Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

alt
Ja, kjært barn har mange navn. Da jeg for godt over 20 år siden både arbeidet som helsesøster og samtidig drev min privatklinikk, var ADHD og ADD noe man svært sjeldent hørte noe om. Jeg støtte på noen få på min klinikk og som skolehelsesøster opplevde jeg også noen få tilfeller som ofte holdt på å drive foreldrene til fortvilelse og avmakt.
Siden den tid har det heldigvis blitt mye mer åpenhet og kunnskap om den – for både barn, foreldre og omgivelser – uhyre belastende lidelsen. ADHD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Det er en tilstand der barnet er hyperaktivt, impulsivt og har vansker med å sitte stille og ofte beveger hender og føtter ustanselig, lider av konsentrasjonsvansker og har problemer med å lære og f.eks. tenke abstrakt. Ofte kommer utbrudd av sinne og aggresjon, samt depresjon og lav selvfølelse. ADD står for Attention deficit disorder, men uten hyperaktivitet.
Ifølge det Amerikanske Psychiatric Assosiation`s Diagnstic & Stastical Manual, lider ca. 3-7% av alle barn av ADHD og guttebarn er overrepresentert. I England vurderes lidelsen til 2%, mens det i Danmark og Norge blir antatt at mellom 4 – 7 % av barna lider av tilstanden.
Diagnosen er vanskelig å stille, og før man som foreldre aksepterer diagnosen, bør den, etter min mening, stilles av en kvalifisert og erfaren ekspert på området, fordi det ikke finnes noen såkalt teknisk undersøkelse for å stille diagnosen, og fordi mange andre symptomer kan ligne ADHD. Symptomene påvises ofte i barnehagen omkring 3 – 4 års alderen, og de vil være til stede før 7 års alderen.
Årsaken kan antagelig være mange. Noen undersøkelser viser, via hjernebilder, at hjernen hos noen voksne og barn med ADHD forbrenner glukose på en unormal måte. Evt. kan det være en blanding av mange ting, evt. kombinert med allergier, dessuten også intoleranse overfor proteinmangel på livsviktige fettsyrer, omega 3 og ofte også sinkmangel.

Hjelp til selvhjelp

Kosten
Kost og kosttilskudd er av særdeles stor betydning.
Det er mange undersøkelser som viser at kosten er av en særlig viktig betydning, og at det er en lang rekke tilsetningsstoffer som bør unngås. Benjamin Feingold MD forslo å utelukke en lang rekke tilsetningsstoffer som fargestoffer, f.eks. tatrazin(E102), sunset Yelow(E110), smaksforsterkere f.eks. E620, 621 (MSG), 622, 623, 624, 625 – som bl.a. brukes mye på kinesiske restauranter, men også i ferdigmat og noen pølser. Videre bør man unngå tykningsmidler, bleking, antiklumpemidler, samt konserveringsmidler.

Sukker
Debatten har rullet og gått i flere år om sukker kan påvirke atferden, men både som helsesøster, biopat, mor og mormor, har jeg sett atferdsendringer hos barn etter inntak av sukker og er ikke i tvil om sukkerets skadelige virkning på oppførselen. I tillegg bør Aspartam og andre kunstige søtningsmidler utelukkes.

Annet
Undersøkelser har også vist at det hos mennesker med ADHD ofte er jern– og sinkmangel. Tenk også på stoffer som kan gi allergier, f.eks. gluten, melkeprodukter, tungmetaller m.m.

Kosttilskudd
Det er etter hvert mange beviser for hvor viktig det er å huske å gi de essensielle fettsyrene EFA. EFA har stor betydning for hjernens oppbygning og funksjon. Produktet EyeQ, som består av EPA, DHA, og GLA altså omega 3 og 6 (kjempenattlysolje og kirunalolje(fiskeolje), har gjennom flere undersøkelser vist seg å kunne motvirke ADHD. Også E-Epa, som er framstilt av dr. Tolonen, har vist seg å ha en klar og god effekt. 500 – 1000 mg til barn og det dobbelte til voksne.
Dertil kan tilføyes hørfrøolje og C-vitaminer som har vist seg å bedre barnas atferd og bedre nivået av fettsyrer i cellemembranene.
Phosphatidylserine er et fosforlipid som blant annet fåes i dr. Tolonens Fosforseriini. Det er viktig for hjernens nerveceller og stoffskifte. Dosen for barn er 100 mg og til voksne det dobbelte eller mer.
Et godt vitamin/mineralprodukt kan også anbefales, evt. supplert med ekstra magnesium, B6 og sink. Det har vist seg at sink kan medvirke til å dempe atferdsforstyrrelser.
Pycnogenol fra franske furutrær er en stek antioksidant som også har vist seg å kunne hjelpe barn og unge med ADHD. Det antas at pycnogenol hjelper på sirkulasjonen og mikrosirkulasjonen og derfor antakelig generelt hjelper med å forbedre innlæring og hukommelse.
Er det en dårlig bakterieflora, kan et tilskudd av melkesyrer være en god ide.

Små tips
Det er viktig at barnet og den unge blir elsket, akkurat som det er og med struktur, konsekvens og faste rammer.
Lær barnet å holde øyenkontakt når det snakkes til og legg mer til at barnet tar inn over seg det som blir sagt.
Hold igjen med å gi for mange informasjoner på en gang.
Daglige mosjon er viktig, evt. gjerne med musikk. Det må gjerne være plass rundt barnet slik at kan røre seg.

Av Anni Dahms, Annis Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.