Månedsmagasinet på Costa del Sol
Svikter nordmennene Solkysten?

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Atter en sommersesong er over på Solkysten av Spania.
En flott sommer med deilig vær, til dels noen dager med litt mye varme, men stort sett gjennomgående dager med passende kombinasjon av fuktighet, svak vind og tørrhet.
De fleste vil nok da, etter denne beskrivelsen, si at dette er jo perfekt, og i forskjell fra Norge, er dette været stabilt gjennom hele sommeren.
Norwegian melder om fulle fly mellom Malaga og Norge, også til Alicante, som kan melde om en god sommer, samt også til Altea og Torrevieja.
Tross dette kan en del restauranter på hele Solkysten, fra Malaga og ned til Estepona, melde om en nedgang i salget i forhold til tidligere år, og spesielt er dette rettet mot skandinaviske gjester og færre nordmenn enn normalt.
Samtidig bygges det nye hus overalt i samme området, og eiendomsmeklere melder om svært mange interessenter, så hvorfor da nedgang i restaurantsalget?
For cirka 35 år siden var det veldig populært å finne seg et «landsted» på Solkysten av Spania, spesielt i området rundt Torrevieja, med kjøpere fra alle de skandinaviske landene.
Den generasjonen som da kjøpte boliger er i dag på vei til å dø ut, og mange av deres barn, som nå er fortsatt i arbeid, har tatt over, men av den grunn, ikke har tid til å være i Spania mer enn i sine ferier, og mange leiligheter / boliger, står derfor tomme.
Mange ønsker heller ikke å leie bort sine boliger, da de inneholder mange minner fra foreldre og gjenstander samlet opp gjennom flere år, og dermed blir boligen stående tom.
En annen forklaring til at restauranter har færre gjester fra Norge, er nok en annen livstil enn tidligere, hvor spesielt barnefamilier veldig gjerne kjøper sine varer på butikken og lager sine egne måltider i boligen de har leid, eller eier.
Da jeg kom til Solkysten i 2006 og startet min egen restaurant lå en euro på norske kroner 6.87, og for 2 uker siden lå kursen på en euro på norske kroner 10.02.
Altså en formidabel forandring, som selvfølgelig slår negativt ut for shopping og restaurantbesøk.
Jeg har snakket med Norwegian, som kan melde også om stor trafikk til Østeuropeiske land som for eksempel Tyrkia, som er på god vei oppover igjen som ønsket feriested, samt også til Kroatia og Bulgaria.
Så kanskje det er kommet inn en ny trend om at historiske verdier betyr mer enn å ligge på solseng ved stranden i Spania?
Men da har vi alle en utfordring og gjøre til alle vi kjenner, og ikke kjenner;
Fortell om de utrolige opplevelser av historiske funn som kan oppleves her i Spania, og ikke minst i veldig god nærhet til Costa del Sol og i fjellpartiene bak kysten.
Opplev produksjonen av oliven fra de modnes på trærne, til de serveres friske eller som verdens beste olje!
Opplev druer som blir til nydelig vin av både hvite, rose og rødviner, og ikke minst, områdets beste produksjon av sherry og brandy!
Vi har alle en oppgave å gjøre, vi som virkelig er glade i dette landet og dette nærområdet, og så får vi bare håpe på at euroen slår positivt ut for oss nordmenn i tiden fremover.
Kjære leser, nyt høsten, nyt september og innhøsting av årets druer til den vinen som vi elsker, og besøk med god samvittighet din favoritt-restaurant og nyt Solkysten!
Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet