, midt i storbyen. Ved Charlottenburger Tor svinger vi ned til venstre og fortsetter turen på gang- og sykkelveien helt nede ved Landwehrkanalen, en liten sidekanal til byelven Spree.
Her sykler vi i grønne og landlige omgivelser som står i sterk kontrast, til det hektiske livet andre steder i Berlin. Har du tatt med en flaske vann og litt mat i sekken, er det her du skal sette deg på gresset, helt nede ved vannet, høre litt på fuglekvitteret, se på kanalbåtene som tøffer forbi og kjenne litt på den gode følelsen.


Fra utsiktspunktet på 203 meter oppe i fjernsynstårnet har du en fantastisk utsikt i alle retninger og kan enkelt skaffe deg oversikt over storbyen.

Kurfürstendamm
Vi er på vei tilbake østover mot Alexanderplatz, men vi tar en avstikker litt sørover i byen for å se Kaiser Wilhelm Gedächtnischkirche, eller rettere sagt restene av kirken som ligger i den ene enden av paradegata Kurfürstendamm.
Etter krigen ble det bestemt at den utbombede kirken skulle få stå slik som et minne om krigens grusomheter. I dag er restene av kirkerommet bygget inn i betongklosser som er åpent for publikum.
Et steinkast unna ligger KaDeWe(Kaufhaus des Westens), som etter Harrods i London er Europas største varehus. 50.000 kunder er innom hver dag, og de kan velge mellom 360.000 artikler. Men vi dropper shoppingen i dag.
Potsdamer Platz og muren
Den 160 kilometer lange Berlin-muren som ble satt opp i 1961 er i dag, heldigvis, borte vekk. Bare en 1,3 km lang del av den har fått stå i fred og ble i 1990 omgjort til kunstgalleri, også kjent som East Side Gallery. Her har kunstnere fra fjern og nær fått hver sine fire-fem meter for å sette samme sine kulturelle uttrykk.
På vei tilbake til sykkelutleieren, svinger vi ned Friedrichstrasse for å se hva som er igjen etter ”Checkpoint Charlie”, den mest kjente av grenseovergangene mellom det tidligere øst og vest i Berlin.
For meg gjensynet spesielt, for akkurat her passerte jeg i 1988 – ett år før muren falt – grenseovergangen etter å ha blitt nøye gransket av østtyske sikkerhetsvakter. Før var det vakttårn og murer, piggtråd og bevæpnede vakter som preget området. I dag har butikker og nybygg overtatt. Bare en symbolsk grensestasjon er satt opp midt i gata slik at turister skal få et slags inntrykk av hvordan det faktisk var.
Mens sola har begynt nedturen i vest, triller vi inn på Potsdamer Platz, tidligere et enorm stort brakkområde, i dag sentrum i det moderne Berlin. Her finner du eksperimentell arkitektur, med spennende former og farger.
Men vi må tilbake til Alexanderplatz, for om knappe ti minutter stenger sykkelutleieren. Vi klarte det med et nødskrik!

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.