Månedsmagasinet på Costa del Sol
Opplev historiske monumenter i Sør-Frankrike

Opplev historiske monumenter i Sør-Frankrike

alt

Tar du bilen nordover på sommerferie, så byr Sør-Frankrike på flere severdigheter på veien. Synet av de forskjellige bygningsverkene er imponerende, og kjenner man litt til historien, blir opplevelsen enda større.
En times kjøring vest for motorveien ligger Europas eldste, bevarte middelalderby, Carcassonne. Lenger oppe passerer du Montpellier som er et godt utgangspunkt for utflukter. Herfra kan du kjøre ut og besøke djevelbroen Pont du Diable, eller den 49 meter høye akvadukten Pont du Gard.

Lang akvadukt
Har du lyst til å se en av de historiske akvadukten, men ikke orker å ta omveien om Pont du Gard, så finnes det også en imponerende akvadukt i sentrum av Montpellier. Den 880 meter lange San Clemente akvadukten ble bygget i det 12. århundret og ble brukt til å frakte vann inn til byen fra San Clemente-kilden 14 km borte. Vannet ble samlet opp i en stor beholder rett ved byens triumfbue, og herfra ble det distribuert videre ned til byens beboere.
Akvadukten er et imponerende syn både i dagslys og i kveldsmørket når det blå lyset i alle buene får bygningsverket til å framstå som byens vartegn.

Montpellier
250.000 innbyggere
(480.000 inkl. forstedene)
Frankrikets åttende største by
Den viktigste byen i Languedoc-Roussillon
Ligger 350 km nord for Barcelona

Et mesterverk av en bro
Pont du Gard-broen over Gard-elven, mellom Nîmes og Avignon, er et imponerende bygningsverk som sto ferdig 18 år før Kristi fødsel.
Broen var en del av en 50 km lang akvadukt som fraktet vann fra en kilde rett ved Uzés til bruk i den romerske byen Nemausus(Nîmes). Akvadukten forsynte byen med 20.000 kubikkmeter vann hver dag. Broen er bygget uten bruk av mørtel. Steinene som er brukt, veier opp til seks tonn og holdes sammen av jernklamper.
Mens broen i seg selv er et visuelt vidunder, så er akvadukten tegnet og bygget etter en ingeniørmessig genistreg, basert på svært presise beregninger.

Matematisk mesterverk
Pont du Gard-broen er antakelig den høyeste, bevarte akvadukten i verden, og er et bevis på romernes imponerende kunnskaper. De visste at bare et bittelite, kontinuerlig fall var nok til at vannet ville renne hele veien fra kilden og ned til byen. Det vertikale fallet var bare 17 meter av den totale lengden på det ca. 50 km lange bygningsverket. Det vil si at akvadukten bare hadde etfall på 34 cm per km.
Med så små marginer sier det seg selv at selv den minste feil i beregningene ville ha hindret vannet i å nå fram til byen. Det må ha ligget et stort ansvar på den ansvarlige ingeniøren. Det har sikkert ikke gjort presset mindre at romerne hadde for vane å halshugge den ansvarlige ingeniøren hvis bygningsverket ikke fungerte etter hensikten.
Det antas at byggingen ble ledet av den romerske generalen og politikeren Marcus Agrippa som var keiser Augustus’ største hærfører og svigersønn. Augustus hadde utpekt ham som sin etterfølger, men han døde plutselig allerede i år 13 før Kristi fødsel, til stor sorg for Augustus.

Pont du Gard
Navnet betyr ”Broen over Gard-floden”
Bygget av romerne
Stod ferdig år 18 før Kristi fødsel
Den 49 m høye broer er bygget i tre plan
Nederste plan fungerer som vei
Det øverste planet er 275 m langt
Øverste plan har en innbygd vannkanal
Kanalen er 1,8 m dyp og 1,2 m bred
Var del av en 50 km lang akvadukt
Falt 17 m på 50 km(34 cm pr. km)
Akvadukten ga vann til byen Nimes
Del av UNESCOs verdensarv

Djevelbroen tar de unge sjelene
Hvert år mister atskille unge menn livet når de i ungdommelig kåthet hopp ut fra Pont du Diable; Djevelbroen. Med sitt asurblå vann omgitt av klipper, utgjør hoppet den ultimative manndomsprøven for overmodige sjeler som vil teste seg selv og vise sin fryktløshet. Noen ganger går det bra, andre ganger lurer de skarpe klippene like under vannoverflaten og gjør kort prosess når en ung mannekropp i høy fart bryter vannflaten. Det er ikke for ingenting at broen heter Djevelbroen. Pont du Diable har så mange liv på samvittigheten at den engelske tv-kanalen BBC lagde et dokumentarprogram om broen.
At mange unge sjelene mister livet nettopp her, skyldes kanskje at det faktisk er djevelens verk. Sagnet sier at munker i det 11. århundret hver dag arbeidet for å bygge broen, og hver natt ødela djevelen verket. Til slutt inngikk munken Saint-Guilhem en pakt med sin motstander der det ble avtalt at djevelen skulle bygge broen ferdig. Som betaling skulle satan få den første sjelen som krysset broen. Da broen stod ferdig, skyndte munkene seg å døpe en hund, Deretter bant de en stekepanne fast til halen. Hunden ble så redd at den løp over broen.
Djevelen ble så rasende at han hver natt forsøkte å ødelegge sitt eget verk, men han hadde bygget broen for solid. I erkjennelse av sitt nederlag, ga han opp og forsvant i elven. Derfra tar han nå de unge sjelene som våger å kaste seg ut fra hans bro.

Pont du Diable
På norsk djevelbroen
Bygget på 1000-tallet
Ligger ved Saint-Guilhem-le-Désert
Går over Hérault-elven
Høyde: 18 meter
Del av UNESCOs verdensarv

Besøk en ekte middelalderby
Vi har valgt å ta en avstikker fra motorveien en times kjøring mot vest for å se Europas eldste, bevarte middelalderby, Carcassonne. Vi blir vist rundt i borgen av guiden som snakker engelsk med en så tykk aksent at det minner om Peter Sellers’ inspektør Clouseau i filmene om Pink Panther.
Guiden forteller at middelalderbyen ligger inne bak to beskyttende murer. Etter at den andre mur ble bygget, ble byen aldri siden utsatt for angrep. Inntil da hadde Carcassonne likevel vært et sentralt sted langs den spansk-franske grensen, og det hadde gitt innbyggerne masser av erfaringer i å forsvare seg mot fiendtlige angrep. En av måtene var å helle kokende tjære ned over fienden gjennom en åpning i gulvet.
– Man brukte kokende tjære fordi vann og olje var for kostbart til å kaste bort på den måten, forklarer guiden.

Grusom historie
I et av tårnene er det smale sprekker der bueskytterne kunne sende pilene sine igjennom når borgen ble angrepet. Et annet tårn er bygget i kvadratisk, romersk stil. Her er åpningene store fordi det skulle være plass til at spydkasterne kunne kaste gjennom når de siktet på fienden. Når spydkasteren hadde sendt spydet av gårde, ble skoddene raskt slått igjen, slik at man ikke skulle rammes av fiendtlige våpen.
Tårnene ble også brukt som torturkammer under Inkvisisjonen da folk som ble mistenkt for å være hedninger, ble torturert inntil de tilstod sin vantro. Den metoden er for øvrig levende beskrevet i filmen Goyas gjenferd. Der har Javier Bardem og svenske Stellan Skarsgaard hovedrollene.

Riddertevlinger
Middelalderen er kjent for sine riddertevlinger der to menn rir mot hverandre og forsøker å slå den andre ned fra hesten med en lanse. Ifølge vår guide var det likevel ytterst sjeldent at det gikk akkurat så dramatisk for seg som det beskrives i for eksempel eventyret om Ivanhoe.
– Det kunne ikke lønne seg å slå hverandre i hjel, så normalt var turneringene bare for underholdningens skyld. Likevel var det i enkelte tilfeller slik at det gjaldt liv eller død. Hvis man slo motstanderen i hjel, fikk man hans våpen og hans landområder.
– Og hans koner?
– Ja, kanskje, svarer guiden overrasket med et smil som avslører at vårt spørsmål passer godt inn i fransk humor.

Carcassonne
Ligger i Aude-departementet i Languedoc-Roussillon-regionen
Europas største, bevarte middelalderby
Beskyttet av to omkringliggende murer og 53 vakttårn
Har gitt navn til brettspillet Carcassonne
Del av UNESCOs verdensarv
 

Av Michael Jepsen. Foto: Sten Sander

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.