Månedsmagasinet på Costa del Sol
Det skjer på Sjømannskirken

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

2 min. med Sjømannspresten

Hvem er ditt forbilde?
 
De fleste av oss har et forbilde. Det kan være noen vi kjenner eller det kan være en kjendis vi ser opp til.
 
I kristendommen finnes det mange forbilder. Det største forbildet er selvfølgelig Jesus, men det finnes også andre. I Spania hvor den katolske kirke står sterkt har enkelte av kirkens forbilder fått helgenstatus og er derfor en viktig del av troen til mange spanjoler. For mange av oss nordmenn kan dette virke fremmed, men hvis vi tenker oss litt om så er det ikke så langt fra vår virkelighet likevel. Vi lager våre egne helter og forbilder på godt og vondt. Vi setter andre personer på toppen av en pidestall og så gjør vi alt vi kan for å bli som dem. Det kan være alt fra idrettsutøvere, filmstjerner, en storebror eller bestemor.
 
Å ha et forbilde, er viktig! Vi trenger å kunne strekke oss etter noe, men det kan selvfølgelig bli usunt hvis forbildet vårt ikke har gode verdier, eller hvis vi legger for stort press på oss selv til å bli lik den utvalgte helten vår. Når kravene fra oss selv eller andre blir uoppnåelige, og vi mislykkes, kan det føre til at vi fordømmer oss selv og kanskje til og med misliker oss selv.
 
De gode nyhetene er at ingen av oss er 100% vellykka eller perfekte. Heller ikke kirkens forbilder var perfekte. Det som er fint med de katolske helgenene er at de ikke først og fremst er vitner om hva mennesker kan klare, men om Gud. Et fint eksempel på dette er disippelen Peter. Han sviktet sin nærmeste venn. Natten Jesus ble tatt til fange, sto Peter foran øversteprestens hus og fornekta tre ganger at han kjente Jesus, men historien ender ikke der. Til tross for sviket, ga Jesus ham en ny mulighet, og Peter ble en av de viktigste personene i kirkens historie.
 
Ved å velge ut gode forbilder, samt tilgi oss selv når vi begår feil, vil vi gjøre verden bedre. Vi vil slik få det bedre med oss selv og vi vil kunne bety mer for menneskene rundt oss. Disippelen Peter hadde skjønt dette. Han fikk tilgivelse av Jesus og tilgav seg selv, men fortsatte å følge Jesus og bety mye for mennesker både den gang og til og med i dag 2000 år senere. Utfordringen til oss er å følge i hans fotspor, og med gode forbilder vil vi klare det!
 
Ruth Ingeborg Sveinsdotter
 

Av Ruth Ingeborg Sveinsdotter

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet