Månedsmagasinet på Costa del Sol
Juanito – Fotballegenden fra Fuengirola

Juanito - Fotballegenden fra Fuengirola

Den talentfulle angriperen hadde likevel store problemer med å styre sitt iltre temperament. I 1978 fikk han to års karantene fra internasjonal fotball fordi han overfalt en dommer under en kamp. I 1986 spyttet han etter sin gamle klubbkamerat, tyskeren Uli Stielike. Deres fiendskap startet tre år tidligere, etter Europa Cup finale ni 1983. Da beskyldte Juanito tyskeren Stielike for å være leiemorder. Av Michael Jepsen

På kirkegården i Fuengirola ligger de jordiske restene av fotballspilleren Juanito som var stjernen på Real Madrids storlag på 1980-tallet. Men Juanito var også en mann med et temperament som kunne slå gnister.

Født 10. november 1954. Død 2. april 1992. Datoene på gravsteinen på kirkegården i Fuengirola avslører at livet sluttet lenge før det burde. 37 år var Juanito da han ble drept i en trafikkulykke. Bare tre år tidligere hadde han avsluttet sin sagnomsuste fotballkarriere i Málaga.
Juanito ble født i Fuengirola der han spilte på det lokale fotballaget fram til han som 17-åring ble oppdaget av Atlético Madrid. I sin første kamp for hovedstadsklubbens ungdomslag scoret han to mål, men ble også skadet. Året etter skiftet han til Burgos som han var med på å føre opp i øverste serie et par år senere. Storhetstiden hadde han i Real Madrid som han spilte for i 10 sesonger, fra 1977 til 1987. I den perioden var han med på å vinne fem spanske mesterskap og to UEFA Cup-finaler.

Hissig temperament
Den talentfulle angriperen hadde likevel store problemer med å styre sitt iltre temperament.
I 1978 fikk han to års karantene fra internasjonal fotball fordi han overfalt en dommer under en kamp.
I 1986 spyttet han etter sin gamle klubbkamerat, tyskeren Uli Stielike. Deres fiendskap startet tre år tidligere, etter Europa Cup finale ni 1983. Da beskyldte Juanito tyskeren Stielike for å være leiemorder. Året etter spyttingen var Juanito igjen ute etter en tysker. Denne gang stemplet han Lothar Matthäus i hodet med støvleknottene da Real Madrid møtte Bayern München. Det ga den hissige spanjolen karantene på fem år fra europeisk fotball. Som unnskyldning sendte Juanito et tyrefekterklede og -spyd til Matthäus.
I det hele tatt var Juanito begeistret for tyrefekting. Under et veldedighetsarrangement med tyrefekting gikk han i ringen som tyrefekter mot noen unge okser. Det likte ikke ledelsen i Real Madrid som straffet ham med en klekkelig bot.

Slaktet i Barcelona
Allan Simonsen forteller i sin selvbiografi fra 2008 om et av de første oppgjørene da han spilte en kamp mellom Barcelona og Real Madrid. Barcelona tapte 1-3 på hjemmebane. Mot slutten av kampen trakk Juanito ut tiden nede ved cornerflagget da han holdt en Barcelona-spiller borte fra ballen.
”Jeg var selv plassert på midtbanen da jeg plutselig hørte et ekspresstog komme susende forbi meg. Fråden stod nærmest om munnen på våre argentinske forsvarer – og da han var tre-fire meter fra de to som stod der med ballen, kastet han seg gjennom luften som en saks, med spredte ben, og klippet dem tvers over. Også hjørneflagget knakk”, forteller Allan Simonsen.

Tragisk avslutning
Juanito avsluttet karrieren i CD Málaga som han spilte for fra 1987 til 1989.
Tre år senere døde han i en trafikkulykke. Hans død etterlot et tomrom hos supporterne i Real Madrid som på sine etterfølgende hjemmekamper mintes helten som hadde spilt med trøye nr. 7. Når klokken på stadion rundet det sjuende minutt, gjallet fansens tilrop fra Fondo Sur-tribunen:
”Illa, illa, illa, Juanito maravilla.” 

Juanito
* Juan Gómez Gónzalez
* Født 10. november 1954 i Fuengirola
* Døde 2. april 1992 i en trafikkulykke
* Begravet på kirkegården i Fuengirola
* 34 landskamper – 8 mål
* 285 kamper i La Liga – 85 mål
* Årets spanske spiller i sesongen 76-77
* Toppscorer med 17 mål i sesongen 83-84
2175__MainPicture__QqHKfZvsiAQKwIVpCfbuw.jpg

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.