Månedsmagasinet på Costa del Sol
Frukt og syre til løk og chili – To kapasiteter møtes for å dele av sine kulinariske og ønologiske erfaringer

Frukt og syre til løk og chili - To kapasiteter møtes for å dele av sine kulinariske og ønologiske erfaringer

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
«Jeg kan godt forstå at du ble inspirert til å lage en oppskrift med en deilig fyldig og varmende suppe da vi i februar i øsende regnvær og godt forkjølte satte hodene sammen for å snakke om ideer til vår Vinos & Gourmet-side i Det Norske Magasinet. Og ettersom kulden jo denne gang ser ut til å vare en stund, så er lysten til å spise noe «varmende» stor, og din oppskrift virker svært lekker. Selv har jeg aldri har laget løksuppe, men den første blir naturligvis basert på din oppskrift», forteller Jeanett Lorentzen og fortsette med å forklare hvordan man velger en vin som passer godt til akkurat løksuppe.

«Etter å ha lest oppskriften var det første jeg tenkte: Kraft, krydder, varme og fedme sammen med en sødme fra løken, og dermed ville mitt første bud være en hvitvin med både syre og sødme, konsentrert og karakterfull. Med det samme går mine tanker til en vin som en Albariño fra Galicia. Torre La Moreira er full av frukt og syre og har en fin sødme (altså fruktig uten å være søt) med duft av citrus, fersken og aprikos. Den vil virke deilig forfriskende på blandingen av chili, hvitløk og oksesuppe. Den kan kjøpes for 8.95 €.
Faktisk kunne man også velge en Fino Sherry, hvis man liker den slags. Rødvinen ville jeg styre utenom fordi den generelt kommer til å smake metallisk sammen med løksuppe, mens en litt mørk rosé vil være langt bedre. Det kunne for eksempel være en rosévin fra Navarra fra vinhuset Principe de Viana laget på Cabernet Sauvignon-druen. Så her er det nok å velge mellom, og det må komme an på smak og behag.

Helle Barlebos oppskrift:

Løksuppe a la Chili Gourmet (fire personer)
3 store løk skåret i ringe
3 sjalottløk i ringer
2 fedd hvitløk i skiver
1 hel tørket chili
2 dl. hvitvin
1 liter oksesuppe
1 slumpgod olivenolje & 25 g smør
Litt oregano, chiliflak, flaksalt og ferskkvernet pepper
 
Smelt smøret sammen med oljen i en gryte ved ganske høy temperatur. Tilsett hvitløk, løk, chili samt alt krydderiet og fres raskt til løken er klare i fargen. Rett før løkene begynner å ta farge, tilsettes hvitvinen som reduseres (kokes ned) til halv mengde. Tilsett oksesuppen, gi det hele et oppkok og smak til med salt og pepper.

Ostebrød

2 tortillas (hvetepannekaker)
250 g revet ost for eksempel Emmentaler
Ferskhakket persille, flaksalt & pepper
 
Bland ost, persille og krydder sammen og fordel det jevnt utover tortillaene. Stekes i ovnen i ca. 8 min ved 220 grader, inntil de er gylne. Skjær de varme ostebrødene på langs og anrett dem som tapas oppå suppen sammen med litt fersk persille. Hvis du ønsker litt mer volum på brødet, så prøv evt. med en rå pizzadeig i stedet for tortillas.

Parfyme og aroma til orientalsk fiskerett

«Uhmmm, Helle, det lyder lekkert! Jeg blir helt sulten av å lese oppskrift på retten med rød tunfisk», sier Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos.
«Vi kan velge både rødvin og hvitvin til den røde tunfisken. Tunfiskens kjøtt er ikke lyst og lett, men meget mere fast og rødt, og kan derfor matche begge typer vin. Den røde må være lett, avrundet og fruktig. Man kan eventuelt velge en Passimiento fra Sicilia, laget av druene Frappato og Nero D’Avola, som er utrolig «bløt» å drikke med smak og duft av røde bærfrukter. Kombinasjonen av den saltede teriyaki-sausen og kaviar trenger en varm vin med stor friskhet, og det har Passimiento. Server vinen med en temperatur på mellom 16º og 18º, da kommer frukten mer fram, og vinen virker bløtere. Åpne den en halvtimes tid før servering i store rødvinsglass. Pris; 8.50 €
Personlig ville jeg nok velge en hvitvin til Helles tunfisk, men det er en smaks sak. Jeg mener at en vin fra Alsace (Frankrike) laget på druen Gewurztraminer kan være den perfekte partneren til den orientalskinspirerte røde tunfisken. Den intenst parfymerte Gewurztraminer-druen har en overveldende aromatisk duft som passer fint til den krydrede delen av retten. Og så har den en lett sødme som vil kunne rense munnen for salte elementer og gi oss lyst til å spise mer. Og skulle man ha litt til overs, kan denne vinen passe fint til litt kraftige oster, for eksempel blåskimmelost som dessert». Vi selger Bestheim Gewürztraminer som koster 11.95 €.

Gourmet rød tunfisk (4 personer)

200 g fersk rød tunfisk direkte fra fiskehandleren
100 g tangsalat (Ensalada de Algas) fra din Sushi-leverandør
Teriyaki Sauce
Ristede sesamfrø
Rød kaviar
Brønnkarse
Rødbeter i skiver
En god olivenolje
Ferskkvernet pepper & flaksalt
 
Denne luksuriøse forretten er ganske enkel og rask å lage. Samtidig passer den godt inn i både en sunn livsstil og tidens Raw Food.
Skjær tunfisken fri for skinn og bein, om ikke fiskehandleren allerede har gjort jobben. Krydre med pepper og la tunfisken hvile et par minutter. Varm en god smijerns- eller teflonpanne slik at vanndråper fordamper med det samme. Hell i et par dråper olje på pannen og stek tunfisken rask i ca. 10 sekunder på hver side. Tunfisken snus deretter i sesamfrø og settes i kjøleskapet i minst 20 minutter. Gjør klar retten på hver tallerken med en skje Teriyaki Sauce på midten, toppet av rødbeter, brønnkarse & kaviar. Skjær fine skiver av tunfisken, anrett den sammen med tangsalat og dryss med flaksalt og sesamfrø. Retten serveres sammen med Birdie Vinos’ utsøkte vin, varmt brød og smør.
Gå alltid etter den ekte og ferskfangede røde tunfisken fra Cádiz. Den koster litt mer, men tro meg; det er verdt alle pengene i både smak, tekstur og den samlede gourmetopplevelsen.

God fornøyelse & vel bekomme!
Helle, Chili Gourmet

Månedens tips: Hvis du har vin til overs som du eventuelt kan bruke til matlaging, så frys den ned som isterninger og smelt dem etter behov.
 

Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos er Det Norske Magasinets faste vinekspert. I serien Vinos & Gourmet gir hun svar på hvilken vin som passer best til den menyen som Helle Barlebo fra Chili Gourmet tryller fram på kjøkkenet og gir oppskriftene på.

 

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet