Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sabor a Málaga: Verdensklasse-rødvin fra Rondas fjell

Sabor a Málaga: Verdensklasse-rødvin fra Rondas fjell

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

 

Rødvin er ikke akkurat det man forbinder med Málaga-provinsen som tradisjonen tro alltid har vært hjemsted for de søte muskatellvinen. Men ved Ronda har flere vinbønder vokset opp av den fruktbare jorda og har funnet fram til oppskriften på rødvin som kan konkurrere med selv de beste viner fra California, Frankrike og Sør-Amerika. Et av stedene er vinbodegaen Doña Felisa der man har funnet inspirasjon fra fortiden og vunnet internasjonale premier for sine rødviner.

En overkjørt padde ligger flattrykt på grusveien med beina spredt ut til siden. Lyden fra biene summer i ørene, og den søtlige duften fra modne druer finner inn i neseborene. En velholdt finca med hvit fasade kommer til syne mellom de grønne vinstokkene.

Høsten er på sitt maksimale. På grunn av den varme sommeren har den kommet tidligere enn normalt, og vinstokkene er fylt med blålilla druer som henger nedover rankene. 12 enn arbeider med å klippe vinklasene fra stokkene og legger dem ned i blå kasser som hver veier mellom 15-20 kilogram. Kassene tømmes ned i den store beholderen på traktoren, og en behagelig stemning henger over marken der arbeidsgangen er både effektiv og avslappet på én og samme tid.

Dagen begynner for mange av plukkerne kl. 07.30 og avsluttes kl. 14.00. Deretter venter en velfortjent siesta i skyggen av et tre er. Høsten varer i cirka to måneder, og arbeidet på vinmarken er hardt under den hete sensommersolen, men for bodegaens eier, 48 år gamle José María Losantos, er håndplukkingen den eneste måten å gjøre det på.

”Man kan benytte seg av maskiner, men vi plukker alle druene for hånd, for det gir en bedre kvalitet fordi druene da ikke blir så skadet. Vår idé er å lage lite vin av svært høy kvalitet, framfor mange middelmådige viner. Det blir man nødt til hvis man vil konkurrere med de beste på markedet – det krever et visst nivå.”

Vinnervin med historisk aroma

De grønne vinstokkene ligner alle – for et utrent øye – hverandre. Men ta ikke feil. Tre forskjellige druesorter er nøye inndelt på det seks hektar store arealet som hører til bodegaen. Tempranillo-druen er den ”spanske” gutten i klassen og den som høstes først. Det er en kloning av små druer som på grunn av sin størrelse gir en mer intens farge og smak. Nabodruene på marken kommer derimot lenger nordfra, nærmere bestemt Frankrike. Merlot og Cabernet Sauvignon pryder resten av vinstokkene, og hver sort har sine unike egenskaper. De blir alle kjørt inn i et fryserom etter plukkingen der de skal oppbevares natten over for å optimere ”blødningen” og aromaene i druene. Deretter sorteres de og oppbevares i store tanker der druesaften kan tappes og helles i modningskar der den får lov til å gjære den beregnede tiden.

Halvparten av avlingen går med til unge viner som blir solgt året etter, og de resterende 50 prosent blir til årgangsviner – bl.a. bodegaens stolthet Chinchilla Doble Doce, den rødvinen som innbrakte en gullmedalje ved den internasjonale Cabernet-konkurransen i Paris 2014.

”Vi er svært tilfredse med utvalget vårt, og det viser at man her i området klart kan lage vin i verdensklasse. Det er de siste årene oppstått en ny vinkultur her i Ronda, etter at den i drøyt 60 år har vært glemt. Og jeg tror hemmeligheten ligger i områdets mikroklima og høyde. Og så vet vi at stedet historisk sett også vært brukt til vindyrking fordi det er funnet en mynt fra romertiden med en drueklase på den ene siden. Allerede den gangen må man derfor ha kjent til områdets egenskaper.”

Kvalitet er et nøkkelord når det gjelder Chincilla-vinene som særlig blir tydelig når samtalen dreies inn på mengden av vin som produseres.

”Vi går etter å ha en liten produksjon av svært høy kvalitet. Der ”vanlige” vinplanter gir 8-10 kg druer, gir våre bare 1-1,5 kg per plante, men til gjengjeld av svært fin kvalitet. De siste årene har vi likevel utvidet produksjonen slik at vi – i tillegg til Doña Felisa – i dag bestyrer tre vingårder i området. Dermed produserer vi i alt 150.000 flasker vin i året – og det gir oss mulighet for å lage både hvitvin, rosé- og rødvin.”

På med korkproppen og tilbake til skolebenken

Lukten av syrlig vin river i nesen inne i produksjonsrommet som om det er smadret hundrevis av vinflasker på ett sted. I rommet ved siden av foregår emballeringen av vinene der to mindre maskiner klarer det meste av arbeidet. Det er også her det settes korker på flaskene, og José María liker ikke de nye plastproppene.

”Korkpropper er alltid å foretrekke. De gir luft til vinen, noe som fremmer utviklingen slik at den får bedre smak. Dessuten finnes det i Ronda-området drøyt 4.000 hektar med korkeik, så de er også svært tilgjengelige. Det finnes mange forskjellige korkpropper, og vinene avgjør hvilke som skal brukes. En vin som skal ligge i mange år, kan ikke ha samme propp som én som skal selges året etter.”

I tillegg til vinproduksjon dedikerer Doña Felisa-familien seg også til omvisninger for interesserte der det både kan prøvesmakes vin og tapas. Og i den lille tilhørende butikken kan de forskjellige vinene kjøpes med hjem, dersom prøvesmakingen skulle gi lyst på mer.

José María har med sitt lille familieforetak klart å skape en ettertraktet Málaga-rødvin som kan anbefales av selv de mest garvede vinkjennere, men han har ikke alltid vært vinbonde. Før familien kjøpte vinbodegaen i Ronda, eide de et servicefirma på kysten. José María måtte derfor tilbake på skolebenken og utdanne seg til ønolog. En beslutning som i dag har båret like mye frukter som hans vinranker har gjort det siden.

http://www.saboramalaga.es/bodega-dona-felisa/

Fakta om vin og kork:

”Gardinene” eller ”tårene” (lagrimas) som det heter på spansk, avslører om fermenteringen (forgjæringsprosessen) har vært en suksess.

Hvis en vin har modnet mer enn fem år på fad, vil den ha godt av å bli helt på en karaffel fordi det åpner opp vinen og får den innestengte smaken til å forsvinne. Men det er langt fra alle viner som trenger samme behandling ved servering.

Korkene skjæres ut av baken på korkeikene. Kvaliteten avhenger av hvor meget luft som befinner seg i det enkelte stykke bark.

Av Christine Petersen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet