Månedsmagasinet på Costa del Sol
Ristede kastanjer er et must til jul
Himmelen har et rødlig skjær etter at solen har gått ned over de sørspanske fjellene, og den kjølige kveldslufta gjør sitt inntog. En grålig røyk står opp fra de kobberfargede grytene som sender ut en duft av vinter blant de forbipasserende. I grytene ligger flere dusin ristede kastanjer, de vrir seg over varmen som skaper en karakteristisk og knasende lyd når nøttens skall når bristepunktet.
 
Kastanjene syder ved de høye temperaturene og får en blålilla farge som forsvinner igjen så snart de helles over i papirkremmerhuset som ofte består av en henlagt avisside. De har en fyldig smak av nøtter som framheves og forsterkes av den krydrede smaken av grill.
Kastanjer hører den spanske høsten til og særlig jula, som pepperkaker og gløgg i Norge. De er en så stor del av kulturen at flere byer nordpå har dedikert dageslange fester til den ristede nøtten, for der er kastanjetrærne er mest utbredte.
Men kastanjer er ikke bare smakfulle, de er også fylt med masser av fibre, vitaminer og mineraler som i de kjølige høst- og vintermånedene fyller opp depotene – og heldigvis har tradisjonen spredt seg lenger sørover, slik at den i dag også er blitt en viktig del av høsten her hos oss. Men det er ikke bare en nøtt som hører med til en juleshoppetur i de små hyggelige gatene, den er også den perfekte unnskyldningen for å skru av tv´en og ta med ungene ut i naturen. Kastanjetrær er nemlig å finne flere steder, særlig i Ronda-området der naturen viser seg fra sin vakreste side hele året rundt. Her pryder store grønne trekroner landskapet, og jorden dekkes av mørkebrune kastanjer som har falt ned. Disse kan selvfølgelig tilberedes i forskjellige spiselige utgaver, men de innbyr også til å lage utallige kastanjedyr der bare fantasien setter grenser.
Så uansett om du liker mest den smakfulle og ristede utgaven eller heller vil leke og bygge med dem, så er kastanjene et must i den søte spanske juletid.
Av Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.