Månedsmagasinet på Costa del Sol
IMG 7244
I Costa del Sols hovedstad, Málaga, vinner sykkelen stadig større terreng på de ellers så biltette veiene. Et nytt bysykkel-prosjekt kalt Málagabici er satt i gang for å forbedre forholdene i byen og for å promotere sykkelen som et alternativt transportmiddel. Samtidig dukker stadig nye, små og spesialiserte sykkelverksteder opp, og tendensen viser at stadig flere andalusiere bruker tid og penger på tohjulingene.

 
Gitterporten til det lille verkstedet knirker når den skubbes til side for at sykkelen kan passere døråpningen. Innenfor står 32 år gamle og chilenske Ariel Cruz og styrer med et kjede slik at det nok en gang blir liv i den brukte sykkelen som er spent fast til stativet midt på gulvet. I snart ett år har han reparert og laget sykler til Málagas byboere, og for ham er sykkelen ikke bare et effektivt transportmiddel og en annerledes måte å oppleve byen på, men også et livsstilvalg som handler om gjenbruk og forståelsen av kvalitet. Et budskap som han forsøker å gi videre til alle som legger veien innom hans «taller»; La Bici Guapa.
«Formålet med mitt verksted er ikke å tjene en masse penger, men å være med på å utbre bruken av sykler i Málaga – og ikke minst utdanne folk innenfor sykkelverdenen før de kjøper en sykkel. De kan stille meg spørsmål og selv være med på å reparere sykkelen slik at de etterpå kjenner til de forskjellige delene. Det største problemet i dag er at det viktigste for mange sykkelbutikker er å skape gode tall på bunnlinjen, ikke skape nye syklister. Mange større forretninger selger derfor cykler som lages billig i Kina, men som rask går i stykker og kastes, for det skaper et konstant kjøpe- og reparasjonsbehov i samfunnet.»
Men Ariel Cruz er ikke alene om gjenbruksideen. Både Málaga kommune og et bredt spekter av mennesker har hoppet på bagasjebrettet.
 
IMG 7172
 
Málaga er den perfekte sykkelby
Et enkelt plastkort til fem euro fra EMT gir adgang til et stor utvalg av bysykler som er parkert mange forskjellige steder i Málaga sentrum. Initiativet heter Málagabici og er satt ut i livet av kommunen for å sette fokus på sykkelen som transportmiddel og skape forståelse for bærekraft.
«Málagabici er et offentlig transportsystem basert på en tankegang om felles bruk av sykler,» slik skriver de blant annet på hjemmesiden til prosjektet.
Kommunen har dessuten planlagt å utvide sykkelveisystemet slik at de nåværende 29 km med sykkelveier utvides med hele 69 km ekstra for å sikre syklistene plass på veiene. Dessuten avholdes det sykkelundervisning for spanjoler og annet godtfolk som fortsatt ikke har fått kontroll på pedalene. Og for personer som Ariel Cruz er kommunens arbeid etterspurt, fordi Málaga egner seg særdeles bra som sykkelby.
«Málaga har alle forutsetninger for å bli den perfekte sykkelbyen. Klimaet er perfekt, det er plass i gatene og så er det enkel adgang til sykler. I Europa har det lenge vært tradisjon for å bruke sykler, og i lande som Tyskland, Nederland og Danmark finnes virkelig gode kvalitetssykler, små tohjulte kunstverk, og de ha også nå kommet til Spania. Det finnes for eksempel ikke i Latin-Amerika. Der er det vanskelig å finne en sykkel – særlig én med god kvalitet.» En annen ting som gjør Málaga til den perfekte sykkelbyen er, ifølge Ariel Cruz, bilistenes avslappede forhold til syklistene. De respekterer at syklene kjører på veiene, men for at det skal fungerer, må syklistene selvfølgelig også lære å oppføre seg i trafikken.»
Flere og flere begynner likevel å få øynene opp for sykkelens egenskaper og de mange designmuligheter som sykkelen inneholder. Etterspørselen etter sykler i Málaga er derfor økende – og flere mindre butikker og verksteder skaper spesialsykler. Det er sykler konstruert med tynne hjul, inspirert av racersykkelen, et bøyd eller rett styre og et sykkelrammer i lettvekt med trekk fra bysyklene, skapt med så stor en presisjon som om det skulle være snakk om en tohjulet Jaguar eller Cadillac. Den type sykler kalles Fixeros og inntar i økende grad sørspanske gater som en del av et motefenomen. Av samme årsak blir det i april neste år høyst sannsynlig arrangert en sykkelmesse i Málaga med fokus på nettopp denne typen spesialdesignede sykler. Her settes det personlige uttrykket på dagsorden og skal være med på å skape positiv oppmerksomhet rundt sykkelmiljøet i Málaga. Det foregår altså en rask utvikling på området, men likevel vil det gå lang tid før sykkelen blir allemannseie i Málaga, for det krever en bevissthetsendring hos befolkningen, forteller Ariel Cruz som motsetning til det som det som har vært vanlig i både Spania og Latin-Amerika, har syklet siden han var 13 år.
«Problemet er at sykkelen i Spania tidligere ble forbundet med lav økonomisk status – det var den fattige manns transportmiddel. Ellers ble den utelukkende sett på som sportsutstyr. Ideen om å bruke sykkelen som transportmiddel eksisterte ikke før i tiden. Og det krever hardt arbeid å snu mentaliteten hos en hel befolkning.»
 
IMG 7162
 
Forbruk og gjenbruk er motsetninger
I dag preger særlig fem forskjellige syklisttyper gatebildet i Málaga. Arbeideren som bruker den av nødvendighet, turisten, sportsutøveren, BMX- og mountainbike-syklisten og hverdagsbrukeren som alle bruker sykkelen som transportmiddel, men også som «tilbehør». En av de siste tendensene i Sør-Spania er nemlig at det har gått mote i sykkelstilen – og det er et viktig element for å forstå den økende etterspørselen.
«Sykkelen har et estetisk uttrykk som er en kombinasjon av både kunst, design og teknikk, og den kan fungere som en del av en persons unike uttrykk, slik tilfellet er med de populære Fixeros,» sier Ariel Cruz og fortsetter:
«Det eneste problemet med dette er at hvis folk ikke vet noe om sykler, så kjøper de etter utseende og ikke kvalitet. Fjernsynet viser jo ikke hvordan man skal kjøpe ting, men bare hvilke ting du kan kjøpe. Mange investerer derfor i en dårlig sykkel til 200 euro fordi den har den riktige fargen, er blank og «ligner» god kvalitet. Men etter en stund begynner de å få problemer med den eller finner ut at den er ukomfortabel. Slike mennesker møter jeg svært mange av, og ofte sier de: «Jeg kjøpte sykkelen fordi jeg hadde bruk for den, men endte med å få så mange problemer at jeg nå foretrekker en bil» – og så dropper de sykkelen.»
I Málaga er sykkelen på frammarsj, men det er fortsatt et stykke vei igjen før man for alvor kan snakke om Málaga som sykkelby. Det finnes likevel mennesker som Ariel Cruz som forsøker å være med på å endre den situasjonen og utdanne folk i sykkelverden, men det er ikke alltid like lett å få forretningen til å gå rundt.
«Dessverre finnes det en del gjenbrukssykler som kanskje er blitt stjålet, og det gjør mitt prosjekt vanskeligere.»
Sykkelmentaliteten og den tohjulede følgesvennen vinner terreng poco a poco i Málaga, og det går nok fortsatt en stund før sørspanjolene for alvor spenner på seg hjelmen og hopper på jernhesten når de skal ut for å handle.
 
Se hvilke sykler Ariel Cruz’ har til salgs på: http://labiciguapa.com/
Av Christine Petersen, christine@norrbom.com (foto og tekst)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.