Månedsmagasinet på Costa del Sol
Xátiva glemmer aldri historien


Planlegger du å bruke et par dager til å besøke en av Spanias mest opplevelserike regioner? Da er Valencia med Ciudad de las Artes y las Ciencias et klart ”must”. Men sett også av en dag til å besøke slottet i Xátiva, der du nesten kan føle historiens vingslag. Borgen kallas for et fangehull og et kunstverk som henger opp-ned forteller om områdets blodige historie, som en av Valencia-regionens viktigste steder.
I den sydlige delen av Valencia-provinsen ligger Xátiva som gjennom tidene har kjempet om statusen som Valencia-regionens viktigste sted, sammen med Valencia og Orihuela. Xátiva ligger i en dal, og det gjør at klimaet der er forholdsvis kalt om vinteren og veldig varmt på sommeren. Xátiva kan ha de høyeste temperaturene i regionen, til og med i hele Spania.

Mercedes logo
Xátiva ble grunnlagt av ibererne og byen vokste under den greske og fønikiske perioden. Opprinnelig var byens slott iberisk og romersk, men størstedelen av den bevarte muren og tårnene har islamsk eller gotisk opphav. Under det romerske imperiet ble byen kalt Saetabis og hadde en tre tagget logo som minner om Mercedes logoen. Byen fikk hedersnavnet Augusta til ære for den romerske keiseren. Under en senere periode hersket muslimene over byen, men da kong Jaime I erobret byen ga han den sitt nåværende navn, Xátiva.
Jaime I regjerte over byen fra slottet på toppen av fjellet. Han brukte også borgen som byfengsel. Når du går rundt øverst i slottet, kan du se det én meter høye velvet som utgjør den besværlige inngangen til en kald og mørk fengselscelle.
I mørket kan du nesten kjenne hvordan fangerne har sittet og frosset om vinteren i det fuktige rommet som fungerte som fengselscelle fra slutten av 1200-tallet til midt på 1500-tallet.

Her satt kongen av Mallorca, Jaime IV, samt en rekke grever, baroner, adelsmenn og munker fengslet. Xátiva har også fostret to paver som var født i byen. Den ene var Calixto III som var pave fra 1455 og fram til sin død i Roma i 1458. Den andre var Alejandro VI som var pave fra 1492 og fram til sin død i Roma i 1503. Begge pavene kom fra den valencianske Borgia-familien som hadde stor makt på slutten av 1400-talet.

Brente ned byen
Under de spanske krigen i begynnelsen av 1700-tallet, kjempet innbyggerne i Xátiva side om side med erkehertugen Carlos i kampen mot kong Filip V. Borgen kunne dessverre ikke motstå kongens tunge artilleri som ga slottet store skader under angrepet.
Filip V feiret seieren med å sette fyr på byen som sto i lys lue i åtte dager.
Byens kvinner og barn som befant seg i San Fransisco-kirken ble drept under en massakre.
Besøker du Museo Municipal de l´Almodi i byen, kan du se et portrett av Filip V som henger opp-ned. Det var museets sjef som 1940 hengte maleriet slik som en symbolsk hevn mot kongen. Slik har maleriet hengt hele tiden siden, til spott og spe. Museet er stengt på mandager, men åpent de andre fire hverdagene i uka.
Slottet har blitt svært skadet og ble rammet av flere bombardement under krigen og led ytterligere skade under jordskjelvet i 1748.

I bil eller till fots
Du kan gå opp til borgen ved å på sikksakk-veien eller kjempe deg fram gjennom alt buskaset, dersom du er smidig. Eller du kan velge å kjøre bil opp til borgen og i stedet bruke kreftene på å gå rundt inne i borgen som ligger 300 meter over havet.
En skyfri dag kan du se Valencia i horisonten, på knapt 60 kilometers avstand.
Her kan du også svakt skimte noen store pæler som er de største kranene på havna i Valencia.
Kirkeklokken i slottet har blitt brukt til litt av hvert. Den ringte når vaktene skulle byttes ut. Eller når det var fare på ferde, til og med for å informere de lokala bøndene om når de måtte vanne åkrene sine.
Etter en vandring i borgen med masser av åndelig føde, kan du som en passende avslutning unne deg en god middag på en av restaurantene i byen.
Det finnes flere restauranter og konditorier å velge blant, ikke minst i sentrum av den store alleen der de høye trærne lager en vakker innramming av hovedgaten.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.