Månedsmagasinet på Costa del Sol
NF 2

Den norske foreningen på Solkysten i Spania ble stiftet i februar 1983. De første 20 årene førte Foreningen en omflakkende tilværelse med leide lokaler for møtevirksomhet og kontorhold. Men i 2003 flyttet Foreningen inn i selveide lokaler i nærheten av Feriaplassen i Fuengirola. Og der har den holdt til siden. Foreningens fulle navn er Norsk Forening Costa del Sol, eller på spansk «Asociación Noruega de la Costa del Sol».
I denne korte historien om Norsk forening kommer vi ikke til å nevne navn. Dette skyldes at vi ikke ville ha klart å gi en balansert fremstilling av alle som ville ha fortjent å bli nevnt, fordi vi ikke kjenner navnene på alle disse. Det finnes for eksempel ikke styreprotokoller for de fem første årene. I stedet skal vi nevne de lokalene foreningen har oppholdt seg i frem til i dag.
 
Allerede i mai i 1982 var det noen som snakket sammen om å stifte en norsk forening på Solkysten. Og 3. november samme år ble det holdt et sonderende møte i Las Maravillas bar i Torrenueva. Baren lå nederst i en hage, men er for lengst nedlagt. Midt i stien som førte til baren har det nå vokst opp et palmetre. Etter et par møter, ledet av et arbeidsutvalg, ble det holdt konstituerende generalforsamling 2. februar 1983 i en restaurant i Calypso i nærheten av Calahonda. Restauranten lå i annen etasje i en bygning hvor det var et par barer i første etasje. Her arrangerte foreningen norsk aften en gang i måneden. Bygningen er nå revet. Ellers var baren i Las Maravillas samlingssted for nordmenn, spesielt på onsdager. Samme år fikk foreningen kontoradresse i Edf. Aurora apt. 1 c i Fuengirola.
 
Vi vet lite om hva som skjedde de første årene frem til 1988. Men det året feiret man femårsjubileet. Dette skjedde i restaurant Los Pacos i Los Boliches. 110 medlemmer møtte opp. Og i hvert fall fra januar 1988 hadde Foreningen kontoradresse i Calle Quemada nr. 6 i Fuengirola. Den skandinaviske foreningen AHN var utleier. Foreningen fikk her sitt første bibliotek og lokalet hadde en hyggelig patio. Bygningen er i dag godt vedlikeholdt.
 
I november 1990 flyttet Foreningen inn i et stort og fint lokale i Las Rampas i Fuengirola. Men leien var i drøyeste laget, så av økonomiske grunner flyttet foreningen til et lokale i annen etasje av Portillo Planta 1, Edificio Centro, som ligger ved siden av bussterminalen i Fuengirola. Dette skjedde i aug./sept. 1992. Dette var et trivelig sted med mange aktiviteter, og her ble tiårsjubileet feiret. Et bilde fra den tiden viser at foreningen hadde de samme bordene og stolene som i dag.
 
I 1993 holdt Den norske skolen til i Avenida Acapulco nr. 11 i Los Boliches, og skolen leide da ut noen av sine rom til Norsk forening. Dette er de fineste lokalene foreningen noen gang har hatt. Men i 1997 var foreningen igjen på flyttefot. Den nye adressen ble Casa Noruega, Rio Darre Portal 20, Urb. Molino de Viento, Mijas Costa, i nærheten av Agua-parken. Her var det god plass og med terrasse på taket, men stedet lå litt avsides til. Etter at foreningen forlot dette stedet, er det omgjort til et buddhisttempel.
 
Men så, i 2002, kjøpte foreningen egne lokaler i Edf. Vegasol i nærheten i Feriaplassen i Fuengirola, og etter nødvendige ombyggings- og innredningsarbeider, flyttet foreningen inn i mars 2003. Lokalet er stort nok til de fleste formål. Det er egnet til mindre tilstelninger og aktiviteter vi har på kveldstid, og til middagsserveringen i åpningstiden på ukedager. Men lokalet er i minste laget til store sammenkomster, men ved behov leier foreningen et større lokale i en restaurant de få gangene i året man har behov for det. Det har flere ganger vært diskusjon om utvidelse av det nåværende lokalet, men det vil bli kostbart og vil medføre større behov for frivillige medarbeidere til drift av foreningen.
Vi takker for all hjelp vi har mottatt fra Olaf Jekhelln under arbeidet med denne artikkelen.
Av John Einbu og Solveig Tandberg

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.