Månedsmagasinet på Costa del Sol

Den skandinavisktalende gartneren Eutimio fra Zona Verde Lopez gir gode råd og tips om hva du kan gjøre i din spanske hage akkurat nå.
Det spanske klimaet og den spanske floraen er svært forskjellig fra det vi kjenner fra Norge og krever derfor annerledes stell – men det betyr ikke at vi må holde oss unna hagelivets gleder. Er du nybakt hageeier, eller har du bare ikke blitt dus med din spanske hage, så følg med i Det Norske Magasinets månedlige hagespalte. Her forklarer Eutimio hvordan du med enkle midler får det maksimale ut av hagen som ligger rett utenfor døren din.
Hver måned får du en rekke årstidsrelevante råd, men du har også mulighet for å stille spørsmål om stell av hage og pool til eutimio@zona-verde-lopez.com, tlf.: 661 659 249.

Hagen i november/desember
De korteste dagene i året nærmer seg, og det har en avgjørende betydning for plantene, mange av dem har avsluttet sin livssyklus eller går inn i en vegetativ hvile.

Før jordtemperaturen faller (selv om solen fortsatt varmer, er den om vinteren ikke sterk nok til å varme opp jorden), bør jorden ventileres og kultiveres. Husk å åpne grøfter som kan brukes til planting av hegn og vårens klatreplanter.

Gjødningsformer
Gjødningen deles i to hovedgrupper: organisk gjødning og kunstgjødning. Organisk gjødning omfatter alle gjødningsmidler som stammer fra planter og dyr. De mest benyttede er gjødning fra fjøs og stall, kompost, tang, hornmel, benmel og lign.

Organisk gjødning: næringsstoffer tilført gjennom organisk gjødning har nøyaktig samme virking som tilførsel av kunstgjødning. Men organisk gjødning og lignende kan ha den fordelen at den kan forbedre jordens struktur. En tung leirjord kan få større innhold av luft, noe som er av betydning for røttenes arbeidsforhold. En lett jord kan fortsatt bli bedre til å holde på vannet. Organisk gjødning kan også være fordelaktig fordi kvelstoffet frigjøres over en lengre periode og ved at den inneholder mange mikronæringsstoffer som for eksempel magnesium, natrium, mangan og bor. Den fulle verdien av organisk gjødning oppnås bare om det graves ned. Ved bruk som overgjødning, vil en svært stor del av det dyrebare næringsstoffet, kvelstoff, gå tapt. Organisk gjødning må – akkurat som kunstgjødsel – ikke fylles direkte i plantehullet, for det kan svi røttene.

Blandingsgjødsel: langt de fleste gjødninger markedsføres som blandingsgjødning, som inneholder hhv. kvelstoff, fosfor og kalium. Det er vanskelig å gi noen generell regel for hvilken sammensetning som er mest fordelaktig, men til vanlig bruk i hagen bør man foretrekke blandingsgjødsel med et forholdsvis høyt innhold av kalium for å sikre trær og busker en rimelig tilførsel av dette stoffet. Hvis gjødslet helt overveiende skal brukes til gressplener og grønnsaker, bør du derimot foretrekke en gjødsel med et høyt innhold av kvelstoff.

Ren gjødsel: ved ren gjødsel menes kunstgjødsel som bare inneholder ett næringsstoff, for eksempel mangansulfat, superfosfat, kalium, mm.

Flytende gjødsel: det har i mange år vært forhandlet flytende gjødsel beregnet på potteplanter og drivhus. Til utendørs bruk er flytende gjødsel også praktisk til krukker, altankasser og mindre bed som vannes ofte. De har en god sammensetning av nødvendige næringsstoffer.

Det selges også flytende gjødsel til utendørs bruk; man kan få spesielle blandinger til roser, rododendron, plener, kjøkkenhage, m.v. Det kan være praktisk å bruke dem, særlig hvis det dreier seg om svært små arealer der utgiftene ikke spiller noen stor rolle. Men generelt er næringsstoff dyrt å kjøpe i forhold til fast gjødsel. Til litt større areal er faste gjødning derfor mest fordelaktig og lettest å spre ut. Hvis flytende gjødsel brukes til mellomstore og store arealer, bør det gjøres av folk som vet hva de har med å gjøre for ikke å skade naturen.

Månedens blomst

Julestjernen, også kalt "Pascuero", er opprinnelig fra Mexico og er svært dekorativ.

Den har iøynefallende blader. Botanisk kaller man dem blader og ikke blomster, fordi blomsten kommer i midten av disse bladene. Blomstene er svært små og gule, og har ikke noen dekorativ verdi. Julestjernen finnes i mange farger: røde, gule, hvite…

Julestjernen kan både settes innendørs og ute i hagen. Utenfor kan den holdes pen i varmt klima der det ikke er frost. Den kan vokse seg stor som en busk i hagen og bli opp til flere meter høy.

Av Eutimio fra Zona Verde Lopez

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.