Månedsmagasinet på Costa del Sol

alt
Vi blir hele tiden påvirket av råd om at vi må spise mer frukt og grønt – det er nesten ikke til å holde ut. Men hvorfor må vi det? Frukt og grønt har stor betydning i den daglige matlagingen, de gir farge og mange forskjellige smaksinntrykk i maten. Frukt og grønt inneholder vitaminer, mineraler og kostfibere, men har bare et lite energiinnhold. Derfor kan man spise mye uten å øke vekten.
Undersøkelser viser at risikoen for å utvikle kreft og hjertesykdommer er mindre når man spiser mer frukt og grønt. Den beskyttende effekten øker jo mer frukt og grønt man spiser. Undersøkelser viser at det gjelder for opp til omkring 600 gram frukt og grønnsaker. Undersøkelser viser også at frukt og grønt har en tjenelig virkning i forhold til fedme, sukkersyke og andre sykdommer.

Hvor mye er 1?
Som gjennomsnitt kan man regne med at én frukt eller en grønnsak tilsvarer 100 gram. 600 gram frukt og grønt er altså 6 om dagen. Det kan for eksempel være en tomat, et stort stykke agurk, en stor gulrot, et eple, en pære, en appelsin, en banan eller 1½ dl friske – eller frosne bær. Det kan også være en porsjon salat eller stuet hvitkål. Veier porsjonen 200 gram, teller den som 2. Husk at alle frukter og grønnsaker teller med, også når de inngår i en gryterett eller en pizza. Også de bearbeidede produktene teller med, for eksempel frosne grønnsaker og bær, frisksnittede salatblandinger, skrelte gulrøtter og flådde tomater i boks.
Det er viktig at man både spiser frukt og grønt og veksler mellom forskjellige slags frukter og grønnsaker. Man kan nemlig ikke peke ut enkelte typer frukt eller grønt som særlig tjenelige, og den sykdomsforebyggende effekten kan ikke knyttes opp til enkelte innholdsstoffer.
Mesteparten av frukt og grønt er fettfattig. Det gjelder likevel ikke avocado, nøtter og oliven som inneholder en del fett. Men dette fettet er av den gunstige, umettede typen. Frukt og grønnsaker inneholder også kostfibere, som bl.a. er viktige for fordøyelsen.
Derfor anbefales det å spise mange forskjellige slags frukt og grønt. Varier mellom dem: citrusfrukter, epler/pærer, bær og druer – kål, bladgrønt, rotfrukter, tomater osv.

Både rå, frosne og tilberedte
Det er en god ide å spise både rå og tilberedt frukt og grønt. Når man varmer grønnsaker kan man spise flere, og det er mange flere variasjonsmuligheter. Selv om noen av næringsstoffene går tapt, blir andre mer tilgjengelige, slik at de lettere kan tas opp i kroppen. Vitaminer, mineraler og kostfibere bevares i frossen tilstand, så man kan saktens spise frosne grønnsaker. Frukt og grønt på boks og tørket frukt er også sunt.

Frukt og grønt kan drikkes
Flere av de sunne tingene du får fra frukt og grønnsaker, kan man også få fra juice. Juice kan være én av 6 om dagen, men juice teller høyst med som 1 av dagens 6, uansett hvor mye du drikker. For det er viktig å få forskjellige slags frukt og grønt.

Av Hanne Rosenkilde, farmasøyt og audiolog

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.