Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hold hundene borte fra pinjelarven
De søte pinjelarvene (caterpillar, lepidoptera), som på våren klatrer ned fra pinjetrærne og i prosesjon langsomt tar seg fram mot ukjent sted, kan vekke ømme tanker både hos dyr og mennesker.
De vekker også hundens nysgjerrighet. Hundene vil leke med larvene og slår gjerne til dem. Da gir pinjelarven fra seg en gift som svir kraftig når det kommer i kontakt med hundens hud. For å lindre dette, begynner hunden å slikke på stedet der det svir og får på den måten giften i munnen. Her kan giften gi store og farlige vevsskader.
Katter derimot, synes å ha en medfødt redsel for larven, og det er sjelden at katter blir forgiftet. I år finnes det uvanlig mye pinjelarver. Kanskje de harde vintervindene gjorde det lettere for larvene å spre seg fra tre til tre?
 

Bomullsspinn og larver


Avhengig av været og varmen, kan pinjelarven være aktiv mellom januar og april. Den utvikles i kokonger på pinjetrærne. Kokongene ser ut som store «bomullsspinn» som sitter fast på grenene på pinjetrærne (unntaksvis kan de også forekomme hos på andre trær). I løpet av vinteren utvikles de til larver. Tidlig på våren klatrer larvene ned fra trærne. De åler seg fram i lange kjeder, prosesjoner, i jakten på føde. Senere på våren graver larvene seg ned i jorden og utvikles til sommerfugler i midten av mai. Larvene er små, ca. 3 – 5 cm lange og hårete. De ser ut som små tusenbein som går fastlenkede etter hverandre. Prosesjonene kan være inntil 50 cm lange. På hårene finnes en kraftig gift, og om hunden slikker på dem, oppstår det en kraftig inflammasjon på hundens tunge eller i svelget. Veterinær bør oppsøkes omgående, om du mistenker at hunden har slikket på en pinjelarve.
 

Symptom på forgiftning


Man kan oppdage problemet tidlig, ettersom et smittet dyr i begynnelsen har en svært kraftig spyttproduksjon. Giftet gir raskt opphovning og en kraftig allergisk reaksjon og ofte sterke smerter. Dette kan føre til senket blodtrykk som uten behandling kan medføre sjokk og død. Hundens tunge sveller oftest opp.
De hundene som overlever den første krisen får en inflammasjon på tungen og eventuelt i svelget. Etter en tid kan det oppstå koldbrann og hunden kan miste deler av tungen.
 

Førstehjelp


Dette er en nødsituasjon der hunden raskest mulig bør komme under behandling. Som førstehjelp kan du forsøke å skylle munne til hunden med mye vann. Giften er også farlig for oss mennesker, så husk å beskytte dine egne hender.
 

Forebyggende tiltak


På offentlige steder skal kommunen fjerne kokongene. På landet bør man passe på når hunden hviler. På pinjetrærne kan man ofte om våren se «bomullsspinnet» henge ned. Unngå å la hunden raste på områder med «smittede» pinjetrær om våren.
Er du usikker, kan du bruke en munnkurv på hunden slik at den i det minste ikke kan få giften i munnen, om uhellet er ute. Har du pinjetrær i hagen, og du ser «bomullsspinnet», bør du ta kontakt med et skadedyrsforetak for å få hjelp til å bli kvitt larvene.
La likevel ikke disse pinjelarvene avskrekke deg fra å gå på tur. Holder du øye med hunden, er det vanligvis ikke noe problem.
 
Susanne Kamu, autorisert dansk dyrlege
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia
29640 Fuengirola (Málaga)
Spania
Tlf.: (+34) 952 667 333
contact@petvetkamu.com
Av Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.