Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sabor a Málaga – Geitost med rosmarin tok gull

Sabor a Málaga - Geitost med rosmarin tok gull

En lagret geitost dekket med et tykt lager av rosmarin. Den lille produsenten El Pastor del Valle nær Málaga har nok en gang vunnet en stor internasjonal pris.

– Det er veldig morsomt og bekrefter at vår satsing på høy kvalitet er riktig, sier Antonio Vera de la Rosa der vi står blant hans 900 geiter.
 
Geitost med rosmarin tok gullDet er ikke lett å finne hans lille ostefabrikk i utkanten av den lille byen Alhaurín el Grande, et steinkast fra populære Costa de Sol. En lite skilt ved veien og et annet når man nesten er inne i fabrikken.
– Det må være litt vanskelig. Akkurat som å finne våre oster i butikkene, ler han.
En sannhet med modifikasjoner. Egentlig skulle han og hustruen som har drevet foretaket siden 1998, gjerne ha konkurrert bedre både nasjonalt og internasjonalt.
-Selvfølgelig vil vi komme oss ut i verden med våre gode produkter. Men det er vanskelig å komme seg inn i de store butikkene og jeg har ikke tid til å dra rundt selv, sier Antonio Vera de la Rosa.
 
Han viser rundt i den lille fabrikken der ostene produseres, saltes, får sin overflate og lagres lengre eller kortere tid.
– Den som skal bli curado, lagret, får ligge i 70 dager, og den halvlagrede i en drøy måned, sier han.
 
Ved inngangen til fabrikken har han samlet en del av alle nasjonale og internasjonale priser som foretaket har fått de siste årene. Han viser fram gullmedaljen El Pastor del Valle nylig fikk ved World Cheese Awards.
Oster fra alle land og kontinenter deltok i konkurransen.
World Cheese Awards beskrives som en av de viktigste ostekonkurransene i verden og er møteplass for produsenter, eksperter, prøvesmakere, feinschmeckere og allmenheten.
260 osteeksperter bedømte 3.061 oster, og aldri har så mange oster blitt bedømt og gransket i konkurransen som har vært arrangert i 28 år.
El Pastor del Valle har fra tidligere år både bronse og sølvmedaljer i konkurransen. Og dessuten et titalls andre nasjonale og internasjonale priser.
Men med den rosmarinkledt curadon tok de gull.
 
Hva er hemmeligheten med hans oster?
– Hemmeligheten? Framgangen for oss tror jeg handler om at geitene får være ute hele dagen i dalen og den føden de får, sier han.
 
Selv er han oppvokst i Alhaurín el Grande og lærte av sin far hvordan man pleier geiter og lager ost.
Men det var først i 1998 som han og hustruen bestemte seg for å satse på noe eget. De gikk et kurs hos en lærer i Córdoba, og senere har Antonio gått flere kurs for å bli bedre.
– Jeg tror man lærer mye gjennom å prøve seg fram, å våge å gjøre feil. Det er i alle fall slik vi har utviklet oss, sier han.
Han viser det lille rommet der de begynte og hvordan “fabrikken” siden er femdoblet i størrelse og produksjon. Paret kjøpte mark og bygde et anlegg for de 900 geitene.
Han viser stolt opp de mange prisene han har fått for kvaliteten på geitene og deres melk.
– Det finnes ingen snarvei om man vil skape kvalitet. Geitene må ha det bra og få den beste føden om man skal kunne lage fine oster, sier han.
 
Mesteparten av de ostene foretaket produserer er ferskost og selges i nærområdet rundt Costa del Sol. De lagrede og halvlagrede ostene selges også nasjonalt.
For å produsere en kilogram ferskost kreves 6,5 liter geitemelk. For en lagret ost er tallene 7,5 liter på ett kilogram. Alt henger sammen med årstid og tilgangen på føde til geitene, av og til kreves det mer, noen ganger mindre. Ettersom foretaket ikke tilsetter noe ekstra, blir produksjonen ujevn.
 
Ideen til den premierte rosmarinosten fikk Antonio Vera de la Rosa under et besøk i Cádiz. En osteprodusent hadde brukt litt rosmarin på utsiden.
– Og ettersom jeg liker rosmarin godt og det finnes i store mengder her i dalen, så la jeg på et ekstra tykt lager. Våre geiter beiter dessuten i dette området slik at man kan si at det finnes rosmarin både på utsiden og inni, sier han.
Det finnes en internasjonal interesse for hans oster, men enn så lenge ingen konkrete planer.
– Jeg skulle gjerne se at en kunde lanserer mine oster i andre land. Jeg har ofte fått spørsmål når vi vunnet priser utenlands om hvor man kan kjøpe ostene. Men selv har jeg verken tid eller språkkunnskaper for å gå videre, sier han.
 
En viktig del av markedsføringen har vært Sabor a Málaga. Der får han og andre lokale produsenter sjansen til å synes på en helt annen måte.
– Det har vært veldig bra for alle oss som ikke har egne ressurser å synes på messer og markeder. Jeg er temmelig sikker på at mange har fått øynene opp for og innsett at det produseres fantastiske oster og andre produkter i Málaga, sier han.
Han er kritisk til at de store matvarekjedene ikke våger å satse mer på de lokale produktene.
– Alt handler om penger. De kan ta inn tusenvis av oster veldig billig og er ganske uinteresserte i de litt dyrere ostene som vi gjør. Men vi gjør alt for å påvirke dem til å ta inn mer lokale produkter, sier han.
 
Og når det gjelder utmerkelser og priser er han ikke ensom om å være populær blant internasjonale ostegourmeter. I 2015 vant Agrupación de Ganaderos Montes de Málaga med hovedkontor i Colmenar en bronsemedalje for sin Queso Curado Montes de Málaga.
2016 fikk samme foretak sølvmedalje for sin Queso Curado Emborrizado Montes de Málaga, samt bronsemedaljer for sin Queso Curado Montes de Málaga og Queso Curado de Leche Cruda Montes de Málaga.
– Det er veldig morsomt å treffe andre produsenter og prøve deres oster og konstatere at det lages høykvalitetsoster i hele regionen, sier Antonio.
Vi havner til slutt ute blant hans 900 geiter. Rundt omkring ligger den vakre dalen og det er ingen tvil om at det er her blant geitene som Antonio trives best.
 
Hvert år produseres 70-80.000 kilogram ost her på gården. En økning av produksjonen er mulig, men ikke trolig.
– Jeg vet ikke, jeg rekker knapt det jeg skal og jeg vil absolutt ikke gjøre avkall på kvaliteten. Så det er nok bra nok som det er, sier Antonio Vera de la Rosa.
Og så var vi inne på spørsmålet som av og til kan blitt følsomt. Spiser han selv geitost når han er hjemme hos familien? Antonio ser spørrende ut.
– Om vi spiser hjemme? Selvfølgelig. Det beste jeg vet er å spise rosmarinosten sammen med aspargesmarmelade. Men vi bruker også ostene til spagetti og til ulike pizzaer. Jeg elsker geitost, sier han.
 
Av Urban Nilmander. Foto Carin Tegner

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.