Månedsmagasinet på Costa del Sol
Bizum – overfør penger med din mobiltelefon

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
”Overfører du ikke bare til meg på Bizum,” sa en venninne til meg forleden, da jeg ville betale henne et mindre beløp. ”Alle spanske banker har det,” sa hun oppmuntrende, og jeg måtte straks i gang med å finne ut hvordan denne betalingsmuligheten fungerte. På min nettbanks-app figurerte det ganske riktig et lite ikon med det eiendommelige navnet Bizum. Ved å klikke på ikonet kom jeg direkte til download-muligheten for denne app-utvidelsen, og mens den lastet ned fikk jeg straks en bekreftelseskode på SMS. På under et minutt hadde jeg lastet ned appen og betalt min venninne, som fikk en SMS med bekreftelse i det øyeblikket pengene hadde forlatt min bankkonto og var kommet inn på hennes – det var snakk om sekunder.
Nordmenn som besøker Costa del Sol tar det for gitt at man bare kan vippse penger frem og tilbake til hverandre, men Spania, og kanskje spesielt Costa del Sol, er jo et kontantenes land, og denne muligheten har derfor brukt litt lenger tid på å blomstre frem, men spanjolene har tatt riktig godt imot denne nye betalingsformen, som er koblet opp til din bankkonto og ditt telefonnummer.
Siden lanseringen i 2016 har Bizum fått mer enn en million brukere, som har utført mer enn 20 millioner operasjoner. De siste månedene har antall brukere vokst med ca. 60.000 i måneden, hvorav de fleste brukere er BBVA-kunder. Faktisk står BBVA for nesten en fjerdedel av brukerbasen, hvilket ikke er helt tilfeldig:
”BBVA har fra starten støttet opp om og hatt troen på dette initiativet, og derfor har vi i dag flest brukere på Bizum,” uttaler direktøren for betalingsmetoder og digital overgang i BBVA España, Antonio Macías.
På nåværende tidspunkt er det kun mulig å foreta overførsler brukerne imellom, samt betale for online kjøp. Planen er dog at det også skal være mulig for fysiske butikker å motta betaling via Bizum.

Slik fungerer det

Bizum er en teknologisk plattform og hver bank har derfor deres egen Bizum-app. Rent praktisk har dette ingen betydning, da funksjonene er de samme for brukerne, som fritt kan overføre og motta uansett bank.
Bizum krever de samme login-opplysningene som du bruker for å logge inn på din nettbank, dvs. enten kode eller fingeravtrykk. Du melder deg på via ditt mobilnummer, som bekreftes på vanlig SMS.
Antallet av overførsler og det maksimale beløpet varierer litt fra bank til bank. For eksempel kan BVVAs kunder overføre fra 50 cent til 500 euro pr. transaksjon, dog maks. 1200 euro om dagen, med en grense på 5000 euro for måneden.
Det finnes andre betalingsapps, men ingen har så godt grep i det spanske markedet som Bizum, som er en glimrende løsning når man skal foreta betaling mellom venner, familie eller andre, hvis nummer du allerede har på din telefon, og du ikke gidder å gi deg ut på en bank- eller PayPal-overførsel.

Bizum er en 100 % spansk tjeneste, som så dagens lys i 2016. På nåværende tidspunkt er det 22 spanske banker som tilbyr Bizum til deres kunder, hvilket dekker 96 % av bankkundene.

I tillegg til BBVA er følgende banker tilknyttet: CaixaBank, Santander, Banco Sabadell, Bankia, Kutxabank, Caja Rural, Unicaja, Ibercaja, Grupo Cooperativo Cajamar, Abanca, Bankinter, Liberbank, Laboral Kutxa, Evo Banco, Eurocaja Rural, Caja de Ingenieros, Mediolanum, Cajalmendralejo, Caja Sur, Deutsche Bank, Imagine Bank og Openbank.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet