Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spolorm hos hunder – en helserisiko også for mennesker

Valper bør få kur mot spolorm ved to, fire og seks ukers alderen. Drektige tisper bør få samme behandling fra 40. dag under drektigheten til valpene er seks uker gamle.
Det er viktig at tispen og valpene blir kurert samtidig som også alle andre dyr i familien får en kur.

Fødes med rundorm
Toxocara canis, spolorm, er den vanligste ormen hos hunder. Så godt som hver eneste valp fødes med den.
Valpene blir smittet, dels i fosterstadiet via morkaken og etter fødselen gjennom melken de dier. Til og med om den drektige tispen har fått kur mot spolorm, bærer hun ofte på larver som er innkapslet i leveren og i musklene. Disse dør ikke av ormemedisinen.
Ved sjette drektighetsuke kommer disse larvene til ”å våkne til live” og forflytte seg via navlestrengen, gjennom morkaken inn til fosteret der de setter seg i leveren.
Litt senere under drektigheten kommer disse larver også til å forflytte seg til tispens melkekjertler der de i løpet av den første uken valpene dier, kommer til å infisere valpene via melken.

Egget utvikles i tarmen
Når en hund får i seg spolorm via munnen skjer det siden en utvikling av egget i tarmen. En larve utvikles som gjennom blodbanene vandrer via leveren til lungene og hostes opp. Siden svelges den ned til tarmen igjen, for der å utvikle seg til en voksen orm.
Allerede tre uker etter fødselen kan valpene utsondre egg i avføringen og da kan også mennesker bli smittet.
Smitterisikoen er omfattende ettersom en hunnorm kan produsere Inntil 200.000 egg per dag som siden kommer ut med avføringen. Eggene er svært motstandsdyktige mot ytre påvirkning og kan overleve flere måneder i rett miljø.

Vanskelig å se
At en hund har parasitter i kroppen, det vil si orm, er ikke alltid lett å se.
Man kan få misstanke om problemer med orm om hunden har diaré av og til eller om den er mager tross god appetitt. Valper med orm har ofte en litt glansløs pels, samt store ”kulete” mager. Iblant har de dårlig åndedrett og hoste. I visse tilfeller kan man se orm i avføringen, men da er infeksjonen allerede kommet svært langt. Ormeeggene er så små at de ikke kan sees med bare øyet.

Kan overføres til mennesker
Egg kan overføres til mennesker gjennom direkte kontakt og disse klekkes deretter i tarmkanalen. Herfra sprer larvene seg til mange ulike organer, som lunger og lever og i verste fall til øyne og nervesystem.
Dette er likevel uvanlig. I USA har forskningsresultat vist at 2.8 prosent av befolkningen har spolorm i kroppen. Av disse har de fleste aldri hatt symptomer på spolorm.
I Spania regner man med at hvert tredje barn i visse tilfeller har blitt smittet. Villhunder som aldri har fått kur mot spolorm, utgjør en alvorlig smittekilde og sandstrender er et ideelt sted å bli smittet.
Undersøkelser fra Finland har vist at sandkasser er vanlige smittesteder. Barn er mer mottalelige for av parasitten enn voksne, symptomene er ofte kløe rundt endetarmsåpningen, spesielt nattestid.

Lett å forebygge
Infeksjonen er lett å forebygge ved regelmessige kurer til husdyr, og for oss tobente gjelder det ikke å la hundene slikke oss, samt å ha en god håndhygiene.
Mistenker du at hunden (eller katten) din har orm, kan du ta en avføringsprøve og levere den hos nærmeste veterinær for analyse.

Av Susanne Kamu KamuVet S.L. Legaliserad veterinär, DVM www.petvetkamu.com contact@petvetkamu.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.