Månedsmagasinet på Costa del Sol

En flokk med fulle ungdommer slo en tidlig sommermorgen i hjel en kalv i Alhaurín el Grande. Det var avslutningen på byens festuke. For å sette et skikkelig punktum, ble det avholdt et "okseløp" med unge kyr i byens tyrefekterarena. Det har man gjort etter hver eneste festuke de siste 30 årene, en tradisjon som kalles "Fiesta Popular". Og det gjør man ikke bare i Alhaurín el Grande, i Andalucía, men i mange byer landet over. Noen steder er tradisjonene for dyremishandlingen bare litt annerledes, man kaster kanskje ut geiter fra kirketårnene, setter fyr på oksehornene og lignende festlige innslag.
I Alhaurín kom byens ungdom, Spanias framtid, direkte fra nattens festligheter til arenaen for å leke San Fermin.
Forskjellen på disse okseløpene i andre byer og i forhold til tidligere år i Alhaurín, var likevel at kalven døde av mishandlingen. Og at årets "okseløp" ble tatt opp på video av miljø- og dyrevernforeningen Colectivo Andaluz Contra el Maltrato Animal y Medioambiental. De la ut videoklippet på nettet.
Her ser man hvordan en flokk mentalt underernærte, men fulle, unge menn overfaller de to totalt uforberedte, forsvarsløse og skrekkslagne dyrene. De drar dem i halen, sparker dem, slår dem med noe som ligner flasker, forsøker å sette seg oppå dem og vrir halsen rundt på dem. Det er rundt 20 ungdommer som driver på. Mishandlingen fortsetter i ca. 10 minutter.
Den ene kalven forsøker å rømme ut fra arenaen, men det er selvfølgelig ingen utgang. Mishandlingen blir for mye for den, og dyret faller langsomt sammen. Først på forbeina, men det betyr ikke at mobben stanser mishandlingen. Dyret legger seg så helt ned, og man kan nærmest se hvordan det gir opp og bare ønsker å dø for å slippe unna disse forferdelige og skremmende ungdommene.
Dyret får endelig ønsket om å dø oppfylt. Den andre kalven faller over den døde, og man kan se at den ønsker å følge etter i samme spor.
Begge får noen siste spark. Satans "møkkadyr" som bare legger seg ned for å dø, later til å være skjellsordene som følger med sparkene.
Det er kvalmende at unge mennesker kan finne på å mishandle dyr. Jeg fikk lyst til å kjøre til Alhaurín og sparke ungdommene, vri halsen rundt på dem og slå dem til de dør. Men jeg vet jo godt at uoppdragne, miserable lømler finnes andre steder. Dyremishandlingen foregår i hele landet – ja, Spania er unikt, dessverre også hva dyremishandling angår, men det er ikke så ofte det blir vist på tv. Nå jo, selvfølgelig bortsett fra den ukentlige seansen med tyrefekting.
Og i Alhaurín var det ikke bare denne flokken med ungdommer som var ansvarlige. Arenaen var fylt med tilskuere, det var politifolk og til og med dyrleger til stede. Ingen gjorde noe for å forhindre den fryktelige mishandlingen.
Byens ordfører Juan Martín Serón (PP) kunngjorde senere at "okseløpene" heretter ikke lenger vil bli arrangert. "Ettersom det åpenbart ikke var mulig å forhindre noen enkelte skrupuløse i å overta tyrefekterarenaen, ser vi ingen annen utvei for å forhindre skader på dyr, så vel som mennesker," skrev mannen som fortsetter med å fortelle at heller ikke politimenn fra verken Guardía Civil eller Policia Local grep inn.
"Vi ønsker å slå fast at ingen kalver ble drept under festen, fordi døden inntraff på grunn av et frontalt sammenstøt mellom de to kalvene," fortsetter han gud hjelpe meg.
Det er som å si at den siste sigarettsneipen er skyld i lungekreften og ikke de 40 millioner andre man har røkt før denne siste sigaretten. Og de som har sett videoopptaket, er ikke det spor i tvil om at de unge menneskene pinte dyret i hjel.
Videre roser han dem som forsøkte å hjelpe dyrene. En skam at de ikke sees på filmen.
Hva skjedde med kalv nummer to? Den ble sikkert slaktet slik det er tradisjon for med okser som overlever kampen mot tyrefektere. Ingen overlever uansett. Heller ikke en kalv, informerer en funksjonær på kommunekontoret som ønsker å være anonym.
Den før nevnte dyrevernforening har anmeldt de unge. Politiet, i dette tilfellet Guardía Civil, som selv hadde politifolk som beholdt hendene i lommene mens dyrene ble pint i hjel, undersøker nå saken. De unge må regne med bøter på opp til 30.000 euros.
Det ergerlige er likevel at det ikke bare er de unges skyld.
Tyrefektere er i Spania vel ansette personer på samme nivå som fotballspillere. De unge ser opp til dem. De vil være som dem. Og siden de ble født har de hver søndag ettermiddag sett disse "forbildene" gå løs på uskyldige dyr. Blodet flyter, orkestret spiller, og publikum er villig til å betale inntil 3.000 euros for å se på.
Et par dager når nyheten endelig fram til tv-stasjonen La Sexta. En nøktern presentasjon av saken, noe som er fair nok. Det er det likevel ikke når en smilende reporter umiddelbart etterpå går videre med å omtale en tyrefekting der den "heltemodige" tyrefekteren, etter at andre hadde pint oksen halvt til døde, endelig gjorde det av med den.
Hvilke ungdommer ville ikke ha ønsket å ikle seg lyserøde silkestrømper og være som dem?
Jeg håper at disse to kalvene ikke døde forgjeves og at hele Spania og ikke bare Katalonia nå vil gjøre en selvransakelse på dette området.
(Fortsatt i tvil om hvorvidt tyrefekting er ok eller ikke? Kikk deg inn på "Alhaurín Vaquilla" på Youtube.com)

God fornøyelse med månedens magasin,

Jette

Av Jette Christiansen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.