Månedsmagasinet på Costa del Sol
Fra mange forskjellige land som Spania, Danmark, Norge, Finland, England, Canada, Irland m.fl. virker det som om all verdens vinter-virus og bakterier har avtalt å møtes her på kysten og kappes om å få angrepet flest mulige mennesker. Språket er internasjonalt og atsjo, snøft og host lyder overalt.
Jeg ble til og med ringt opp fra Mexico angående hjelp med en vinterforkjølelse.
Det var en venn av min venn, som hadde blitt bedt om å spørre hva han kunne gjøre for å få hjelp til en hardnakket forkjølelse. Jeg spurte om hva husapoteket inneholdt. Han svarte litt beklemt at han kun hadde noen Omega-3 kapsler igjen. Jeg hadde det travelt og utbrøt litt utålmodig ” så gi ham noen av dem.”
Hvorvidt Omega-3 kapslene hjalp på forkjølelsen har jeg aldri fått vite, men jeg fikk en gledesstrålende hilsen om at mannen hadde oppdaget at når han tok Omega-3 kapsler fikk han ikke tømmermenn, og han kunne nå dra på jobb dagen etter en kveld med drikking, hvilket jo heller ikke er så dårligt…!

 

Det handler om immunforsvaret

Ved alle tradisjonelle vinterlidelser gjelder det å styrke immunforsvaret, støtte leverens arbeid og sørge for å spise sunt og godt.
Især etter julens og nyttårets utskeielser, og reiser i fly over lange avstander med hostende og nysende mennesker, kjører energien på lavbluss, og du er mer mottakelig for infeksjoner. Ofte skal det ikke mer til enn en enkelt dråpe fra en infeksjon, før du rammes og selv får en infeksjon.
 

Bedre å forebygge enn å helbrede

Institusjoner og skoler er store smittekilder. Har du barn på skolen, er det stor risiko for mavesykdommer, forkjølelse, halsbetennelse og influensa.
Mange tette neser og sykefravær kan ofte unngås, og som kjent er det bedre å forebygge enn å helbrede.
 
Til å styrke barnas immunforsvar i vinterhalvåret kan jeg anbefale:
  • Bio Strath, som fås både som mikstur, tabletter og smaksnøytrale dråper.
    Bio Strath er et gammelt gjennomprøvd sveitsisk kosttilskudd som inneholder 61 forskjellige vitalstoffer i en lett opptagbar form. Det er 100% naturlig.
  • C-vitaminer, 300 mg i tyggeform fra bæret Acerola som smaker godt, og som alle barn liker.
  • Multivitamin/mineralpille som kan tygges.
  • Omega-3 i flytende form med barnevennlig smak.

Forkjølelse

Har du blitt forkjølet kan du lindre og forkorte forkjølelsen.
En vanlig forkjølelse skyldes et virus. Slimhinnene heves, du hoster og snotter og har kanskje vondt i halsen.
I uheldige tilfeller kan en forkjølelse spre seg til de nedre luftveiene og irritere slimhinnene. Det rasler og piper når du trekker pusten, og du har fått feber, evt. kombinert med smertefull hoste.
Disse symptomene kan være uttrykk for at du har fått bronkitt. Søk lege for å utelukke en lungebetennelse, som må behandles med antibiotika.
Lungebetennelse oppstår ofte som en komplikasjon til en forkjølelse. Det kan være en banal forkjølelse, som langsomt går over til en lungebetennelse.
 

Små barn

Hos små barn er det ofte høy feber. Her skal du selvfølgelig følge situasjonen nøye, og endelig sørge for at barnet drikker og tisser. Er du usikker på barnets tilstand så få tilsyn av en lege.
 

Hjelp til selvhjelp

Det kan med fordel plukkes og mikses av de forskjellige forslag som nevnes under forkjølelse, halsbetennelse og influensa.
  • Echinacea er et naturmiddel fra planten Rød Solhatt, som stimulerer de hvite blodcellene og styrker kroppens immunforsvar. Brukes til behandling, forebyggelse og lindring av forkjølelsesvirus.
    Fås som dråper, tabletter, spray, og som mikstur, hvor Echinacea er blandet med hyllebær og nytes som en varm drink til lindring av smertefulle luftveier med hoste.
  • Jeg er stor fan av Kan Jang. Den er fast inventar i mitt husapotek, og medbringes overalt på diverse reiser.
    Midlet består av Russisk rot (Sibirsk ginseng) og Andrograhis paniculate. Midlet har veldokumentert effekt ved forkjølelse og mange andre infeksjoner, og er også utprøvd med god effekt ved influensa.
    Selv tar jeg den ved det aller første tegn på at en influensa, forkjølelse, halsbetennelse m.m. er på vei. Jeg føler at dersom jeg får tatt midlet tidlig nok, kan utbrudd av infeksjonen som oftest unngås.
  • Er du snottet, kan det være til god hjelp å smøre mentolsalve under nesen og på brystet. Duften trenger inn gjennom neseborene og gjør det lettere å puste.
  • Det kan være en god ide å sove med hodet høyt plassert.

Halsbetennelse

Halsbetennelse følger ofte sammen med en forkjølelse. Du skal være oppmerksom på om halsbetennelsen skyldes bakterier, da det som regel er en streptokokkinfeksjon. Mandlene er røde og hevet med hvitt belegg. En streptokokkinfeksjon kan diagnoseres ved at legen prober i halsen og således kan se om det er en bakteriell infeksjon som bør behandles med antibiotika, da det ellers kan forårsake sykdommer senere i livet bl.a. med hjerteklappfunksjon og leddgikt.
 

Kost

  • Sørg for å drikke rikelig med vann under halsbetennelsen, men også gjerne en masse hyllebærsaft, eller plei deg selv med en deilig dampende varm hyllebærsuppe. Det gir øyeblikkelig lindring til den ømme halsen.
  • Gurgl evt. med saltvann. Bruk ½ ts. havsalt til 1 kopp lunkent vann.
  • I perioden med infeksjon skal du unngå melkeprodukter, da de virker slimdannende.
  • Unngå matvarer med sukker. De svekker immunforsvaret.
  • «Væk i morgen” er sugetabletter med peppermynte og råmelk fra danske kuer. Det er lindrende for irritasjon i halsen.
  • Oljer med eukalyptus eller mentololje virker bakteriedrepende og lindrer både en tett nese og en øm hals.

Kosttilskudd

  • Sørg for ekstra C- vitaminer. Under det akutte forløpet skal du ta 1000 mg seks ganger om dagen. Får du startet tidlig nok, kan det kanskje hjelpe med å forebygge selve utbruddet.
  • Et sterkt multivitamin/mineralprodukt tas daglig. Velg evt. Longo Vital, som med dens spesielle sammensetning er bra for immunsystemet. Ta gjerne dobbel dose i den akutte fasen.
  • Du kan ytterligere styrke ditt immunforsvar ved å ta Astragalus. Det er en plante som styrker og booster ditt immunforsvar og er til hjelp for hjerte og kretsløp. Det er også en god hjelp ved tretthet og utmattelse.
  • Husk ditt daglige tilskudd av D-vitaminer. Er du i tvil om du mangler vitaminet kan du få det målt på et laboratorium.
  • Suppler gjerne med litt ekstra selen, som er en viktig antioksidant.

Hoste

Jeg har dessverre opplevd at sammen med en forkjølelse følger alltid en hoste, som gir enorm tretthet og forstyrrer mang en nattesøvn. Da jeg for noen år siden var gravid med min yngste sønn hadde jeg en forkjølelse med en forferdelig hoste. Jeg lå på hospitalet og var redd for å miste ham. Jeg tigget og ba om kodein-dråper som jeg på dette tidspunktet visste var det eneste som hjalp på hosten. Personalet trodde jeg gikk på stoff. De ga seg endelig, og jeg fikk tildelt mine ønskede kodein-dråper, sov godt og beholdt mitt tredje barn, som nå driver Annis Vitalshop.
  • Senere har jeg heldigvis selv lært å ta hånd om hosten. Jeg tar sitron fra hagen og blander det med et par teskjeer med honning og et glass varmt vann. Det lindrer øyeblikkelig. Det kan gjentas etter behov.
  • Jeg elsker alle former for honning. Når jeg tar honning for hostens og forkjølelsens skyld, flotter jeg meg og bruker Manuka honning.
    Manuka honning er en medisinsk honning som blir laget av bier som lever av blomstene fra Manuka busken, hjemmehørende i New Zealand. Honningen har en antibakteriell effekt og smaker rett og slett vidunderlig.
  • I dag kan du også få naturlig hostemedisin i sprayform.
  • Midler med lakrisrot og propolis kan også hjelpe på mange forskjellige former for hoste.
  • Influ Zink er sugetabletter til lindring av hoste. Består av sink og selen.
  • Et stykke mørk sjokolade er godt til å lindre en hoste, og så kvikker det også litt opp.

Influensa

Også influensa er en luftveissykdom som skyldes virus. Typisk får du vondt i hele kroppen, som om du har fått juling, samtidig med at feberen stiger, og du får hodepine. Ofte forekommer det influensa epidemier, hvor mange mennesker rammes på samme tid. Influensa har som regel en varighet på en ukes tid. Du bør behandle influensa med respekt, da det ellers ofte kommer diverse følgesykdommer til, som f.eks. mellomørebetennelse, som oftest rammer barna, bihulebetennelse, lungebetennelse, m.m.
Influensa spres gjennom luften og smitter via nesen, halsen eller lungene, eller gjennom hendene, hvis de er forurenset med virus fra hoste eller nys. Man kan smitte andre fra dagen før ens egen influensa bryter ut, til en dags tid etter at feberen er borte.
Influensa kan være alvorlig for eldre og svekkede mennesker, så om du går rundt med influensa så hold deg borte fra dem.
 

Kosten

  • Spis masse grønnsaker. I gamle dager sa man at der hvor det var grønnkål i hagen, behøvde legen aldri å besøke familien pga. en vinterlidelse.
  • Spis kyllingsuppe. Bortsett fra at den smaker godt og den varme suppen gjør godt for en øm hals, motvirker kyllingsuppe også inflammasjon og slimdannelse.
  • Drikk gjerne te med ingefær og/eller kamille.
  • Kolloid sølvvann har mange tilhengere. Det hevdes å kunne ta knekken på influensa og forkjølelse.
  • Å spise hvitløk menes også å skulle ha en forebyggende effekt på både virus og bakterier.

Små tips

  • Sørg for en god nattesøvn.
  • Unngå stress.
  • Hold føttene varme.
  • Glem treningen din under infeksjonsforløpet.
  • Nyt livet og krydre det med en masse latter og glede.
Av Anni Dahms, Syke- & Helsepleierske, Biopat og Kostholdsveileder. Innehaver av butikkjeden Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.