Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sabor a Málaga – Málagas egne gin, Malaka

Sabor a Málaga - Málagas egne gin, Malaka

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Gin & tonic er en longdrink, og en av de få cocktails som passer like bra på dagtid på en solrik terrasse, som i salongen på ettermiddagen.
Når været blir varmere øker interessen for gin & tonics. I år ser gin-eksperten Carlos Villanueva at trenden i Andalucia, ja i hele Spania og faktisk hele cocktail-Europa, heller mot smaken av jordbær.

Málagas eldste bar av sitt slag, bare et steinkast fra Calle Larios og katedralen, serverer gin av høyeste kvalitet. Så for en gin-fashionista er et besøk i provinshovedstaden og Bar Gin Tonic et hett tips. Og når dagene nå blir varmere, hva kan passe bedre enn en oppfriskende cocktail, eller rettere sagt en longdrink, for det er det en gin & tonic jo er.

DSC 2379 3

Eneste baren med sin egen gin

Hyllene bak baren bugner av flasker i ulike design og farger, men jeg besøker Gin Tonic Bar med tanke på ginen Gin Malaka. Dog er det nå slik at jeg selv ikke tilhører skaren av gin-fashionistas, men ser på det som en utfordring for både meg selv å skrive om denne typen alkohol, like så mye som for barens eier og mannen bak Gin Malaka, Carlos Villanueva, å se om han blant flaskene kan finne en gin som passer mine smaksløker. For visst er det slik at gin ikke bare er en gin. Nei, gin er en hel verden av smaker.
 
”For meg var det en selvfølgelighet at baren, som jeg i desember har hatt i ni år, med respekt for gin, skulle ha en bra husets gin, som dessuten skulle væra den eneste ginen fra Málaga. Det har vært en stor investering og utfordring, som også kunne ha ødelagt barens rykte om det ikke hadde lykkes”, forteller Carlos Villanueva, som nå siden to år tilbake i tid har kunnet servere Gin Malaka i sin bar, resultatet etter 6-8 måneders intensivt arbeid. Carlos Villanueva forteller at det ikke er lett å lage gin, og at det krever stor kunnskap. Men kunnskap om gin er ikke noe han mangler, etter å ha jobbet i gin-og-tonic-bransjen i mange år, og servert ti-tusentalls gin & tonics.

Konkurrerer på kvalitet og Málaga-følelsen

”Å lage gin er en stor oppgave, og jeg anbefaler det ikke for hvem som helst. Det krever et dypt og bredt kunnskapsnivå for å lykkes i å konkurrere med de store kjente merkene som for eksempel Gordon – og jeg har valgt å konkurrere på kvalitet. Her i baren finnes et hundretalls ulike sorter, og Gin Malaka Premium hører til blant de ti beste, til tross for at vi bare produserer drøyt 5 000 flasker per år”, forklarer Carlos Villanueva, som forteller at Gin Malaka Premium lages av de beste korn-avlingene, destilleres fire ganger, og blir tilsatt åtte ulike aromaer, hvorav en er jasmin – for å gi en følelse og relasjon til Málaga.
Følelsen av Málaga er helt på linje med Sabor a Málaga, det kjente blå merket som Carlos Villanueva gjerne samarbeider med. Først og fremst for å nå ut til det internasjonale markedet, som jo Sabor a Málaga åpner mange dører til, selv om samarbeidet foreløpig er i startfasen. Noe av det siste han har gjort, er å reise til Tel Aviv for å markedsføre sine produkter. Og likeledes er han med i organisasjonen La Carta Malacitana, med både Gin Malaka og Bar Gin Tonic, akkurat som mange andre merker av topp kvalitet i Málaga.

Server gin riktig: 5/20

Kvalitet er noe som gjestene gjerne får lære seg hos Bar Gin Tonic, hvor alle som jobber i baren er utdannet i – og behersker kunsten – i det å servere gin. Carlos Villanueva er nøye med å gi kundene mer enn bare en Gin & Tonic som hurtig helles opp i et highball-glass fylt med is. Nei, hos Bar Gin Tonic gis det tilleggsverdi til gjesten, gjennom kunsten i det å servere gin korrekt. -Og her handler det om finesse og teknikk. Det begynner med glasset, og Carlos Villanueva foretrekker å servere en gin & tonic i et såkalt ballong-glass, for at aromaen skal ha muligheten til å utvikles. Først kjøles glasset med isbiter av bra kvalitet (kompakte, som ikke smelter for raskt). Deretter helles eventuelt vann ut, innen glasset (med isen i), kjøles ned til minus fire grader ved hjelp av en kjølemaskin. Så er tiden inne for å ta en bit sitron-zest, om det da er slik at dette er det beste aromavalget for den utvalgte ginen. (Andre alternativ kan være f.eks. appelsin.) Det er viktig at frukt-kjøttet ikke kommer med, da det bare er aromaen man vil ha, ikke saften. Nå parfymeres glasset med sitron-zesten (dytt forsiktig zesten i glasset slik at aromaene i oljene i skallet frigjøres), innen Gin Malaka Premium helles i. 5 cl skal det være, målt med mål (som er hvorfor korken på flasken designes slik at det rommer 5 cl), hvorpå 20 cl Schweppes tonic premium helles i ved hjelp av en cocktail-skje. Cocktail-skjeen kan virke overflødig, men faktisk er den ytterst viktig. I en bra gin & tonic vil man nemlig beholde boblene i tonicen intakt, for smakens skyld (de ødelegges om tonicen helles direkte ut av flasken rett ned i glasset), og dessuten hjelper skjeens spiral til å blande cocktailen, slik at den ikke behøver å omrøres når den serveres.

2 gin og 1 rom

Å servere en bra gin & tonic er altså en sann kunst, og da forstår jeg at Carlos Villanueva setter pris på å kunne servere sin egen gin som en av de beste i barens tilbud.
”Det finnes to Malaka gin; Gin Malaka Premium som er halvtørr, og så den tørre: Malaka London Dry Gin. Premium serveres best med sitron-zest og Schweppes Tonic Premium, mens den tørre best serveres med sitron-zest og Schweppes vanlig tonic. Tonicen serveres alltid fra små flasker (igjen, for kvalitetens skyld), og flere ulike sorter finnes i baren.
 
Snart er tiden kommet for neste produkt i Malaka-serien. I løpet av noen måneder regner Carlos Villanueva nemlig med å lansere sitt neste produkt, som har vært under utvikling en stund, og som jeg har fått være med og prøvesmake, nemlig merkets egen rom. Men den kan jeg ikke skrive mer om foreløpig.

Jovisst finnes det en gin for alle

Lykkes Carlos Villanueva i å servere meg en gin som jeg liker og syns om? Svaret er ja!
Gin Malaka Premium med tonic er en god gin som er lett å drikke, men den som passer mine smaksløker best og som ble min favoritt er Premium Bruni Collins; en fruktig gin, uten noe tilsatt foruten noen forfriskende isbiter. Utmerket på en herlig varm dag i provinshovedstaden.

DSC 2387 2
 
Av Sara Laine

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet