Månedsmagasinet på Costa del Sol

Axarquía er preget av kjedelige tomat-plantasjer og sparsomt landbruk. Men trekker man litt lengre innover i Málagas høyland dukker de første vinmarkene opp. Det er her vinelskeren og forretningsmannen Jorge Ordóñez skaper mirakler med provinsens druer, og produserer noen av tidenes mest anerkjente og best- selgende viner.

Han skal kjempe seg gjennom snømassene for bare å komme seg ut av sin hoveddør, og derfra videre mot sitt beskjedne kontor i en av Bostons mindre attraktive bydeler. Året er 1987, og vinteren er beinhard. Men det tar ikke motet fra den 29-årige Jorge, som kompromissløst tror at han kan få amerikanernes øyne opp for spansk vin. Den unge malagueño har alle odds mot seg, men allikevel lykkes han. I dag er Jorge Ordóñez kongen av spansk vin i USA.

Billig Sherry og kjedelig Rioja-vin

Den gangen, for nøyaktig 30 år siden, var spansk vin for amerikanerne ensbetydende med billig og dårlig vin.
”Det var billig Sherry og kjedelige Rioja-viner som ble importert. Transport- og oppbevaringsmetodene var så elendige, at vinen nærmest var ødelagt før den ble skjenket. Det var slettes ingen spanske hvitviner på markedet, og markedsføring var et ukjent begrep. Spanske viner var så visst ikke en merkevare,” husker Jorge Ordóñez, som på én og samme tid hadde verden foran sine føtter og sto foran en umenneskelig oppgave.
Det kom da også til å koste blod, svette og tårer å få åpnet markedet. Å finne de rette spanske vinene til amerikanerne, å få transport- og oppbevaringsmetodene endret, samt å få de amerikanske distributørene til å gi ”de nye vinene” en sjanse.
Men i 1989 fikk han solgt sin første flaske rødvin, og i 1991 kom den første hvitvinen i butikkene. Ti år senere hadde Jorge Ordóñez en katalog med nøye utvalgte viner fra 70 spanske bodegaer. Den unge vinelskeren viste ikke bare at han hadde talent for å finne de rette vinene. Han hadde også talent til å få sine viner presentert for de rette menneskene og få dem ut i de rette salgskanalene. Derfor har Jorge Ordóñez’ firmaer i løpet av de siste femten årene eksportert seks millioner flasker vin til det amerikanske markedet. Hvert år!

Den tørre muskatell

Bak de imponerende salgstallene ligger det også et hektisk reiseliv. Og nettopp på de lange flyreisene mellom Spania og USA har tankene og drømmene om å få plassert Málaga på det internasjonale vinkartet fått fritt løp. For ti år siden ble tankene til handling. Den innovative vineksportøren gjorde seg til produsent ved å kjøpe en rekke vinmarker i Málagas høyland og etablere en bodega i Vélez-Málagas beskjedne industri-område.
Bodegaen ble for et par år siden utvidet til 800 kvadratmeter. Det var nødvendig for å kunne følge med etterspørselen, for Jorge Ordóñez’ talent for å produsere og utvikle nye viner er like stort som hans gründer- og salgstalent.
Idéen med en tørr muskatell (Botani), som et alternativ til den klassiske meget søte muskatell, og en frisk lett musserende hvitvin (Botani Muscat), som et alternativ til den nordspanske cava og sidra, er blinkskudd, som har gitt gjenlyd over store deler av verden. Derfor produserer bodegaen i Vélez-Málaga i dag 208.000 flasker vin i året og omsetter for 1,4 millioner euro. Omsetningen og produksjonen øker for hvert år som går. 45 prosent eksporteres direkte til USA, men i 30 andre land nytes bodegaens viner også i stor stil, primært i Tyskland, Japan, Kina, Mexico og Canada.
De flotte salgstallene betyr naturligvis også stort overskudd. I beste gründer -stil har Jorge Ordóñez alltid re-investert alt som kom inn i kassen. Derfor har han i dag tolv store vingårder og bodegaer fordelt rundt omkring i landet. Det skyldes ikke stormannsgalskap, men en uendelig forkjærlighet og trang til å utvikle og forbedre spansk vin.

En skål med Robert Parker

Gründer-sjelen og pågangsmotet til å gå nye veier, fikk på et tidlig tidspunkt den internasjonale vinguruen Robert Parker til å åpne øynene for den ambisiøse spanjolen. År etter år har han gitt Jorge Ordóñez’ viner toppkarakterer, og to ganger har Jorge Ordóñez mottatt prisen for å være årets viktigste person i vinsektoren i USA. Spesielt de tørre og søte muskatell-vinene fra bodegaen i Málaga er han begeistret for.
”Du må smake dem for å forstå det,” har Robert Parker flere ganger uttalt. Kanskje derfor var det Jorge Ordóñez’ søte muskatell (no.2 Victoria), som ble servert til gallamiddagen for utdelingen av Nobels fredspris i 2012.
Jorge Ordóñez’ drøm om å få Málagas druer på verdenskartet er mer enn fullkommen.
 
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.