Månedsmagasinet på Costa del Sol
Håndkirurgi – Dupuytrens contracture eller kuskehånd

Håndkirurgi - Dupuytrens contracture eller kuskehånd

Opprinnelig oppkalt etter kusken til en fransk lege på 1800-tallet som på grunn av arbeid i kaldt og fuktig vær utviklet krumme fingre, spesielt ring- og lillefingre.
Dupuytrens contracture/kuskehånd er en fortykkelse av den dype hinnen(fascia) som ligger mellom håndflaten og fingrene.

Hvordan oppstår krumme fingre?
Når vevet i håndflaten trekker seg sammen, bøyes fingrene helt til de til slutt når håndflaten.

Hvordan utvikles lidelsen?
Håndverkere som må bruke verktøy, hammer, skrutrekker eller lignende, kan ha vansker med å holde på utstyret. Mange opplever at det også er vanskelig å hold på bestikket, vri nøkkelen i låsen. Pasientene mister mynter og ting, og oppvask for hånd kan bli en dyr affære når du har en kuskehånd!

Hva er årsaken til lidelsen?
Årsaken til lidelsen er ukjent, men fenomenet kalles kuskehånd fordi kusker som gjerne er utsatt for vær og vind, holdt tømmene med ringfingeren og lillefingeren, og ofte utviklet lidelsen i disse fingrene. Pasienter som har arbeidet/arbeider i kulde, beskriver ofte et raskere utviklingsforløp og større plager. Mange plages også av at de ikke lenger kan hilde normalt med hånden, men blir kikket på når de forsøker å strekke fram fingrene, uten hell.

Er sykdommen arvelig?
Det er en tydelig arvelig tendens, ofte med utspring i våre forfedre, vikingene.
Lidelsen utvikler seg gradvis og eneste behandling er operasjon.
Forblir fingrene ubehandlet, vil de gradvis bli trukket inn mot håndflaten.
Utvikles lidelsen i ung alder, vil den ofte ha et mer aggressivt forløp. Vanligvis rammes gjerne menn mellom 40-60 år, men sykdommen sees også hos kvinner.

Hvordan kan man operere en kuskehånd?
Operasjonstyper
Ved å gjennomhulle det syke vevet med en kanyle gjennom huden, vil mindre utviklede/tidlig utviklede kuskefingre i noen tilfeller kunne behandles utelukkende med denne teknikken.
Dette gjør at man unngår en egentlig operasjon, men mange gange vil det være nødvendig å foreta en reel åpning av hånden for å fjerne det syke vevet når fingeren ikke kan strekkes tilstrekkelig etter at vevet er gjennomhullet.

Hva består operasjonen av?
Fasciectomi/fjerning av den syke hinnen/strengen
Fascietomi er beskrivelsen for en operasjon med fjerning av den syke hinnen/strengen.
Fingre som er rammet av lidelsen, opereres med fjerning av det fortykkede, strengelignende vevet. Snittet gjøres som et sikksakk mønster for å unngå at arret danner en ny streng.
Av og til må man la et stykke av såret stå åpent på grunn av sammentrekningen av huden.
Dette område helbredes normalt i løpet av tre uker.

Kan det bli nødvendig å amputere?
Svært sjelden er fingeren så sterkt trukket inn i håndflaten at det ikke er mulig å strekke den ut igjen i forbindelse med operasjon. I slike tilfeller anbefales amputasjon av fingeren fordi huden ofte er sterkt ødelagt av trykk og fukt. Dette sees likevel heldigvis svært sjelden fordi pasientene kommer seg til lege når fingeren begynner å bli vanskelig å strekke ut.

Er der noen risiko ved å la seg operere?
Der er en risiko for nerveskade fordi vevet ofte vokser sammen med nervene til fingrene, i tillegg er det en mindre risiko for karskade.
Risikoen for at lidelsen kommer igjen er mellom 5 og 15 %, noen pasienter opplever at fingeren er øm, og med en stivhetsfornemmelse. Dette kan ofte avhjelpes med øvelser og massasje.
 

Av Allan Larsen, overlege, Ph.D, Ortopedkirurg, Centro Sanum

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.