Månedsmagasinet på Costa del Sol

I Spania er flåtten og andre blodsugende insekter aktive året rundt med høysesong fra mars til november. De spres ved at for eksempel hunder, katter og mennesker kommer i kontakt med flåtten som befinner seg i vegetasjonen.
Flåtten setter seg fast på benet og kryper oppover til den treffer bar hud. Ettersom flåtten kan spre sykdom til så vel dyr som mennesker, kan flåtten og lignende insekter som dyr har tatt inn i våre hjem også utsette oss for alvorlig helserisiko.
De fleste sykdommene som spres på denne måten er noen ganger lette å behandle, men ettersom det handler om alvorlige sykdommer, bør det legges mest vekt på å forebygge flåttangrep og minske skadevirkningene.

Hvordan unngår man flåttbitt?
Om man beveger seg i områder der man tror det kan forekomme flått, bør man bære heldekkende klær. Støvler og langbukser, med buksebeina innenfor støvlene, samt en skjorte stappet godt innenfor bukselinningen, gir god beskyttelse. Dette er lettere sagt enn gjort i Spania med sitt varme klima.
Lyse klær anbefales ettersom flåtten da lettest synes og kan oppdages i tide. Flåtten oppsøkker sitt ”offer” fra vegetasjonen og havner derfor oftest på beina og kryper deretter oppover. Man bør inspisere kroppen daglig om man har oppholdt seg i områder med flått.
Barn som er kortere enn voksne, får ofte flått på overkroppen og hodet. Husk å kjemme håret og titt ekstra nøye rundt ørene. På hunder setter insektene seg ofte rundt øre – og nakkeregionen.

Behandling av dyret
Det finns flere effektive preparat på markedet som fungerer utmerket som forebyggende middel mot flåttinvasjon. Det holder at man behandler dyret en gang per måned. De beste resultatene får du om du bruker et kombinasjonspreparat, for eksempel et preparat direkte på stedet der flåtten har sittet og et halsbånd som preventivt middel. La veterinæren din skreddersy et program for akkurat ditt husdyr. Bor du ute på landet, omgitt av hester, sauer, geiter, villhunder og katter, bør du sikre dyret bedre enn om kjæledyret ditt lever helt isolert fra andre dyr. Ettersom en flått kan legge opptil 4.000 egg som i sin tur legger egg, er det viktig å være på vakt.

Ta bort flåtten så fort som mulig
Tidligere trodde man at flåtten måtte sitte fast mer enn 24 timer for å kunne overføre de sykdomsbærende parasittene eller bakteriene som overføres via det sekretet som flåtten kontinuerlig produserer og utsondrer. Nyere råd hevder at de kan overføres på betydelig kortere tid. Derfor bør man ikke vente med å fjerne flåtten, for eksempel ved å bruke fett eller andra preparater for å få flåtten til å løsne.

For å fjerne en flått, skal man ta tak rundt flåttens munndeler så langt inn mot huden som mulig og dra forsiktig rett ut. Da får man ut hele flåtten med munnpartiet. Det finnes risiko for at man drar for hardt slik at hele hodet på flåtten blir sittende.
Tryggere kan det være om man vrir flåtten med – eller mot klokken, men da går risikerer man at deler av munnpartiet blir sittende fast i huden. Dette pleier vanligvis bare føre til en svak inflammasjon, og munndelene støtes ut etter noen dager.
Det finnes også ulike hjelpemiddel i handelen, såkalt flåttplukkere, som fungerer bra. Spør veterinæren din. For å unngå sekundære infeksjoner, kan det være bra å vaske bittstedet med desinfiserende middel.
Klem ikke på den myke bakdelen av flåtten fordi dette kan medføre at infisert materiale presses ut av flåtten og inn under huden. Man bør ikke kaste flåtten, men sørge for å drepe dem først. Brenn dem gjerne.

Av Susanne Kamu KamuVet S.L. Legaliserad veterinär, DVM www.petvetkamu.com contact@petvetkamu.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.