Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sabor a Málaga på Salón de Gourmets

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det var mange matinteresserte som ble lokket til Madrid og messen Salón de Gourmets, som fant sted i slutten av april i år. Spesielt ble mange lokket til den delen av messehallen som var reservert for Sabor a Málaga, hele 240 kvadratmeter, der mange av vår provins sine egne produkter ble presentert, og ikke minst, ble tilberedt av stjerne-kokker som den kjente Diego Gallegos, fra Michelin-stjerne restauranten El Sollo i Benalmádena.

Det egentlige navnet på messen er Feria Internacional de Alimentación y Bebidas de Calidad Salón de Gourmets, dvs. Salón de Gourmets Internasjonale messe for kvalitetsmat og drikke, men av forståelige grunner nøyer folk seg med å si Salón de Gourmets. Det var den 31 gangen messen gikk av stabelen, og det var det fjerde året på rad hvor produkter fra Málaga ble presentert på messen, fra intet mindre enn 43 produsenter. Bak disse sto naturligvis Málaga fylke sitt eget varemerke, det blå merket Sabor a Málaga, som nå i mange kretser er et kjent symbol som viser at produktene kommer her fra denne syd-spanske provinsen.
 
Men det var ikke bare produktene i seg selv som ble presentert. Salón de Gourmet har opp gjennom årene blitt en populær messe med aktiviteter som prøvesmakinger av drikke og mat, konkurranser, workshops, presentasjoner og matlagingsdemonstrasjoner og mye mer.

Slik startet det

Opphavet til Salón de Gourmet ble startet i 1976 av Grupo Gourmet, som var det første forlaget i Spania som spesialiserte seg på gastronomi, med tidsskriftet Club de Gourmets. Samme året arrangerte de også Mesas Redondas de Gastronomía, som besto av journalister og kokker, som delte idéer og tanker rundt temaet gastronomi, og utvikling av den nye spanske kulinariske verden. Siden den gang har magasinet fortsatt med å reflektere over den kulinariske verden, både uavhengig, objektivt og nøyaktig.
 
Med årene har Grupo Gourmet vokst, og de har blant annet utarbeidet Gourmetour, Food & Wine and Tourism of Spain – en uavhengig guide på området, og i 1986 ble den prestisjefylte klubben Gourmet Wine Club presentert. Samme året, i 1986, startet Grupo Gourmet Salón de Gourmets, som ble et ambisiøst prosjekt – en messe for kvalitetsmat og drikkevarer, som da samlet 73 utstillere og mer enn 8 000 besøkende. Og denne messen har i løpet av årene hatt stor suksess, og er nå en stor internasjonal og høyt verdsatt messe, med mer enn 1 600 utstillere med over 35 000 produkter, mer enn 85 000 besøkende fra bransjen, og flere enn 1 628 journalister og inviterte medier.
 
Det hersker altså ingen tvil om at Gourmet Group bidrar til å markedsføre Spania som et varemerke, samt fremmer den spanske gastronomiske kulturen og de produkter som landet har å by på.

Stor interesse for Málagas produkter

Det råder heller ingen tvil om at produkter fra vår solrike provins vekker interesse. Tallene viser at hele 80 prosent av bransjefolkene som besøkte monterne med produkter av merket Sabor a Málaga viste stor interesse i å kjøpe disse, og drøyt 47 prosent kjente til og med allerede til det blå merket. Det er 2 prosent flere enn ved året før. Det gledet naturligvis Málagas fylkeskommune, og komiteen for turisme og samfunnsplanlegging på Costa del Sol anslår at produktene av merket Sabor a Málaga var blant de mest interessante på hele messen.
Nå vokser naturligvis nysgjerrigheten om hvilke produkter som ble presentert. Jo: vin, øl, sprit, olivenolje, og de lokale østers som produseres i Málaga må ikke glemmes. Men også andre meieriprodukter, egg og honning ble møtt med stor etterspørsel, akkurat som kjøtt og økologiske varer. Spesielt stor var interessen for spesielle piquitos – små ”bread-sticks” som passer særdeles godt til å spises sammen med russisk salat, ost eller skinke, samt en vermut som er spesielt fremstilt for å drikkes til fisk, gourmet-turrón, blekk fra blekksprut, nye typer av kaker med algarrobo (johannesbrød) m.m. Interessen var også stor for de ulike safranproduktene, som salt, saus, te, etc., som vi har skrevet om tidligere i våre magasin.

Sabor a Málagas image forsterkes

Den positive responsen som Sabor a Málaga fikk på Salón de Gourmet er noe som gleder både skaperne av merket, og selvsagt også produsentene av produktene som bærer merket. Jacobo Florido, ansvarlig for Økonomi og Produksjon i Málagas fylkeskommune, understreket viktigheten av det økte kjennskapet til Sabor a Málaga da han så at antallet besøkende til messens Sabor a Málaga-avdeling med kokker og sommelierer økte med 1,3 prosent sammenlignet med året før. Han la merke til det også rent samfunnsøkonomisk, ut i fra den vinkelen at større kjennskap medfører at produsentene kan selge mer, og dermed vokse, og på det viset skape flere arbeidsplasser i provinsen.
 
Florido er fornøyd med resultatet etter messen og stolt over å nå se fruktene av det arbeidet og den satsingen som Málagas fylkeskommune jobbet hardt med for å fremme varemerkets image, samt å føre det ut til markedene både nasjonalt og internasjonalt. Og med på messen i Madrid for å styrke varemerket Sabor a Málaga ytterligere, var intet mindre enn noen av provinsens stjernekokker, som tidligere nevnte Diego Gallegos, samt Richard Alcayde, Álvaro Ávila og Mateo Masato m.fl.
 
sabor malaga2405B
 
sabor malaga2405C
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet