Månedsmagasinet på Costa del Sol
Vinos & Gourmet – To kapasiteter møtes for å dele av sine kulinariske og ønologiske erfaringer

Vinos & Gourmet - To kapasiteter møtes for å dele av sine kulinariske og ønologiske erfaringer

Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos er Det Norske Magasinets faste vinekspert. I serien Vinos & Gourmet gir hun deg svar på hvilken vin som går best til den menyen som Helle Barlebo fra Chili Gourmet tryller fram på sitt kjøkken og her gir sine oppskrifter på.

«Tiden er inne for igjen spise sunnere. Vi har nok alle nydt for mye god julemat i desember og må, nok engang, slåss med ekstra kilogram.
Men da er det jo at Helle Barlebo kan gi oss gode tips til salater som jo er sunn og slankende mat. I tillegg til alle de deilige tingene som Helle har foreslått, kan man også nyte litt magre proteiner i form av fisk, skalldyr og kylling – eller ost med måte. Et sånt måltid kan man bruke vin til uten å synde for mye», sier Jeanett fra Birdie Vinos.

Vin til salat

Det er et nokså stort tema å foreslå vin til al verdens salatblandinger, men det sprøs om ikke den gylne regelen vil være å velge lette og fruktige viner, ettersom de rå grønnsakene er litt bitre. Hovedsakelig hvite- og roséviner passer til salater, selv om den røde også har sin plass. Utfordringen er eddikdressinger som, hvis de er for gjennomtrengende, vil komme i konflikt med vinen.
Det beste er å finne ut av hvilken smak som dominerer salaten og så velge vin etter det.
Vinen vil smake bedre hvis vi for eksempel tilsetter salaten litt bacon, ristede pinjekjerner og andre nøtter, kylling, annet kjøtt, majones og sennepsdressinger, oster, osv.
Syrligheten og fettet lokker nemlig det beste fram i vinen vår.

Mitt forslag: Vegetarsalat

Her er det urter, kanskje litt avocado som dominerer, så velg for eksempel en Villa Narcisa Sauvignon Blanc hvitvin fra Rueda til 5,95€. Den er frisk, fruktig og ytterst aromatisk, og samtidig har den det litt ‘grønne’ både i fargen og i smaken.

Salat med fisk/skalldyr

Hvorfor ikke velge en rosévin til skalldyr/fiskesalaten. Rosévin er en god allrounder til forskjellige typer salater, både hvis de inneholder fet fisk som laks eller lettere skalldyr som reker. For eksempel er den tunfiskbaserte salade nicoise glimrende med rosévin. Det kunne være en rosévin fra det sørlige Frankrike, Cotes de Provence, kalt Domaine de Paris til 6,95€. Den framstår med en vakker, lys rosefarge, nærmest laksefarget. Smaken er behagelig tørr med fruktig avslutning. Perfekt til salaten.

Salat med kjøtt

Ja, kjøtt spenner jo vidt, fra lyst som kylling og svinekjøtt til rødt som oksekjøtt eller and, men det er helt sikkert denne salaten jeg ville velge å drikke rødvin til. Vinen må være lett, fruktig og saftig i stilen som Avaniel fra Ribera del Duero til bare 4,50 €, laget på 100% Tempranillo-druer uten lagring på fat, men fyldig i smak og frukt. Et godt triks for å ‘bygge bro’ mellom salaten og rødvinen kunne være å bruke en rødvinseddik eller balsamico i dressingen. Og så passer rødvinen glimrende til en Cæsar-salat med kylling og bacon.

Orientalskinspirert

Salater med asiatisk preg trenger mye frukt og litt sødme i vinen. Det kan for eksempel være en hvitvin som heter Perfum, laget på en blanding av Muscat og Macabeo fra vinhuset Raventos I Blanc. Den lette sødmen fra muscat-druen takler fint den krydrede delen fra chili, samt sødmen fra for eksempel mango eller papaya. Spesielt hvis salaten inneholder ingefær, sitrongress og/eller lime, vil det være riktig valg. Det gjelder også hvis dere velger å tilsette fisk, lyst – eller rødt kjøtt i salaten, ikke glem at det er ingefæren og de andre asiatiske smakene som styrer valget i dette tilfellet. Hvitvinen Perfum koster 6,85€.
Riktig god fornøyelse med å blande salater!
 

Helle Barlebos oppskrift: Salater

Nå er tiden kommet da de fleste av oss har fått altfor mye fet mat, julekaker og knas. Nå er vi klar til å gjøre en innsats og begynne sunt på det nye året – og det betyr ikke at alt må være kjedelig.
Derfor har jeg laget et par ideer til variasjon av salaten som jeg håper faller i deres smak.
Prøv å riste dine hakkede yndlingsnøtter på en tørr panne og ta dem i salaten. Noen av mine favoritter er valnøtter, cashew-, pecan-, mandler, pistasj- og hasselnøtter. Prøv også gresskarkjerner ristet med Maldonsalt, solsikkekjerner ristet med litt soya, eller tørr-ristet sesamfrø eller pinjekjerner.
Glem ikke å gi farge og variasjon til salaten slik at den blir mer spennende å gå til. Det behøver ikke alltid bare å være grønnsaker, for granateplekjerner, fiken, fersken, appelsiner og epler er et friskt innslag. Av oster kan jeg varmt anbefale smuldret gorgonzola, feta eller parmesan eller litt honning-bakt geitost på toppen av salaten.
Ferskhakket persille, basilikum, timian eller oregano direkte fra kjøkkenhagen er alltid lekkert og svært sunt. Som et alternativ kan du også bruke fersk salvie, med det er en krydderurt som ikke gjør seg godt i rå versjon, men hvis du rister salviebladene i litt smør, olivenolje og sitronsaft, har du samtidig dressingen klar til salaten (er også genial til pastasalat).
Mht. dressinger finnes det et vell av lekre balsamicos og glacéer som kan kombineres med spennende krydderoljer.

Syltede rødbeter

I stedet for å kjøpe triste rødbeter på glass, så velg de ferske og rå fra grønnsakhandleren og lag dine egne lekre hjemmesyltede til salaten:
1 kg. ferske rødbeter med stilk
1 stort rødløk i skiver
½ fersk pepperrot i fine skiver
½ liter hvitvinseddik eller lagereddik
1½ ss. salt
500 gr. sukker
10 tørkede nelliker
2 tørkede stjerneanis
10-12 blandede pepperkorn
Litt Atamon for å skylle sylteglassene i
Vask de rå rødbetene grundig og fjern toppen. Kok dem i rikelig med vann med halvparten av saltet i ca. 40 min. Kjøl dem ned i vann med isbiter, når de er ferdigkokte, og skinnet er da lett å ta av. Skjær rødbetene i båter, terninger eller skiver alt etter humør og legg dem i Atamon-skylte sylteglass.
Gi resten av ingrediensene et oppkok i eddiken. Hell hele laken over i rødbet-glassene og sett dem til kjøling. Smaken utvikler seg dag for dag, men jeg vil anbefale at du venter 14 dager før du stikker hull på glassene for å oppnå den fulle smaken.
Hvis du ønsker en ekstra touch til dine rødbeter, så prøv å ta i fersk fennikel i skiver eller en ferskhakket chili i eddiklaken.
Jeg håper dette gir et ekstra smakfull touch til salaten så du helt glemmer at du kanskje er på slankekur.
 

God fornøyelse og god nyttårskur!

Helle, Chili Gourmet

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.