Månedsmagasinet på Costa del Sol
Boligbloggen – Den nye loven om boligutleie – betydning og konsekvenser
12. mai i fjor trådte den nye loven om boligutleie på Costa del Sol og det øvrige Andalucía i kraft. Loven fastsetter krav og forpliktelser overfor boligeier som ønsker å drive utleie til turister.

Det primære motivet bak den nye loven er det klare faktum at mange boligeiere i årevis har leid ut uten å skatte av inntektene. Dette har blant annet medført at Costa del Sols hoteller har klaget over ulik konkurranse, fordi private ofte har leid ut boligene til priser som ligger under hotellenes rompriser som jo også skal inkludere moms og andre skatter.
Som boligutleier kan man med rette spørre seg selv om hvordan man nå skal forholde seg. Først og fremst vil jeg understreke at den nye loven på ingen måte er et forbud mot å leie ut slik noen feilaktig har trodd. Med den nye loven ønsker myndighetene bare å sikre seg kontroll over hva som leies ut og at det blir skattet av leieinntektene. Derfor må alle ferieboliger registreres og ha et lisensnummer.

Loven gjelder:

1. KUN korttidsleie.
2. Både private og selskaper.
3. Alle boliger uansett om de leies ut via boligeieren selv eller via et byrå.
Alle utleieboliger skal registreres og ha et lisensnummer. Følges ikke reglene, kan det utstedes bøter på inntil 150.000 euro.

Skatt på utleie

Alle leieinntekter skal oppgis på den årlige selvangivelsen. Så lenge det er en privatperson som leier ut, behøver man ikke bli momsregistrert ”autónomo”. Det må heller ikke føres momsregnskap.

Leiekontrakt

Det må alltid skrives kontrakt, uansett lengden på utleieperioden. Kontrakten skal inneholde utleiers navn, lisensnummer, antall gjester, dato for inn- og utflytting og de totale leieomkostningene. Prisen bestemmer utleier, og turisten må kunne legitimere seg.

Loven gjelder ikke:

1. Leie over to måneder til samme gjest.
2. Hvis du ikke krever betaling for utleie.
3. Utleie av landeiendom som omfattes av en annen lov.
4. Hvis du eier og leier ut tre eller flere boliger. I dette tilfellet registreres din utleie som en virksomhetsaktivitet.

Hvilke krav skal boligen oppfylle?

1. Alle rom i boligen skal ha vinduer og gardiner eller persienner for å mørklegge rommet.
2. Leies boligen ut mellom oktober og april må alle rom kunne varmes opp. Leies boligen ut mellom mai og september, må det være aircondition i alle rom. Dette siste kravet er det dispensasjon for i ett år, så det trår i kraft per 12. mai i år.
3. I boligen må det også være kontaktdata til et rengjøringsfirma, reklamasjonsformular, turistguide, samt et førstehjelpsskrin.
4. Det må også finnes rene, ekstra håndklær, laken og hodeputetrekk.
Dessuten et telefonnummer som kan brukes ved nødstilfeller. Loven sier også at det ikke må sove mer enn fire personer per værelse og maksimalt 15 personer i hele boligen.

Hvordan registrerer man boligen?

Du kan fylle ut formularet som finnes på turistrådets hjemmeside (Consejaría de Turismo de la Junta de Andalucía) og levere det hos myndighetene (Delegación de Turismo). Når du mottar din lisens, får du et nummer. Dette nummeret skal alltid framgå i alle boligannonser, reklamemateriale og på selve leiekontrakten. Dette er lovpålagt, og det gis høye bøter hvis det unnlates.

Kan jeg selv ordne registreringen av min bolig?

Jeg anbefaler alltid at man bruker en advokat, et gestoria eller annen kyndig person som behersker spansk ettersom alle blanketter og forklaringer er på spansk.
 
Av Sven F. Källström, administrerende direktør og megler i Alamo Costa del Sol Real Estate

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.