Månedsmagasinet på Costa del Sol
Jeg vil gjøre Europa mindre

Så her står jeg, 25 år med en master i media & kommunikasjon og uten jobb. Noen ganger føles det som om alt var bedre før. Bakgrunnen for å skaffe seg en utdannelse er at det skal være enklere å finne jobb, kjappere å få jobb og samtidig bedre betalt. Men det finnes jo ikke jobber. Eller – retter sagt – det finnes bare noen få jobber til mange søkere.

Jeg er født i Norge, men udannet i Sverige. Med en fot i hvert land kan jeg jobbe på begge språk. I Sverige, som har en sammenlagt arbeidsledighet på 7,9 %, finnes det fem jobber innenfor journalistikk på AMS´ hjemmeside (det svenske NAV-systemet). Tre av jobbene krever lang erfaring og bare en ønsker seg en medarbeider som akkurat er ferdigutdannet. Det finnes noen få jobber, men arbeidsmarkedet ser langt fra lyst ut. 1 juni i år var det 1.681 arbeidsledige journalister registrert på arbeidsformidlingen AF kultur i Sverige, ifølge nettestedet journalisten.se.
Samtidig viser en undersøkelse av bloggene til medlemmene av den sittende regjeringen i Sverige. 7.000 ”blogg-innlegg” ble gjennomgått, og i bare 83 av dem nevnes ordet ”arbeidsledighet”. Konklusjonen de trekker er at arbeidsledighet ikke er et tema som politikerne synes det er viktig å diskutere.
I Norge er situasjonen en annen. Arbeidsledigheten er totalt på 2,8 %, men NAV har bare én ledig jobb innenfor journalistikk. På journalisten.no annonseres det tre ubesatte stillinger innenfor journalistikk, men alle er vikariater på toppen ett år. Til tross for at arbeidsledigheten er lav, har den gått opp siden i fjor. Det er registrert 28.900 flere arbeidssøkende, i følge NAV. I Spania er den totale arbeidsledigheten på 18 %. Det er den høyeste ledigheten i EU akkurat nå.
Jeg kan nok glemme å jobb enkelt, kjapt og med høy lønn. Hvis jeg klarer å finne en jobb i det hele tatt, har jeg nok klart det nesten umulige.
Det mest smarte å gjøre ser ut til å være å få en jobb i Norge. Det finnes noen få jobber og lav arbeidsledighet. Men med et studieår i USA bak meg har ikke reisetørsten blitt mettet. Dessuten bodde jeg som liten tre måneder i Nueva Andalucía, og dit vil jeg tilbake.
– Det er ikke vanskelig å få jobb der, sier mamma som jobbet på Costa del sol som ung.
Men 70-tallet er ikke lenger. Likevel vil jeg prøve lykken, og denne artikkelen er laget for å få en fot innenfor mediebransjen.
Men det er ikke bare økonomien og arbeidet som har forandret seg siden 70-tallet. EU/EØS gir flere muligheter. Jeg kan bo, fly og jobbe stort sett hvor jeg vil, noe som var vanskeligere på 70-tallet. Europa og verden blir mindre, og sjarmen med 70-tallets reisefeber er borte. Ingen stempler, ingen pesetas og fructis sjampo selges overalt. Men noen ting er og forblir spansk og norsk.

Kaffe solo er og forblir sterkt kaffe i små kopper og Ali bryggekaffe er og forblir en kurerer av gruff. I Malaga er det feriatid i august og ”traje flamenco” finnes i alle stiler, farger og størrelser. I Norge er det 17. mai der nasjonaldrakta stråler som en skinnende sol på hver enkelt, og det norske flagget finnes fast i hver hånd. I Malaga ser jeg en blomst bak hvert øre og en vifte i hver hånd. Chorizo, tortilla og gambas al pil pil spises best under stekende sol. Spekeskinke, ribbe og surkål spises best når jula står for døren. Mye kan forandres, men det finnes alltid forskjeller som gjør oss unike.
Men det finnes da ingenting som sier at kaffe solo ikke kan drikkes i Norge og Ali bryggekaffe ikke kan drikkes i Spania. Det som gjør oss forskjellige gjør oss forskjellige, uansett hvor vi er. Da jeg besøkte Malaga og fant forskjellene fikk jeg bare mer lyst til å flytte til Spania, men jeg blir ikke mindre norsk bare fordi jeg ikke bor i Norge. Økonomien er dårlig i hele Europa, ja i hele den vestlige verden, men jeg kan ikke la det stanse meg fra å gjøre det jeg vil gjøre. Den logiske beslutningen er å søke jobb i Norge, men det er ikke det jeg vil.
Jeg vil fortsette å se verden og jeg vil jobbe med det skrevne ord. Jeg vil lære meg nye språk og møte nye mennesker. Jeg vil bidra til å gjøre Europa enda litt mindre og jeg vil klare å gjøre det synes umulig.
 

Av Mimmi Tørnberg

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.