Månedsmagasinet på Costa del Sol

Miljøekspedisjon

Hele ungdomstrinnet fra Den Norske Skolen, Málaga, har vært på ekspedisjon til Cabo de Gata i Almería for å undersøke om naturreservatet virkelig er så godt ivaretatt som det burde, samt å hjelpe til litt med å rydde plast. 

De milelange slettene med hvite, plastinnpakkede drivhus, som elevene fikk se på bussturen ned, kalles “Mar de plastico” (plastikkhavet). Dette området er så stort at det synes på satellittbildene fra verdensrommet, og utgjør et vanvittig stort problem når det gjelder forsøpling. Her dyrkes grønnsaker som konsumeres i hele Europa, også i Norge. (Foto: Nina Simarud)

Bak den lille kollen, Cerro de Enmedio, mellom det lille bysentrumet San José og den naturskjønne stranden Cala Higuera, i naturreservatet Cabo de Gata i Níjar (Almería) vandrer en gruppe norske ungdommer med søppelposer og hansker. De har nettopp hilst på en nydelig, grønn kameleon, og har tatt fatt på oppryddingsøkten sin i naturreservatet. 

Mellom plastflasker og emballasje finner guiden en jakke. «Hvis dere finner klær, er det sannsynligvis etter migrantene», roper guiden. Så forteller han videre at her i naturreservatet kommer det jevnlig nye flyktninger fra Marokko, som svømmer i land, kalde og våte, og slenger fra seg det våte tøyet. «Flyktningene drømmer om en jobb inne i drivhusene», forteller guiden.

Klærne og mobiltelefonen elevene fant da de sanket søppel satte tankene i sving. Livet er fullt av kontraster. (Foto: Ivo Ervik Palma)

Ti minutter senere, i en blå pose mellom noen busker, ligger det en mobiltelefon. Den har et fargerikt, feminint deksel. «Denne skal jeg prøve å få liv i», sier finneren. «Kanskje vi kan finne den som eier den?» Elevene uttrykker bekymring og lar tankene spinne. «Kanskje det er skjedd noe kriminelt, eller kanskje noen er skadet? Kanskje den inneholder bilder av noen som emigranten er glad i og aldri får se igjen?

I turen rundt kollen fyller elevene seks poser med søppel, før de ender opp på en strand der det ligger oransje kajakker i det asurblå, glassklare vannet. Det er skolekameratene som skal ta over ryddejobben, men først skal alle få bade og snorkle sammen. Kanskje finner de noe søppel på havbunnen her også? De gjør ikke det, for søppelet ligger på bunnen så langt ut at det blir umulig for elevene å hente det opp. 

Selv om det sankes søppel hver dag i naturreservatet, fant elevene en god del. (Foto: Oskar Evans Haaland) 

Inntrykkene fra gåturen vaskes bort i det klare Middelhavet, på den samme stranden som kanskje har skyllet i land noen desperate flyktninger, akkurat nå i natt. Etterpå padler elevene tilbake til bussen som venter og skal frakte dem videre til campingplassen, der de skal sove trygt og godt på madrasser, gode og mette med pizza i magen. 

Turen ble arrangert fordi elevene periodevis jobber med et tverrfaglig prosjekt ved navn Plastico no Fantastico, som får støtte fra Handelens Miljøfond. Ekspedisjonen blir i etterkant dokumentert med bilder elevene selv har tatt under ekspedisjonen. I løpet av prosjektet skal elevene engasjere seg, lage et kunstuttrykk basert på plastsøppel og lage diverse opplysningsmateriell som de skal dele med internasjonale og spanske skoler. 


Ledige skoleplasser 

Har du tenkt at det å bo litt i Spania med familien er noe du har lyst til? Da råder vi deg til å levere inn søknaden så snart du har bestemt deg. PS: Vi har kapasitet i flere klasser, for dere som vil starte etter nyttår. Søknad for skoleåret 2022/23 kan også sendes nå: Søknadsfristen for å være garantert skoleplass neste skoleår går ut 1. februar. 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.