Månedsmagasinet på Costa del Sol
Budapest – hardt presset fra alle kanter

Budapest – hardt presset fra alle kanter

Málaga ligger ved Europas ytterkant, men etterhvert er flyforbindelsene så gode at vi uten problemer kan dra på utflukter over det meste av det europeiske kontinentet. Vi bringer i denne serien appetittvekkere om byer og steder som vi kan reise til fra Málaga, uten å måtte mellomlande på en større lufthavn.

Den ungarske hovedstaden sterkt preget av sin dramatiske fortid

Få europeiske land og byer har fått like mye juling gjennom historien som Ungarn og hovedstaden Budapest. Mye av forklaringen ligger i geografiske forhold og den inneklemte plasseringen, nesten midt i hjertet av Europa. Landet har grenser mot sju andre land! Sånt blir det gjerne bråk av!
 
Guiden vår, spanske guide Xela, legger engasjert ut om hvordan Ungarn gjennom historien har blitt invadert av ulike riker og folkeslag, overlevd revolusjoner, havnet i dårlig selskap og tapt kriger, gang på gang.

Tragedie på tragedie

Ungarn ble første gang samlet i år 1001 e. Kr. av Stefan I og opplevde de neste hundreårene sin storhetstid. Så kom nedturene. Hovedstaden Budapest ble invadert en rekke ganger, først gjennom okkupasjonen fra Det ottomanske riket. Så ble landet ”lillebror” i unionen og dobbeltmonarkiet med Østerrike. Drapet på den østerriksk-ungarske tronfølgeren Frans Ferdinand i Sarajovo i 1914 førte til utbruddet av første verdenskrig. Der havnet Ungarn på taperlaget og måtte gi fra seg to tredeler av sine landområder til de seirende nabostatene.

Storstilte jødeforfølgelser

I mellomkrigstiden opplevde landet på nytt urolige tider med både rød og hvit terror, før Andre verdenskrig var et faktum og Ungarn etterhvert nok en gang havnet i dårlig selskap, nemlig gjennom Nazitysklands okkupasjon av landet i mars 1944. Når Xela, forteller lager hun gåseøyne med fingrene når hun sier okkupasjon, for sannheten var nok at dette nærmest var som en frivillig allianse år regne.
I hovedstaden ble det etablert jødegettoer, og de tyske nazitroppene klarte i samarbeid med Ungarns egne nazister å tilintetgjøre store deler av byens jødiske befolkning. Det er fra denne tiden historien om den svenske diplomaten Raol Wallenberg som reddet som mange jøder fra den visse død i de nazistenes konsentrasjonsleirer, stammer.
Nazistyret i Ungarn og hovedstaden ble nedkjempet og befridd av sovjetrussiske styrker på ettervinteren 1945. Men sovjetrusserne dro aldri hjem da freden omsider kom. Ungarn fikk ikke sin frihet, men ble raskt innlemmet i østblokken og den nye Warszawapakten, det kommunistiske motstykket til forsvarsalliansen NATO.
Folkeopprøret i 1956 som startet her i Budapest ble brutalt slått ned av tropper fra Sovjetrussland, de raserte hovedstaden Budapest nok en gang, mens tusener på tusener av ungarske flyktninger flyktet vestover.
Først da Warszawapakten, Sovjetrussland og ”jernteppet” mellom øst og vest i Europas falt sammen i 1989, kunne ungarere flest og innbyggerne i Budapest igjen prøve å bygge opp et moderne samfunn.

Ingen solskinnshistorie

Guiden vår, Xela, bruker mye tid på å gi den historiske bakgrunnen for dagens Ungarn og hovedstaden Budapest, mens vi i reisefølget nyter den solrike vinterdagen og vandrer fredelig gjennom byen, fra den kjente og vakre parlamentsbygningen ved Donaus bredder på Pest-siden av hovedstaden og nedover til den gamle historiske sentrum.
Vi stanser ved Imre Nagy-statuen. Der står den tidligere statsministeren fra opprøret i 1956 og titter fredelig bort mot parlamentet et par steinkast unna. Etter at sovjetrussiske tanks rullet inn i byen og ødela store deler av den, søkte Nagy asyl i den jugoslaviske ambassaden. Han ble lovet fritt leide, men ble arrestert og senere henrettet av sovjetrusserne i 1958. Nagy ble gravlagt på en lukket kommunal kirkegård. Først da landet igjen ble fritt i 1989, ble Imre Nagy gitt full statsbegravelse med fulle militære æresbevisninger. Nå står han her i egen høye person og smiler skjevt. Hva er det han tenker om dette landet og denne byen?
Xela tar oss med i retning Frihetsplassen, viser fram de mange kulehullene som fortsatt er godt synlige i flere bygninger fra opprøret i 1956. Hun peker på den tidligere amerikanske presidenten som her har fått sin statue i full størrelse. Mest for å irritere russerne?
Reagan smiler og ler i retning av det ene av bare to monumenter som er igjen i Budapest etter sovjetrusserne og diktatoren Stalin. Det er en søyle med en rød stjerne i toppen.

Jødeutryddelser

Innenfor grensene til den tidligere jødegettoen lenger nede i byen ligger verdens tredje største synagoge. Ikke så rart, med tanke på at Ungarn huset en av de største jødiske koloniene i mellomkrigstiden.
I Budapest utspant det seg forferdelige scener vinteren 1944/1945 da tyske Adolf Eichmann skulle løse det europeiske jødespørsmålet en gang for alle. Det fortelles at Ungarns eget fascistiske parti var så grusomme i sin behandling av jødene at til og med tyskerne måte si stopp.
Tusenvis av jøder ble deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz for å dø. Tusenvis av andre jøder i Budapest fant sitt siste hvilested i massegraver rett ved siden av synagogen i gamlebyen.

Moderne tider

Vi gjør et hopp: I 1999 gikk Ungarn – i likhet med en rekke andre tidligere Warszawapakt-land med i forsvarsalliansen NATO, og i 2004 ble landet medlem av EU. Moderne tider, men like fullt holdt det på å gå galt i 2008 da en økonomiske krisen i verden sendte landet nesten utenfor stupet. Bare en redningspakke på 20 milliarder euro fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU hindret landet fra å gå konkurs.
Ungarn ble det landet i Øst-Europa som ble hardest rammet av krisen, med en valuta i fritt fall, køer av småsparere utenfor bankfilialene og investorer og vestlige bedrifter på vei ut av landet, mens arbeidsledigheten økte opp mot 10 prosent.
Hvor går veien videre?
Av rne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.