Månedsmagasinet på Costa del Sol
Boligfeltet Elviria del Sol fyller 30 år: Fortsatt like norsk

Boligfeltet Elviria del Sol fyller 30 år: Fortsatt like norsk

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Elviria del Sol 1
Da det norske entreprenørselskapet Selmer-Furuholmen på begynnelsen av 1980-tallet kjøpte opp eiendommene i Elviria, var planene å bygge ut ”og gjøre god butikk”. – Men at det også skulle bli et nesten ”helnorsk” boligfelt, var ikke med i planene, forteller Olav Gauskar (70) som var med siden starten. I dag har datteren Eva (40) ansvaret som driftsleder i Elviria del Sol.

Om bare en liten måned kaster beboerne i de 185 leilighetene i det første norske boligfeltet på Costa del Sol seg ut i festlighetene når 30 års jubileet skal markeres.
– Dette området har jo alt, hevder Olav Gauskar og datteren Eva som har byttet på å holde i trådene siden oppstarten midt på 80-tallet. De viser til at boligfeltets beliggenhet er nærmest perfekt, med kort avstand til både flyplassen i Málaga og til Málaga by og Marbella, dessuten butikker og kjøpesenter, flotte strender og et raust utvalg med restauranter i nabolaget. Og på det 50 mål store boligområdet er det mer enn nok av plass mellom de 18 arkitektegnede småblokkene i spansk stil og med 10-11 leiligheter i hvert hus.

I Spania siden 1970
Olav Gauskar kom for første gang til Spania og Torre del Mar i 1970. På begynnelsen av 1980-tallet ble han ringt opp og spurt om han kunne tenke seg å delta i utbyggingen av et boligfelt for det norske entreprenørselskapet Selmer-Furuholmen som ville satse i Spania og Elviria med eget selskap.
– Vi startet med fire blokker og et svømmebasseng, og planen var å utvide etterhvert. Vi var ganske usikre på hvordan dette ville gå, forteller Olav.
Men bekymringene kunne han spart seg, for da leilighetene etter hvert ble lagt ut til salg, var det nordmenn som først og fremst hoppet på. Med unntak av fem – seks leiligheter, ble alt kjøpt av nordmenn. Og slik er det omtrent i dag også.
Ifølge Olav lå prisen på en gjennomsnittsleiliget i det nye boligfeltet i 1986 på ca. 250.000 kroner.
– I dag må du nok ut med 300.000 € (altså mer enn ti ganger så mye, utfra dagens valuta, red. anm.) for den samme leiligheten, mener datteren Eva som har hovedansvaret for driften av boliogområdet og tilhørende herligheter:
– Ønsker du egen toppleilighet – en atico – kan prisen fort havne på 500.000 €.

Elviria del Sol 9

Flere henger med
Det sier seg selv at i løpet av 30 år – én generasjon – har mye skjedd på eiersiden i Elviria del Sol. I årene løp har noen leiligheter og andeler selvsagt skiftet eiere, for folk blir eldre, noen dør, andre skiller seg, osv.
– Men det finnes flere eiere som kjøpte nytt og som fortsatt henger med, i alle fall fem-seks stykker, sier driftsleder Eva. Og når det av og til blir noe ledig, står andre nordmenn i kø for å kjøpe. For fortsatt har boliganlegget en høy stjerne blant nordmenn.
– Det er ofte slik at venner og familie til dem som allerede har en leilighet her, er raskt ute og melder sin interesse om noe skulle bli ledig, ifølge Eva.

– Et utrolig område
Men Eva er raskt ute med å legge til at så har da boligfeltet Elviria del Sol svært mye å by på: Det er tre utendørsbassenger – ett oppvarmet etter behov –, dusjer og toaletter, badevakt, tennisbaner og store grønområder som sørger for god plass mellom blokkene.
– Det er rart å tenke på at de første planene gikk ut på å bygge rekkehus i norsk tradisjon på dette feltet, sier Olav som raskt satt ned foten. Her måtte det nemlig brukes spansk arkitekt og spanske bygningsingeniører. Ifølge Olav hadde Furuholmen S.L. som det spanske utbygningsselskapet ble døpt, godkjenning for å bygge på 25 prosent av den 50 mål store tomta.
– Vi endte likevel bare opp med en utbygningsprosent på 12,7, legger Olav til. Han mener at nettopp den gode plassen med de store og velpleide gressplenene har gjort sitt til at boligområdet fortsatt er svært populært.
– Jeg må også lege til at kvaliteten på bygningene og materialene som ble brukt på 1980-tallet holdt en svært høy kvalitet som har gjort at bygningsmassen er i svært godt hold, sier Eva.
Et annet solid trekkplaster for området er utvilsomt også restauranten ”O Sole mio” like ved bassenget og solsengene som Det Norske Magasinets egen spaltist Østein Wiig Rambøl driver. Hit inn og under Øysteins skyggefulle parasoller søker unge som gamle for å få sine leskende drikke når sommersola steiker som verst rundt bassengområdet.

_____

Dette er Elviria del Sol

 • Bygget av det norske entreprenørselskapet Delmer-Furuholmen i 1985/1986
 • Består av 18 mindre hus med 10-11 leiligheter i hver blokk på tre-fire etasjer
 • Husene er oppført rundt atrium/patio med beplantning i midten
 • Leilighetene holder høy standard med kjøkken og spisestue, 1-3 soverom, 1-2 bad og terrasser. Det er varmekabler i badegulv, peis og internett, norske tv-kanaler og aircondition i de fleste leilighetene
 • Boligfeltet er ca. 50 mål stort med store og velstelte gressplener og planter
 • På området er det stort svømmebasseng (37,5 meter langt), et vinteroppvarmet basseng og et barnebasseng, i tillegg til dusjer, toaletter, solsenger og to tennisbaner ved bassengområdet
 • Området har egen restaurant/poolbar og eget klubbloka
 • Urbanisasjonen har egen lukket park med boule-baner og grillområde
 • Elviria del Sol ble bygget ut i flere byggetrinn, og ulike eierformer ble etablert. Den fleste av leilighetene er rene eierleiligheter, mens noen leiligheter tilhører ulike andelseiere som disponerer leilighetene i faste uker hvert året, i tillegg til noen timehare-leiligheter
 • Området er bevoktet om natten
 • Boligområdet ligger sentralt til i Elviria med kort vei til en rekke butikker, banker, restauranter og andre fasiliteter. Det tar fem-ti minutter å gå ned til stranden
 • Området har eget driftskontor der Eva er sjef i tillegg til eget servicekontor
Av Arne Bjørndal (tekst & foto)

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet