Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hunder må også børste tennene!

Når fikk hunden din sist sjekket tennene? De fleste unge hunder har sunne og friske tenner, men når de kommer opp i alderen, blir tannstein vanlig og problemene begynner. Det er derfor viktig at du holder øye med hundens atferd. Hvis den plutselig blir sur og irritabel, kan det være at den har tannproblemer.

Mange hundeeiere er slett ikke klar over at hundens tenner må passes på, akkurat som vi mennesker passer våre tenner. Det er uvanlig at en person over 50 år aldri har vært hos tannlegen, men det er til gjengjeld ikke uvanlig at en middelaldrende hund aldri har fått kontrollert tennene, selv om det er like viktig som for oss mennesker.

Hvis hunden din har dårlig ånde, har vansker med å tygge eller produserer mye spytt, kan det være et tegn på tannproblemer. Over 80 % av alle hunder over tre år lider av tannproblemer. De vanligste symptomene er at tennene løsner, noe som kalles parodontitt. Spesielt små hunder tilhører høyrisikogruppen. Infeksjoner i munnhulen kan av og til spre seg til resten av kroppen og forårsake skader på hjerteklappene, leveren og nyrene, samt føre til livstruende blodforgiftning.

Hvorfor løsner tennene?
De første tegn på at tennene har begynt å løsne, er dannelse av bakteriebelegg på tennene, også kjent som plakk. Plakk består av en blanding av bakterier, spytt og gamle celler og sitter godt fast på tennene. Plakk kan kun fjernes ved grundig rengjøring, enten med en tannbørste eller ved å skrape det av. Hvis plakk ikke fjernes, utvikler den seg til tannstein, som er et hardt, gulbrunt og illeluktende tannbelegg. Tannstein er ikke en sykdom i seg selv, men den kan i mange tilfeller fungere som grobunn for enda mer plakk langs eller under tannkjøttet. Hvis det skjer, endres bakteriefloraen i munnen, og vev fra tannkjøttet og kjevebeinet angripes. Hvis ikke det gripes inn i tide, løsner tannen og faller ut.

Har hunden problemer med tennene?
Du kan uten vansker selv sjekke hundens tenner. Du må bare løfte hundens lepper i overmunnen slik at hjørne- og kinntennene blir synlige. Hvis tennene er hvite og tannkjøttet er lyserødt, er det ingen tegn på tannproblemer. Hvis tannkjøttet derimot er mørkerødt og hevet, og det er belegg eller misfarging av tennene, er det uten tvil snakk om tannproblemer som må behandles øyeblikkelig.

Behandling av tannproblemer
Nøkkelen til god tannhygiene er å fjerne tannstein. Den fjernes med ultralyd, mens hunden er bedøvet. Deretter poleres tennene slik at de blir rene og jevne, noe som gjør den etterfølgende tannbørstingen mer effektiv, og hunden får en bedre tannhygiene. Det kan noen ganger være nødvendig å fjerne løse tenner og fylle de påvirkede tannrøttene. Etter denne behandlingen begynner tannkjøttet å bli friskt, og sjansen for at tennene løsner, minskes markant.

Hvordan forbedres hundens tannhygiene?
Selv om tannstein har blitt fjernet én gang, er det ikke ensbetydende med at det ikke kan komme igjen. Derfor er det viktig at man sørger for at hundens tenner alltid passes godt på. I visse tilfeller kan tannstein komme igjen etter bare to måneder at den sist ble fjernet. Det er derfor en god ide å be dyrlegen om å sette opp en handlingsplan som er skreddersydd til nettopp din hund. Under finner du noen tips om hvordan tannstein best kan unngås:

Regelmessig tannbørsting med en spesiell tannbørste er den mest effektive måten å forhindre problemer med plakk og tannstein. Det er best hvis man allerede når hunden er valp, venner den til å få børstet tennene. Man må være oppmerksom på at det normalt tar en voksen hund tre til fire uker å venne seg til å få børstet tennene, hvis den ikke har prøvd det tidligere. Dessuten er det viktig at tannpastaen er laget spesielt til dyr og at den ikke skummer. Hunder kan nemlig ikke utstå ting som skummer i munnen. Du bør spørre dyrlegen om hvor ofte du bør børste tennene på hunden.

De fleste hunder har godt av å knaske på tyggebein, kjøttbein eller lignende. Det gir nemlig tennene mosjon og motvirker dannelsen av tannstein. Det er også mulig å kjøpe terapeutisk leketøy som har samme effekt som tannbørsting. Men grunnsteinen til sunn munnhygiene er riktig fôr. Det beste resultatet oppnås med tørrfôr av høy kvalitet. Det er nødvendig at hunden bruker tennene, og derfor er tørrfôr det beste alternativet.

For ytterligere opplysninger, kontakt din dyrlege.

Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.