For dem som i likhet med meg liker å sitte og nippe til en fyldig øl og la smaksløkene oppleve flere smaker enn den lyse, ganske ensformige ølen som serveres tappet fra fat i nesten alle strandbarer og serveringssteder, har det lenge vært vanskelig å finne et sted med bredere utvalg i øl i Málaga-traktene. Et fåtall barer har forsøkt de siste årene, men da ofte med et sortiment av kjente merker. Den spanske kulturen med små bryggerier har rett og slett ikke vært stor og det har heller ikke etterspørselen. Årsaken til dette kan forklares med at Spania jo har vært og fortsatt er et vinland. Men interessen for øl har begynt å ta en ny vending og nysgjerrigheten etter nye smaker fra mikrobryggerier vokser og med det også tilbudet.
Noen som følger med på trenden er 3Monos Craft Beer som nylig startet sitt lokale bryggeri i Málaga, en uventet vending i de tre unge herrenes liv som ingen av dem hadde gjettet for bare fem år siden.
”Det var min bror José som fikk ideen i 2013. Han er biolog og jeg tror at han begynte å leke med tanken om å starte et eget bryggeri da han studerte bioteknikk og mikrobiologi i Irland, der han også tok sin doktorgrad. Da han bodde der, begynte han nemlig å brygge øl hjemme som han så bød sine venner på. Dessuten begynte han å prøve ut og variere smaker, gjæringstidene mm., og ølet hans var populært. Først var planen å starte et bryggeri i Irland, men etter tolv år på øya søkte han seg tilbake til Málaga”, forteller José Argudo Gimenez´ bror Nacho (med samme etternavn).
Etter at ideen var gjennomdiskutert, ble det studiereiser til England og Belgia for å samle kunnskap og ideer. Vel hjemme i Málaga etter ett år med reiser, begynte de å lete etter et lokale samt maskiner. Bryggeriet stod klart i august 2015.
”Foruten José (35 år) og meg selv (34 år), er vår gode venn David Morales Rubio (33 år) også med i foretaket. José arbeider med å ta fram resepten med de fire viktige ingrediensene vann, malt, humle og gjær, og så prøver han fram nye smaker med ulike kvantiteter. David er vår økonom og jeg arbeider med kunder og markedsføring. Men et så lite foretak er jo dynamisk, så vi hjelper hverandre. Og vi har alle også satset mye for å komme dit vi er i dag, for det kommer ikke av seg selv. Det koster definitivt mer enn en ny bil men litt mindre enn et hus, og for oss har det vært en stor investering. Jeg solgte blant annet bilen min og mye av sparepengene er investert i prosjektet”, forteller Nacho som samtidig smiler og sier at etter alle utgiftene begynner de nå å kunne ta ut litt lønn fordi salget til barer og restauranter i Málaga og blant annet Fuengirola begynner å skyte fart, i tillegg til eksporten til andre land i Europa.
Alle ledd i 3Monos Craft Beers produksjon skjer i lokalene i industriområdet rett utenfor Málaga sentrum, ikke bare utviklingen av forbedrede rutiner og nye smaker. Prosessen begynner med å filtrere vannet og tilføre salt som trengs for ønsket saltinnhold. Og siden følger de vanlige leddene i ølbryggingen – malt tilføres varmt vann slik at smaker, proteiner og sukker frigjøres, siden varmes det hele opp med humle og avkjøles. Deretter tilsettes gjær, alt i samme rom. Vannet som brukes er vanlig springvann – som altså filtreres i bryggeriet i store blå filterbeholdere, humlen importeres fra USA og New Zeeland, maltet kommer fra England og Belgia og gjæret kommer også fra utlandet, avhengig av hvor de kan finne beste kvalitet. Det ferdige produktet er en 100 prosent naturlig toppfermentert og ferskt øl, uten konserveringsmiddel, fargetilsetninger eller andre tilsetninger som verken pasteuriseres eller filtreres.
De tre unge malagueños er ikke bare kompanjonger, og i José og Nachos tilfelle er de altså brødre, men også svært gode venner. Tilsammen produserte de i fjor 27.000 liter øl med fem ulike smaker som ble tappet på 81.000 flasker og noen tønner.
Et av de første stegene som 3Monos Craft Beer tok da de startet foretaket var å kontakte Sabor a Málaga for å få ølet anerkjent som det Málaga-produktet ølet er. Etter at de har fått det blå merket, har de også vunnet en del priser, deres øl Monkey Business vant for eksempel i fjor på Málaga Beerfest og ølet Dirty Harry vant sølv i en nasjonal ølkonkurranse.
”Vi gjør dette fordi vi synes det er kult og fordi vi tror at tiden er riktig nå. Ser vi på oss selv så; før hadde vi ikke penger til å starte og om ti år har vi kanskje ikke helsen, vi må for eksempel noen ganger klatre litt i maskineriet, og så er det en hel del tunge løft. Og når det gjelder markedet, tror jeg at ølkulturen er på vei opp i Spania – stadig flere er ute og reiser, opplever ølkulturer i andre land og er nysgjerrige på lokale produkter når de kommer tilbake, på samme måte som turister naturligvis er nysgjerrige. Så rett tidspunkt for å komme ut på markedet med våre produkter er nå”, avslutter Nacho Argudo Gimenez.
3Monos Craft Beer utvalg februar 2017
Golden Ape: Lys, golden ale, oppfriskende med citrustoner.
Monkey Business: Medium Roast American Pale Ale med frukt- og karamelltoner.
Dirty Harry: Indian Pale Ale med intensiv og aromatisk smak av frukt med søtaktig ettersmak.
Black Soul: Stout med kraftig smak og toner av kaffe, bitter sjokolade, trøffel og vanilje.
Vito Hopleone: Rød Indian Pale Ale med søtaktig ettersmak.