Månedsmagasinet på Costa del Sol
Valencia: På vandretur i fortiden – og i fremtiden

Valencia: På vandretur i fortiden – og i fremtiden

Del

Valencia er en av Spanias mest kontrastfylte byer; her finnes spor etter iberisk bosetting som kan dateres tilbake til 500 år f.Kr. – ikke langt unna ligger Europas kanskje mest modernistiske og futuriske bygninger.

Valencia er hovedstaden i provinsen med samme navn, som igjen ligger i den autonome regionen Valencia. Romerne kom hit i år 138 f.Kr., og grunnla en koloni ved utløpet av elven Turia, på ruinene av en gammel iberisk bosetting. Deretter fulgte noen århundre med germansk innvandring inntil byen ble invadert av maurerne i 714.

 
Under arabernes herredømme utviklet Valencia seg til å bli en velstående og betydelig
havneby, herfra ble det eksportert papir, silke, lær, keramikk og glass. Byen fikk navnet Medina al-Turab (sand-byen), et navn som passer like godt den dag i dag. Med seg på flyttelasset hadde maurerne blant annet ris, og det var de som la grunnlaget for det som i dag er blitt den verdensberømte retten paella. Valencia er en betydelig risprodusent, og Spania er i dag det land i Europa som produserer mest ris, kun slått av Italia.
 
De siste årene har byen opplevd en stor økning i turiststrømmen, hele 18% flere utenlandske turister landet på Valencia Flyplass i 2018 sammenlignet med året før. Skal vi tro turistbrosjyren så er det ingen andre spanske byer som har et så bredt spekter av severdigheter. Valencia er en interessant kontrast med sin monumentale arv og sine futuriske bygninger som gir assosiasjoner til operahuset i Sydney.

Katastrofen, sjokket og «trøsten».

14. oktober 1957 gikk Rio Turia over sine bredder, og store deler av byen ble lagt under vann. Nesten 100 mennesker skal ha druknet i vannmassene. Valencia var i sjokk.
 
For å unngå gjentagelser ble det laget et nytt elveløp syd for sentrum av byen. Dermed ble Valencia delt i to av et 12 km langt uttørket elveleie som ingen helt visste hva de skulle gjøre med. Forslagene var mange, det sies at Franco ønsket å bygge Spanias flotteste autopista gjennom den gamle byen. Men, naturlig nok, protesterte innbyggerne, de ville ha et plaster på såret etter å ha mistet familie og venner i vannmassene. De ville ha en park! Og det ble park. Europas største. Her finnes alt fra golf- og fotballbaner til museer, utstillingslokaler og konserthus. Innimellom diverse grøntområder og små torg ligger det caféer, barer og lekeplasser. Det er tydelig at byens borgere setter pris på denne naturskjønne perlen midt i sentrum, her finnes ingen biler og her er nok av aktivitetstilbud for folk i alle aldere.
 
Parkens mest profilerte område er de futuriske, ultramoderne bygningene som ligger nærmest sjøen, La Ciudad de las Artes y las Ciencias. Her har Valencias egne stjernearkitekter Santiago Calatrava og Félix Candela fått boltre seg fritt på det 350.000 kvadratmeter store området, mest kjent er nok konserthuset Palau de les Artes og akvariet Oceanografico.

Kompakt, levende og fargerik

Vi forlater dem mangfoldige parken ved Torres de Serranos, en av Europas eldste gotiske byporter. Den sto ferdig i 1391 og var en del av den gamle bymuren. Fra toppen av tårnene er det flott utsikt over store deler av Valencia.
 
Herfra er veien kort til El Mercat, den fargerike markedshallen med et mangfold av små butikker og boder. I tillegg til et stort tilbud av fisk, kjøtt, frukt og grønnsaker finnes det også spesialbutikker med bl.a. kaffe/te, valenciansk brukskunst og souvenirs.
 
Iglesia de SantoTomás Apostol y San Felipe Neri ble påbegynt i 1727 og sto ferdig i 1736. Den vakre kirken som er bygget av rød murstein inneholder malerier blant annet av José Vergara Espinosa og Vicente López.
 
Palau del Marqués de Dosaigües gir umiddelbart assosiasjoner til kongelige ball, kunstferdige frisyrer, Maria Antoinette og sukkerglasur. Bygningen sto ferdig på slutten av 1500-tallet og ble total-renovert i 1740. Innenfor den overdådig pyntede fasaden får man et godt inntrykk av hvordan byens elite levde for noen hundre år siden. I 1954 ble Museo de Cerámica flyttet hit, her finnes et stort utvalg av keramikk, enkelte krukker kan dateres helt tilbake til neolittisk tid.
 
El Ayuntamiento, Valencias rådhus, sto ferdig i sin nåværende form i 1931. Det er mulig for besøkende å komme inn i bygningen; det er en stor opplevelse å stå på balkongen i 2. etasje, med det spanske, valencianske og EU-flagget over hodet og skue utover Plaza del Ayuntamiento.
 
Ved Plaza del Toros ligger den enorme tyrefekterarenaen som sto ferdig i 1859. Dette er en av Spanias største, med plass til cirka 12.000 mennesker. Selv om stadig flere spanjoler tar avstand fra tyrefekting, så har denne sporten (som tidligere ble karakterisert som kunst) fremdeles en stor plass i mange spanjolers hjerte.
 

Las Fallas

Valencias største begivenhet finner sted i perioden 15. – 19. mars hvert år. Gjennom et helt år har mange av byens kreative innbyggere brukt en stor del av sin fritid til å lage «los niñots», gigantiske dukker som stort sett er karikaturer av kjente personer. De eventyrlige figurene bæres rundt i byen mens det er fritt frem for alle barn å kaste kinaputter. På Las Fallas’ siste dag brennes dukkene på et enormt bål, og mange tusen timers arbeid går opp i røyk, bokstavelig talt. Én dukke blir imidlertid spart hvert år, den ender på museum sammen med andre førstepremievinnere fra tidligere år. Der er den garantert et tilnærmet evig liv…
 

Fakta

Valencia er hovedstaden i den autonome regionen Valencia og den tredje største byen i landet etter Madrid og Barcelona. Byen har cirka 1.500.000 innbyggere. El Graco, som er en av verdens mest brukte havner ligger her. Havnen håndterer omtrent 20% av landets eksport.
 
 
Av Rikke Luell Printz

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.