Utsikten forteller litt om hvorfor byen var et viktig senter i Romerriket. Byen var et knutepunkt i handelstrafikken mellom Europa og Tanger-området i Nord-Afrika.
Ved Atlanterhavet og rett opp fra de flotte sandstrendene på Costa de la Luz reiser den seg, den romerske byen som var et viktig sentrum i det romerske riket for 2.000 år siden.
Den ligger litt vanskelig til når du kommer kjørende på landeveien. Veiene her er ikke de beste og fra hovedveien N-340, ca. 18 kilometer nord for Tarifa, må du ta av til venstre og følge skiltene vestover og i retning Atlanterhavet.
Men tenk deg at du levde for 2.000 år siden og kom sjøveien for eksempel sørfra, fra dagens Tanger i Marokko. Da ville havnen her i byen Baelo Claudia vært lett å finne. Med sin strategiske plassering var byen nemlig et viktig knutepunkt for både handel og erobringer i det gigantiske Romerriket.
Handel og kriger
Byen Baelo Claudia, eller Bolonia som den gjerne blir kalt på spansk, skal ha blitt oppført i det andre hundreåret før vår tidsregning. På denne tiden ekspanderte fortsatt Romerriket nesten i alle retninger. Behovet for å sikre imperiets utposter, infrastrukturen og samtidig trygge handelen, var stor.
Her, rett ved Hercules to søyler, Gibraltar i Europa og fjellene som reiser i Nord-Afrika på motsatt side av Gibraltar-stredet, var plasseringen av en romersk by på mange måter ideell. Her kunne skip som fraktet varer mellom Nord-Afrika og Europa lett anløpe. Dessuten var byens beliggenhet rett ved de fiskerike feltene i havet utenfor også svært viktig.
Idealet = Rom
Det politiske og økonomiske senteret for hele Romerriket var selvsagt hovedstaden Rom. Selv om Baelo Claudia var en liten by, ble den bygget etter det romerske idealet. Gatene ligger snorrette, og her finnes spor etter bymurer, hovedgaten, politiske og administrative bygninger, i tillegg til templer for en rekke viktige guder, blant andre Jupiter, Minerva og den egyptiske guden Isis. Også rester etter de tradisjonelle romerske badene, markeder, teater og bolighus finnes her.
Vannforsyningen ble sikret og ført fram til byen gjennom akvedukter fra innlandet bakenfor og over byen. Ingen andre og tidligere romerske byer på den iberiske halvøya kan vise til et så komplett system av nødvendige bygninger og funksjoner som nettopp Baelo Claudia.
Tunfisk og garum
Men først og fremst var nok denne romerske byen viktig på grunn av sin store fiskeindustri. Romerne overtok fønikernes fangstmetoder for å sikre seg rikelig utbytte fra det såkalte ”Almadraba-fisket” etter tunfisk.
Tunfisken som ble fanget etter 3.000 år gamle tradisjoner sikret nemlig byen det økonomiske grunnlaget, sammen med produksjon av ”garum”, en av datidens virkelig smaksforsterkere. Garum ble produsert her, også dette etter oppskrifter som romerne arvet av fønikerne.
Saltingen av tunfisken foregikk i industrilokalene rett nede ved havnen, og restene etter saltkarene som ble brukt er fortsatt mulige å se.
Garum som består av blant annet rester etter fiskeslo fra makrell og annen fisk, ble først lagt til salting og deretter skulle den gjære i friluft et par-tre måneder. Helt til slutt ble det blant annet tilsatt oljer, eddik og til og med vin for å sette en ekstra spiss på herligheten.
Der jeg spaserer mellom restene etter de mange saltkarene, slår det meg at det må ha luktet virkelig ille i denne praktfulle byen når gjæringen var på sitt verste. Men hva gjør man ikke når marum i antikken nærmest hadde status omtrent som vår tids kaviar og kunne selges andre steder i Romerriket for svært stive priser!
Oppkalt etter keiser Claudius
Romerrikets fjerde keiser Claudius (10 f.Kr. – 54.e.Kr.) fikk æren for å ha satt navn på byen Baelo Claudia. I hans regjeringstid opplevde også byen sin blomstringstid.
På 200-tallet kom de økonomiske nedgangstidene, noe som ifølge forskerne trolig skyldtes et jordskjelv med en påfølgende tsunami. Tross i forsøk på å bygge byen opp igjen, ble Baelo Claudia gang på gang utsatt for horder av pirater som benyttet muligheten da Romerrikets makt og betydning var på hell. Fra det 6. århundret mistet Baelo Claudia helt sin betydning, og det endelige forfallet satte inn og gikk raskt.
Nytt museum
Når du svinger inn på parkeringsplassen ved Baelo Claudia, ligger det nye museet rett foran deg. Her kan du sette deg godt inn i historien til denne romerske byen. Det finnes store modeller som viser hvordan byen må ha sett ut da den hadde sin glansperiode, samtidig som du her kommer tett innpå funnene som er gjort under utgravingene på området. Det er særlig franske arkeologer som har æren for at utgravingene kom i gang tidlig på 1900-tallet.
Fra museet spaser du på en gangvei ned til byen. Her kan du fritt bevege deg mellom søylegangene og de andre restene etter blant annet amfiteateret og templene.
Et fantastisk område
En tur til Baelo Claudia er lett å kombinere med en liten tur rundt på Costa de la Luz. Rett nord for havnebyen Tarifa har surferne skapt seg sitt forblåste paradis. Dersom du vil nyte som og praktfull sjø i roligere omgivelser, er det bare å ta beina fatt. Her finnes kilometer på kilometer med fantastiske strender, på vanlige ukedager treffer du knapt på andre mennesker her.
Slik finner du fram
Hold deg på veien som går nordover fra Tarifa (N-340) i retning Zahara de los Atúnes. Følg skiltingen ned til venstre.
Les mer om Baelo Claudia: www.juntadeandalucia.es/cultura/museos/CABC (også på engelsk).
Midt i den romerske byen Baelo Claudia og mellom de restaurerte søylene står stauten av keiser Trajan.
Det nye museet som er bygget i tilknytning til den romerske byen rommer både funn og modeller av hvordan Baelo Claudia må ha sett ut i sine glansdager.
De snorrette gatene er bygd etter mønster fra datidens store idealby og senter i Romerriket, nemlig Rom.
Det gamle teateret har sett bedre dager, men forteller likevel om et bysamfunn som på et tidspunkt må ha struttet av velstand.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001