Månedsmagasinet på Costa del Sol
7 på gaten – juli/august 2021

Det er sommer, det er sol, og om det er søndag eller hverdag vil vi nyte alt som denne årstiden har å by på. Når temperaturene begynner å krype opp mot 40 grader, er det kanskje mest kalde drikker, sorbet og gazpacho som frister. Men i skyggen under en parasoll kan en kjøttbit a la plancha voere akkurat tingen. Og sitter man på en chiringuito med en lett Middelhavsbris, så smaker grillet sjømat himmelsk.

Denne gangen spør vi 7 på gaten om deres favoritter blant spansk sommermat og sommerdrikke, og hva de spesielt savner fra kjøkkenet på deres hjemsted på denne årstiden.

 1. Hva er din favorittrett her i Andalucía nå om sommeren?
 2. Hva anbefaler du å drikke til?
 3. Hvis du spiser iskrem i varmen, hva er din favorittsmak?
 4. Er det en spesiell rett eller matvare fra hjemlandet eller hjemprovinsen din som du spesielt savner nå på sommeren?

Luisa Palomar (66) Spansklærer

 1. Gazpacho, eller kald tomatsuppe, er min klare favoritt i sommervarmen. Jeg er også veldig glad i sjømat – fisk, reker og skalldyr.
 2. Til sjømat er det best med et glass iskald hvitvin. Vin fra Rueda er min favoritt. (Vinområdet Rueda inkluderer 72 kommuner i Valladolid, Segovia og Ávila-provinsene.)
 3. Jeg spiser ikke så mye iskrem, men hvis jeg gjør det, velger jeg vaniljeis.
 4. I Norge er det veldig gode blåskjell, og rekene er enda bedre enn de spanske, så jeg savner norske reker iblant.

Astrid og Aasmund Orten (74 og 77 år) Pensjonister og trekkfugler

 1. Det må vœre Gambas Pil Pil (en tradisjonell tapa som lages med ferske reker, olivenolje, hvitløk og chili, servert glovarm i en ovnsfast høykantet terracotta-skål). Ellers spiser vi mye fisk her og lager egentlig mye av maten vår selv. Men vi går ut for å spise Pil Pil. Yndlingsbaren vår heter La Familia eller The Family og ligger i Calahonda.
 2. Vi foretrekker hvitvin og bruker vel mest Verdejo. (Verdejo er en druetype som originalt kom fra Nord-Afrika, og som nå vokser nesten bare i Spania. Den gir en lett, tørr hvitvin.)
 3. Aasmund liker best jordbœr og jeg liker best is med mandler og nøtter.
 4. Nei, vi får vel det meste dekket her nede, så det er ikke noe spesielt vi savner. 

Thorwald Ortiz Bodensiek (60) Eiendomsmegler Ronda Properties

 1. Min favorittsommermat er en blandet Paella med både kjøtt og sjømat. (Den tradisjonelle valensianske Paellaen inneholdt originalt kanin, snegler, kylling og grønnsaker samt noen ganger også ål.)
 2. Jeg foretrekker vnligvis spansk rødvin, men til fisk drikker jeg gjerne en god tørr hvitvin av druetypen Verdejo, som Palacio de Bornos. Ellers liker jeg gode, hvite Ronda-viner: Almocobar, med muscatel & chardonnay-druer fra bodegaen Morosanto de Ronda, og ‘La Encina Del Ingles’, med muscatel morisco, pedro ximenez og doradilla-druer fra bodegaen La Melonera.
 3. Min favorittsmak på is må vœre pasjonsfrukt.
 4. Jeg er fra Columbia og savner Pargo Rojo – en hvit karibisk fisk som vi serverer med kokosris og Patacones, som er frityrstekte skiver av kokebananer.

Trygve Gullestad Fintland (35) Sivilingeniør og lektor

 1. Min spanske favoritt er sjømat: Almejas (muslinger), boquerones al limon (frityrstekte ferske ansjos med sitron), pulpo (blekksprut), salmonete (mulle/kardinalfisk) eller espeto (fiskespyd).
 2. Jeg foretrekker Tinto de verano casero (en sommerdrikk med rødvin, brus og isbiter).
 3. Min favorittsmak når det gjelder iskrem er Leche merengada (is tilsmakt med riskrem og kanel)
 4. Nei, jeg savner egentlig ikke norsk mat.

Elaine Jones (59) Turguide

 1. Så snart juni, kommerbegynner vårfikenene, brevas, å komme på lokalmarkedene. De er store fikener med sortbrunt skinn. De mindre, grønne higo, som vi vanligvis tenker på som fikener, kommer senere på sommeren, men jeg greier ikke å vente så lenge for å lage min yndlingssalat. Den er veldig enkel. Skjær fikenene i to, drypp over litt ekstrajomfru olivenolje fra Ronda og topp retten med en håndfull revet queso Payoyo, en ost laget av saue- og geitemelk fra de nærliggende Grazalema-fjellene.
 2. Et glass avkjølt Amontillado-vin fra Montilla-Moriles, vindyrkingsområdet i Córdoba-provinsen. Det er en vakker, ravfarget sterkvin. På grunn av fargen skulle man tro at vinen er søt, men det er den ikke. Det er en tørr vin med komplekse smaker som er et perfekt kompliment til fikener og ost.
 3. Jeg elsker is og velger vanligvis noe med nøtter, som mandler eller hasselnøtter. Men hvis jeg er heldig nok til å finne min favorittsmak – carapino – så velger jeg den. Isen er tilsatt en blanding av karamell, krem og pinjekjerner. Pinjekjerner er ganske dyre, så ikke alle lager denne varianten, og noen tar seg ekstra betalt for denne smaken, men det er den vel verdt!
 4. Jeg savner engelske scones med smør og syltetøy. Scones er et slags rundstykke bakt med bakepulver, med eller uten rosiner, som vi tradisjonelt serverer med syltetøy og krem. Jeg foretrekker smør og syltetøy, vanligvis bringebær. De skulle vœre enkle å lage, men av en eller annen grunn har jeg ikke greid å lage dem på samme måte her i Spania som i England. Kanskje det har noe med været å gjøre?

Jose María Lorenzo del Sol (57) Profesjonell kunstner

 1. Om sommeren spiser jeg alt mulig. Hemmeligheten er å spise mindre og saktere og nyte hver bit så man virkelig smaker på maten. Jeg spiser hovedsakelig grønnsaker og fisk, og hvis jeg er heldig, fersk sjømat. Forskjellige salater med rå grønnsaker. Fersk fisk og sjømat på grillen. Ellers vil jeg anbefale russisk salat og grillet ansjos med sitron. 
 2. Om sommeren må vi drikke mye vœske, men vœre forsiktig med hva vi drikker. Kalde, usukrede drikker. Avkjølte tomatsupper, som gazpacho eller salmorejo, og suppe med andre ferske frukter og grønnsaker. Jeg liker også en god kaffe med en isbit.  Når det gjelder alkoholholdig drikke, prøver jeg å begrense inntaket til lunsj, for jeg blir veldig trett av alkohol og liker å være opplagt om ettermiddagen og kvelden.
 3. Jeg spiser vanligvis ikke iskrem, for den kalde isen gjør at jeg får vondt i tennene. Når jeg en gang iblant spiser en is, er det med smak av rom, rosin eller kaffe.
 4. Jeg savner en veldig spesiell rett fra der jeg vokste opp i Asturias. Vi pleide å dra ned til en strand hvor en liten elv munnet ut i havet. Her fanget hele familien vår ål, og senere på dagen vendte moren min ålebitene i egg og mel og stekte dem. Det var en sann glede for ganen!

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.