Månedsmagasinet på Costa del Sol

– Det er meg det kommer an på!

Mentaltreneren vil at vi skal forstå hvor viktig det er å selv ta ansvar for egen utvikling, egen trivsel og eget liv. Ved hjelp av spennende teknikker hjelper hun mennesker med å bryte mønstre, bytte tankesett og nå målene sine.
Jeg hører stemmen hennes før jeg ser henne. På en solseng nedenfor strandbaren El Trópico sitter Gyrid på en solseng omgitt av norske venner og synger «Då finns det ingen som tar en. Man är kung, kung, kung i baren!»
Jeg simpelthen elsker Magnus Uggla, smiler Gyrid og tar en god slurk pepsi max. Faktisk liker hun den svenske musikeren så godt at hun bidro til å hente ham til hjem til Tønsberg for en spesialkonsert, men mer om det litt senere.
 
 

 
 

Faren som forbilde

Gyrid Beck Solberg har vært imponert over faren sin, Frank Beck, så lenge hun kan huske. – Foreldrene mine emigrerte til Canada på 50-tallet. Der kom faren min i kontakt med NHL (National Hockey League) hvor det var mye snakk om det mentales betydning for prestasjoner. Da de etter 7 år flyttet tilbake til Norge utviklet han et fantastisk konsept som jeg har vokst opp med. Setningen «it’s all up to me» som på norsk ble «det er meg det kommer an på» har preget oppveksten min, og er nå en etablert sannhet i livet mitt.
Gjennom årene så hun faren holde foredrag og hjelpe utallige mennesker ved hjelp av mental trening. Blant annet var han motivator for Johan Olav Koss og Olav Tufte.
– Da jeg begynte som håndballtrener som 14-åring, syntes jeg definitivt at det mest spennende var minuttene inne i garderoben like før kampstart. Der kunne jeg påvirke hvordan spillerne tenkte før de gikk på banen. Etterhvert spurte flere og flere idrettslag om jeg kunne komme inn til dem før kamp. Da innså jeg at jeg hadde lært mye av faren min.
Farens filosofi har hun senere videreutviklet, og nå er det Gyrid som står på scenen og trollbinder publikum. I 2013 besluttet hun å vie seg til å holde foredrag og veilede andre på fulltid. Hun har ikke sett seg tilbake siden.

Fortell litt om filosofien du jobber ut ifra

– Filosofien er genialt enkel, men ikke alltid like enkel å følge. Bytt tankesett og nå målene dine raskere. Det handler om å ta ansvar for sitt eget liv og si de viktige ordene: Det er meg det kommer an på! Ikke legge ansvaret ut på andre, men gå i seg selv og endre det du selv kan endre for å bli en litt bedre versjon av deg selv. Vi behøver ikke alle å bli verdensmestre, men med små og enkle grep kan vi få det bedre. Jeg forsøker å følge læresetningen «bra gjort er bedre enn bra sagt». Foredragsholderen Hasse Thorbjørnsen sa det til meg for lenge siden, og det er målet mitt; bare LITT bedre. Har vi det bedre med oss selv, får vi til så mye mer – og jammen blir vi hyggeligere medmennesker, sier Gyrid engasjert.
Nå holder jeg foredrag og kurs for både bedrifter, organisasjoner og idrettslag. I tillegg har jeg veiledning med både grupper og enkeltpersoner. Fellesnevneren er at jeg lærer bort teknikker og inspirerer deg til å tenke bedre, til beste for deg selv og de målene du vil oppnå.
Sammen gjennomfører vi en treningsøkt for tankene dine, hjernen er jo kroppens viktigste «muskel». Vi går i dybden, jobber med tankefokus og konkrete endringsmål.

Hva slags bakgrunn og utdannelse har du?

– Jeg sa ganske tidlig at jeg skulle stelle hjemme, men de som kjenner meg ler godt av det – jeg kan absolutt ikke lage mat. Ikke liker jeg det heller.
Jeg har derfor tatt utdannelse hos CoachTeam House of Leadership innen NLP (Neuro-linguistic programming) som er læren om hvordan mennesket og hjernen fungerer. Det er en metodikk som bygger på at mennesket er enestående av natur og at vi alltid har et mye større potensial enn vi utnytter. Sagt på en annen måte er NLP læren om hvordan du får frem de beste ressursene i deg selv. Metodikken hjelper oss til å avdekke det som begrenser oss i livene våre og gir oss mentale hjelpemidler til å overkomme disse. Det kan være for eksempel tanker, atferd, oppfatninger, overbevisninger, følelser eller essensielle verdier.
For eksempel kan en person komme til meg som føler seg helt hjelpeløs i forhold til en situasjon. Da kan jeg bidra til at vedkommende lærer å se situasjonen og sin egen evne på en annen måte, og dermed vil nye muligheter og løsninger umiddelbart være tilgjengelige.
Tidligere har jeg jobbet mye med ungdom som ikke helt har passet inn i skolehverdagen og det vanlige A4-livet. De har jeg lært svært mye av, og de har bidratt til at jeg gjennom årene også har utviklet mine egne verktøy og metoder.
Jeg har arbeidet med en-til-en coaching av toppidrettsutøvere, bedrifter, ledergrupper og gjennom 13 år som mentaltrener ved Toppidrettsgymnaset i Telemark. Foredrag har jeg holdt siden jeg var 16-17år.

Egen bok

– Faren min har tidligere gitt ut bok. Da far døde i 2014 hadde han på forhånd gitt beskjed til noen rundt seg at de skulle ta et møte med meg når det var gått en liten stund. De fortalte meg at han ville at skulle gjøre boken hans om til min. Det har jeg gjort. Det er hans bok, men jeg har satt mitt preg på den ved å fjerne litt voksent språk, byttet ut hans eksempler og historier med mine, samt lagt til endel kunnskap jeg har tilegnet meg på veien. Boken «Det er meg det kommer an på» er min, men med hans bok som grunnlag. Bokskrivingen var en veldig god prosess, selv om jeg var svært nervøs for å «hoppe etter Wirkola», eller «hoppe etter fallskjermen» som Øystein Sunde sa en gang. Jeg føler at dette er noe vi har gjort sammen, far og jeg.
Boken er ment å inspirere, motivere, bevisstgjøre og ansvarliggjøre leseren. Du skal sitte igjen med følelsen av at du har et eget ansvar. Det er så lett å peke utover, men idet vi gjør det gir vi fra oss makten over oss selv. Målet er at man skal få motivasjon til å fokusere på det som er bra, inspirasjon til å tørre å ta seg selv i å være god, strekke armene i været og være stolt av den man er, og jobbe videre med å f.eks. bli bedre på å ta seg selv i å være god.
Jeg anbefaler gjerne at man leser litt i boken hver dag, og la ordene synke inn. Da vil du tilegne deg kunnskap for å tenke enkelt, snakke enkelt og våge å gjøre ting enkelt. Denne lille boken kan få stor betydning for livet ditt. Den hjelper deg å huske på de viktige tingene.
Apropos å huske de viktige tingene: på håndleddet til Gyrid har hun noen viktige påminnelser i form av armbånd; «Det er meg det kommer an på» og «Fuck janteloven», i store bokstaver på en smal metallplate med orange bånd. – Det var så mange som spurte meg om disse at jeg er nå på mitt tredje opplag, og de kan bestilles i nettbutikken på hjemmesiden min. Jeg digger fargen orange – den utstråler virkelig herlig energi.

Henter inspirasjon i Spania

Hver sommer i over 10 år har Gyrid besøkt Costa del Sol for å lade batteriene og hente ny inspirasjon. – Det er utrolig hvor mye nytt man rekker å tenke når man ligger på en solseng og ser utover Middelhavet, smiler Gyrid. Og så elsker jeg å vite at jeg er sikret sol og påfyll av D-vitamin. Tidligere gikk Spaniaturene til området rundt Torrevieja. Det var tilfeldigheter som trakk Gyrid og familien til Estepona første gang, deretter ble det Calahonda. Med leiebil utforsket de nærområdene og kysten, og nå har gode venner sørget for at familien Beck Solberg er å finne i La Cala De Mijas hver sommer.
– Det er en liten perle av en by. Stille, rolig og stedet har beholdt sjarmen. Jeg liker menneskene, gjestfriheten, maten, været og strendene. I selskap med gode venner er dette det perfekte feriestedet. Jeg gleder meg allerede til neste sommer.
Ellers henter jeg inspirasjon i hverdagen ved å oppsøke folk som er bedre enn meg på ting jeg har lyst til å bli god på. Jeg leser mye bøker, jeg betrakter folk rundt meg. Og jeg inviterer folk jeg er nysgjerrig på til lunsj – da får jeg nye venner og lærer masse.

Hvordan jobber du?

– Det som er spennende er at jeg kontinuerlig møter mennesker med helt ulike utgangspunkt og mål. Så hver samtale er forskjellig. Først går vi gjerne gjennom en liten intervjuprosess for å bli bedre kjent og avklare forventninger. Jeg stiller spørsmål som: Hva er potensialet ditt? Hvordan kan du nå det? Ved å møte opp på jobb tidligere om morgenen? Ved å få mer selvtillit? Ved å trene mer? For å finne ut hva som er potensialet spør jeg: Hva synes du er gøy? Om du kunne velge helt på øverste hylle, hva ville du gjort da? Hva setter deg i godt humør? Av alt du har gjort, hva er du mest stolt av?
Livet er det som skjer mens du er opptatt med å legge andre planer. Og selv om ting skjer, er det du som bestemmer hvordan du vil takle det. Vil du dvele ved motgang eller lukke, avslutte og gå videre? Du kan styre tankene dine og velge hvordan du vil reagere. Enhver situasjon som oppstår gir deg et sett med muligheter; din oppgave er å akseptere det som skjer, velge hvordan du vil forholde deg til det og hva du vil gjøre. Er du bevisst eller bevisstløs?
Jeg snakker mye om Amygdala, som veldig enkelt forklart er en struktur i tinninglappene i hjernen vår. Her lagres følelser og jo mer man tar seg selv i å være god, være stolt, desto mer positivitet lagres. Hver gang vi skal gjøre noe så går «alltid» underbevisstheten en tur innom, og vi tenker «hva skjedde forrige gang». Derfor er det så viktig å lagre gode følelser. Jeg ber de jeg jobber med om å fortelle meg gang på gang hva de er bra på.
Målene når vi ved å sette mindre delmål, våge å anerkjenne at man er god, ved å skaffe seg en «heiagjeng» og jobbe mye med egenvurdering.
Jeg tror sånn på det jeg snakker om, og vil at så mange som mulig skal høre det. Målet mitt er at du skal bli bedre på det du gjør hver dag. Du skal bli tryggere, mer fokusert – og du vil kjenne det i hele kroppen – det er meg det kommer an på!

Hvordan er en «typisk» arbeidsuke?

– Jeg jobber mye, jobben består av så mye mer en den stunden jeg holder foredrag. Jeg bruker mye tid på å «bli kjent» med kunden, det er veldig viktig for meg at jeg vet hvem jeg snakker med. Så reiser jeg Norge rundt, bil, tog, buss og fly blir flittig brukt. Å holde foredraget er egentlig bare prikken over i-en. Etter foredraget bruker jeg mye tid på egenvurdering, hva var jeg bra på, hvorfor var det bra, og hva kan jeg bli litt bedre på?
Jeg bruker også veldig mye tid på sosiale medier, altfor mye tid egentlig (jeg har fått musearm i begge armene). Men det er det som må til «i disse dager», og det er en fin måte å nå ut litt mer personlig. Via sosiale medier blir folk litt bedre kjent med meg, og da er det lettere å ta kontakt. Jeg synes det er viktig å kunne tips og verktøy til folk, og jeg elsker å inspirere i hverdagen.

Svarene ligger i oss selv

Svaret ligger i våre egne tanker, sier Gyrid. – Jeg lærer bort teknikker som får deg til å fokusere på det som er positivt, det som er bra og alt det fantastiske du kan få til – på jobb, på trening og hjemme.
Positive tanker skaper positive følelser og handlinger, dette henger sammen. Du er tankene dine og det du føler om deg selv, og du påvirker andre. Tenk enkelt, tenk klart og husk at de første skrittene – uansett hvor små de føles – også bringer deg nærmere målet.
Fokuset ligger på at vi kan gjøre små endringer og tenke litt annerledes for å bli LITT bedre, og vi må ikke nødvendigvis bli verdensmestere.
Å dra på ekspedisjon i egne tanker er det mest nyttige, levende og morsomme et menneske kan gjøre. Men reisen må ha et mål – at du en dag ser deg i speilet og sier: Det er meg det kommer an på! Da er du kommet fram til kjernen. Heretter mestrer du det du vil – fordi du trives med deg selv.

Bruker teknikken selv

Gyrid bruker tanketeknikken også i eget liv. – Hver dag forsøker jeg å fokusere på det som er bra, være takknemlig for det jeg har og jeg bruker ca. 20 sekunder hver morgen på å finne ut hvorfor jeg kommer til å ha det bra i dag.
At jeg hjelper andre betyr ikke at jeg ikke møter meg selv i døra. Det gjør jeg ofte – og det er egentlig litt bra, for det betyr at jeg bare er et menneske med tanker og følelser. Jeg er for eksempel ikke glad i flyplasser, der er det for mange mennesker, og jeg føler ikke jeg har kontroll. Jeg er god på å krisemaksimere når det er noe jeg er redd for. Jeg skjønner jo med hodet mitt at det er bare tull, men magen min «sier» noe helt annet. Men skal jeg komme meg til Spania eller andre steder må jeg bare gjennom det. Jeg klarer å finne den gode følelsen jeg har når jeg har landet og sitter trygt i bilen hjemover, den følelsen, akkurat DEN følelsen den jobber jeg med å «mane» frem, og det klarer jeg, gang på gang.
Jeg er også nervøs før jeg holder foredrag, men det jobber jeg mye med å bli bedre på. Litt nervøs skal man være, da er man skjerpet, Tidligere var jeg ekstremt nervøs og kastet opp. Heldigvis går det bedre nå. I det sekundet du tør å stole på deg selv, tør å tenke at du er bra, da skjer det noe.
Da hun og en gjeng for noen år siden begynte å snakke om hvor fantastisk det ville vært å få idolet Magnus Uggla til Tønsberg for en konsert, ble det ikke bare med tanken. – Vi bestemte oss for at dette får vi til! Og man får ikke ja om man ikke spør. Mr. Uggla sa nettopp ja, og til tross høyt honorar og arrangementsutgifter gutset gjengen og det ble solgt billetter i bøtter og spann. Gyrid presiserer at det ikke var hun alene som fikk til dette, men at de var et godt team som heiet på hverandre og fikk det til å skje. Det ente i en forrykende hitkveld i Foynhagen i Tønsberg med den svenske artisten på scenen. – Alle bør definitivt jobbe for å skape sin egen heiagjeng rundt seg, da skjer det magiske ting!
 
Hva står på programmet fremover?
– Jeg skal fortsette å fornye meg og gjøre det jeg elsker – påvirke eget og andres liv til det bedre. Bli LITT bedre dag for dag. Flere foredrag er booket inn, og vil dere ha meg til Costa del Sol kommer jeg gjerne og holder foredrag. Bare ta kontakt, smiler Gyrid.
Du kan lese mer om boken «Det er meg det kommer an på» og komme i kontakt med Gyrid her: www.gyrid.no

Om Gyrid Beck Solberg

Sivilstatus: Gift med Henning Solberg, to barn, Siri og Sondre.
Bosted: Nøtterøy utenfor Tønsberg.
Yrke: Mentaltrener, coach og foredragsholder om motivasjon, mental trening og bevisstgjøring av ansvar for eget liv.
Forfatter av boken «Det er meg det kommer an på».
Kontakt: www.gyrid.no | gyrid@gyrid.no |@gyridbecksolberg
 
Dette kan du oppnå ved hjelp av NLP
• Oppdage hva du virkelig vil
• Finne motivasjonen og livsgleden din
• Sette deg mål – og nå dem
• Skape de forandringene du ønsker
• Løse indre konflikter og frigjøre ressurser
• Gi slipp på angst og andre uønskede følelser
• Økt selvtillit
• Bli venn med deg selv
• Kommunisere så du blir forstått
• Skape ny atferd
• Nå potensialet ditt
 
Gyrids Costa del Sol favoritter
El Trópico strandbar i La Cala de Mijas – for soling og god stemning
• Restaurante La Alcazaba i Mijas Pueblo – for god mat og fantastisk utsikt
• Miramar eller La Cañada – for shopping
• Gamlebyen i Marbella – for flott atmosfære
Av Ingvild Mørkved, Foto: Simon Goltermann og Mugge Fischer

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.