Månedsmagasinet på Costa del Sol
Korte nyheter september 2016

 

Pedro Sánchez prøver igjen
Andre avstemming om Mariano Rajoys innsettelse som statsminister ga samme resultat som den første avstemmingen; 170 stemmer for – og 180 stemmer imot. Resultatet bringer spansk politikk tilbake på nullpunktet. Sosialistpartiet vil verken samarbeide eller akseptere en ny konservativ regjering, til tross for at partiets eget forsøk på å samle regjering i vår var mislykket. Tilsvarende har Partido Popular klart meldt fra at de ikke vil akseptere en ny regjering ledet av Pedro Sánchez fordi PP i dag er et klart større parti enn PSOE. Det hindrer likevel ikke sosialistpartiets leder i å gjøre et nytt forsøk på å komme til makten. Etter avslaget til Rajoy ser Sánchez nå sjansen til å gjøre et nytt forsøk på å bli statsminister. Sist gikk han i koalisjon med Cuidadanos, men det ble ikke varmt mottatt blant de øvrige partiene i parlamentet. I stedet vil han sannsynligvis forsøke seg med en koalisjon med Podemos og så håpe på at Cuidadanos i det minste ikke vil stemme imot når han presenterer sitt kandidatur som statsminister. På den måten kan han klare å samle et simpelt flertall som er tilstrekkelig (i andre runde av avstemmingene i parlamentet), for å bli statsminister. Flere politiske kommentatorer mener likevel det er fullstendig utenkelig at Ciudadanos, direkte eller indirekte, vil akseptere en ny regjering der Podemos inngår. Derfor ligger det nå an til nyvalg til jul.

Skolestart koster 670 euro
Et nytt skoleår står for døren. Og det betyr nye utgifter for foreldrene. Skolegangen er finansiert av det offentlige, men bøker, materiale og uniform må hver enkelt familie selv finansiere. Det gir hvert foreldrepar en gjennomsnittlig utgift på 670 euro per barn, noe som er en økning på ni prosent i forhold til i fjor. Forbrukerorganisasjonen Facua har i flere år gjort oppmerksom på og kjempet mot denne store utgiften for mange familier. Organisasjonen foreslår nå at hver enkelt skole etablerer et gjenbrukssystem slik at skolebøger og uniformer videreselges til neste årgang for et mer beskjedent beløp. Forbrukerorganisasjonen mener ikke at det er behov for å skifte ut og forny undervisningsmaterialet hvert eneste år.

Turistsesongen fortsetter
Sommeren synger på siste vers, men solen skinner fortsatt over turistsektoren på kysten. September pleier å markere slutten på høysesongen for turismen, men slik blir det ikke i år. Costa del Sols hotelleierforening (Aehcos) melder om et belegg på over 75 prosent, og det til tross for at juli og august har vært de beste månedene noensinne for Costa del Sol. Hotelleierforeningen peker på flere motiver bak den økende turismen i september: litt lavere priser på fly og overnatting, færre folk på strendene og de mest besøkte turistattraksjonene, samt litt mildere temperaturer.

Svak økning i arbeidsløsheten
Til tross for en fantastisk turistsesong i hele landet, har ledigheten i august steget med 14.435 personer. Det har ikke skjedd siden 2008 at arbeidsløsheten har steget i august. Årets beste turistmåned har skapt masser av arbeidsplasser innenfor servicefagene, men langt de fleste er på korttidskontrakter, og noen av dem går også ut før utgangen av august. Det ser man klart av de nyeste ledighetstallene. Innenfor industri, bygg og anlegg og landbruk har ledigheten steget svakt. Det skyldes sannsynligvis at midlertidige ansettelser i disse sektorene blir mer og mer vanlig. Det merkes i en august måned der aktivitetsnivået kjører på sparebluss og ikke gir anledning til kontraktsforlengelser.
Den samlede ledigheten i Spania er i dag på knapt 3,7 millioner personer.
17,7 millioner er innmeldt Seguridad Social og dermed i (lovlig) arbeid.

Alameda’en i Málaga gjøres om til gågate
Den sentrale gjennomfartsåren i sentrum av Málaga, La Alameda, skal omdannes til gågate innen år 2019, – om flertallet i Málagas byråd får det som det vil. Ordfører Francisco de la Torre ser prosjektet som kronen på verket i hans årelange arbeid for å få de sentrale gatene i byen lagt om til gågater. La Alameda vil i det nye prosjekt bare få én enkelt veibane i hver retning og som vil bli anlagt ytterst på den nye bulevarden. Det er akkurat samme modell som kjennes fra La Rambla i Barcelona. Fordi prosjektet berører infrastrukturen, må planen godkjennes av Junta de Andalucía som i utgangspunktet ser positivt på prosjektet. De forventer bare at kommunen i det nye prosjekt tar høyde for de mange bussruter- og stoppesteder som i dag går gjennom La Alameda slik at de mange daglige kollektivbrukerne ikke blir påvirket av omleggingen.

Mere svindel ved online-boligutleie
Spansk politi mottar nesten daglig en anmeldelse fra feriegjester som har bestilt og betalt for en feriebolig som ikke eksisterer. Én daglig anmeldelse på landsplan er ikke så mye, men antallet er sterkt stigende. Anmeldelsene kommer fra folk som på portaler som Fotocasa, Idealista, Enalquiler, Milanuncios og Airbnb har sett og reagert på annonser for en feriebolig som de finner interessant. Kommunikasjonen med utleier foregår via epost, sms, whatsApps og kanskje telefonsamtaler. Beløpet for leieperioden betales, men feriegjestene får seg en stygg overraskelse når de dukker opp og ser at boligen slett ikke eksisterer. I tillegg får de selvsagt ikke lenger tak i utleieren. Annonsen på ferieboligportalen har vært falsk, og for leietakerne er det nesten umulig å få pengene tilbake hvis de har blitt overført til en utenlandsk konto eller til f.eks. en Paypal-konto. Politiet anbefaler derfor leietakere at de bare bestiller boliger der man kan overføre til en spansk konto, og dessuten bemerker om det i annonsen finnes en link til tidligere leietakere som kan kontaktes for å kommentarer på boligen. Tas disse to forbeholdene med, kan en stor del av svindelen unngås, anbefaler spansk politi.

Glimrende turistsesong
Spania er mer populært enn noensinne. I årets første sju måneder har over 42 millioner turister besøkt landet. Det er en økning på 11 prosent i forhold til i fjor. Den økte interessen for Spania merkes også i Andalucía der turismen i år har steget med 16 prosent. Seks millioner utlendinger har til nå besøkt regionen i år. Men Andalucía er langt fra det mest populære reisemålet i Spania. Med henholdsvis ti, åtte og sju millioner turister er Catalonia, Kanariøyene og Balearene de tre best besøkte reisemålene blant utlendinger. Turismen i Spania domineres fortsatt av engelsmenn med over ti millioner feriegjester. Det er 15 prosent flere besøkende enn sist år, så den engelske ”Brexit” har altså inntil videre ikke hatt noen negativ effekt på turismen.

De spanske pensjonene henger etter
Pensjonsalderen er hevet, og andre krav er strammet inn, men likevel er det ikke likevekt mellom inntekter og utbetalinger av spanske pensjoner. Bare i august ble det utbetalt 8.535 millioner euro i pensjoner. Det er 3,2 prosent mer enn sist år. Neste år vil inntektene øke med 1,9 prosent, mens mengden av nye pensjonister og utbetalinger vil øke med 2,8 prosent. Det er en utvikling som sannsynligvis vil fortsette fram til år 2035, og det blir én av de store utfordringene for den kommende regjeringen. Det er mengden av pensjonister som er voldsom stor og ikke de enkelte utbetalinger som tynger mest. 66 prosent av pensjonistene mottar en pensjon på under 1.000 euro i måneden. Den vanligste utbetalingen ligger på 600 til 650 euro. Bare én av 300 pensjonister får utbetalt maksimumsbeløpet på 2.567 euro.

Haien i Fuengirola
Et stort samtaleemne på strendene i Fuengirola opstod, da alt operativt mannskap den sidste søndag i august ble satt inn for å få de mange strandgjestene opp av vannet. En livredder i vannparken ”Water Park Fuengirola” som ligger cirka 20 meter ute i vannet, var så sikker på å ha sett en hai i havet at han omgående slo alarm. ”Den var 20 meter fra oss. Den var stor, for den hadde etterlatt en stor mengde skum etter seg. Hadde det vært en delfin, ville den ha kommet til overflaten flere ganger for å trekke pusten,” forteller livredderen som først fikk evakuert gjestene og stengt attraksjonen. Guardia Civil fikk raskt skip til Fuengirola-kysten, men de fant ingen hai i området. Ved 18-tiden vaiet igjen det grønne flagget ved Fuengirolas strender, og havet var igjen fylt med glade strandgjester.

500 færre bankfilialer i Málaga
Bankenes spareplaner og digitale modernisering sees nå for alvor i bybildet og merkes på sysselsettingen. Fra finanskrisens start i 2008 og fram til i dag har bankene lagt ned i alt 497 filialer i Málaga-provinsen. Det er en nedskjæring på rundt en tredel. Samtlige banker har skåret ned, men mest markant er reduksjonen i Bankias filialer som har gått fra 40 til åtte filialer i provinsen. Færre filialer har også betydd færre arbeidsplasser. Ifølge fagforeningen CC.OO. er sysselsettingen i sektoren gått fra 7.400 til 5.700 personer i samme periode. De fleste avskjedigelser har skjedd ved naturlig avgang.

Pariserhjulet kjører langsomt
Det store pariserhjulet i Málagas nye lystbåthavn er nå gjenstand for stor debatt der leieavtalen mellom kommunen og firmaet bak pariserhjulet utløper og må reforhandles. Attraksjonen har vært godt besøkt, men også til stor irritasjon for havnetrafikken og beboerne i området som føler de bor midt i en forlystelsespark. Firmaet bak pariserhjulet har tilbudt seg å montere et nytt pariserhjul med en mindre ”fot” som vil ta mindre plass i det trafikkerte havneområdet. Men det er en dyr løsning, så firmaet forlanger en leieavtale på 25 år som motytelse. Skal det kravet oppfylles, må pariserhjulet inngå i Málagas nye byplan. En revidering og godkjennelse vil ta mellom 18 og 24 måneder. Partene mødtes i begynnelsen av september for å forhandle og planlegge pariserhjulets framtid. Málagas ordfører lover at beboerne vil bli tatt med på råd.

Málaga tørster
Sommeren har vært mild med to-tre varmegrader mindre enn sist år. De fryktede varmebølgene som legger seg som en tung dyne over Costa del Sol, har også vært kortere og mildere i år. Til gjengjeld har det falt mindre regn enn på mange år, og det kan bli et problem. De siste tre månedene har det ikke falt så mye som en dråpe regn, og fordi våren også var tørr, er beholdningen i Málaga-provinsens vanndepoter i dag nede på et lavpunkt. Det kan bli et problem for provinsens beboere og medføre restriksjoner i forbruket, hvis det ikke faller regn i løpet av høsten. Det pleier det å gjøre, men meteorologene melder inntil videre om null regn de neste to månedene. Det manglende regnet kan også bli et problem for landbruket som dyrker avokado- og mangofrukter. Seinest innen november trenger bøndene vann for at høsten skal bli god.

Ukens Tweet
Diario de Gastronomía setter på Twitter spørsmålstegn ved vår kunnskap om å opprettholde en avbalansert diett.
Tvilen oppstår på bakgrunn av en ny undersøkelse foretatt av en forskningsgruppe fra Universidad Complutense de Madrid (UCM). Den viser at forbruksmønstret i det spanske samfunnet har endret seg de siste årene. Forbruket av grønnsaker og særlig korn er nå markant lavere enn anbefalt. Voksne spiser generelt for få belgfrukter og for lite korn, og bare 7,4 prosent av spanjolene oppfyller de anbefalte kriteriene for daglige inntak. Til gjengjeld sees det ofte et overforbruk av proteiner og fett – særlig mettet fett – mens kullhydrater inntas i mindre mengder enn anbefalt. Endringene i matvanene har forårsaket en vesentlig ubalanse i kosten, noe som har medført at det spanske samfunnet beveger seg lenger bort fra middelhavskosten som ellers er kjennetegnet ved å være én av de mest avbalanserte.
Undersøkelsen fra UCM indikerer at det skyldes manglende kunnskap om retningslinjene for en riktig kost. Deltakerne i undersøkelsen ble spurt om hvor stor del de tror de forskjellige matvarene kan utgjøre av det samlede kostinntaket. Her ble det også klart at svarene lå langt fra de anbefalte kostrådene. Over 50% av kosten vår bør bestå av kullhydrater, noe bare 12,9 prosent av de spurte svarte riktig på. Undersøkelsen fastslo også at det anbefalte inntaket av korn, belgfrukter og grønnsaker er betydelig høyere enn det de spurte hadde forventet.
Ifølge forskningsdirektør dr. pro. Beatriz Navia oppnås den ideelle kosten ved å øke inntaket av grønnsaker og korn. Videre bør man i en avbalansert kost prioritere forretter, garnityr og brød – som er rikt på kullhydrater, samt grønnsaker, korn og belgfrukter – framfor hovedretter. Dette betraktes som nyttige retningslinjer for å forbedre befolkningens ernæringstilstand.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.