Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sevillas spektakulære sopper
Setas-6

Den enorme trekonstruksjonen snor seg over og rundt Plaza de la Encarnación. Den bryter opp de glohete solstrålene og skaper en skyggefull oase midt i det historiske hjertet av den andalusiske hovedstaden, Sevilla.

Det er ikke småtterier vi snakker om, for «Metropol Parasol de la Encarnación» er kalt verdens største trekonstruksjon. Tilsammen måler de seks gigantiske «paddehattene» 150 x 70 meter og er drøyt 28 meter på sitt høyeste.

 
Gammelt og nytt
Det var den tyske arkitekten Jürgen Mayer-Hermann som stakk av gårde med førstepremien da bystyret i Sevilla i 2004 lanserte arkitektkonkurransen om å rehabilitere den gamle markedsplassen i byen.
Egentlig var tyskeren inspirert av de tusen år gamle fikentrærne på Plaza Cristo de Burgos, like i nærheten. Nå ønsket Mayer-Hermann å bringe inn en ultramoderne konstruksjon i dette eldgamle romerske – og mauriske sentrum av byen. Et slags møte og en bro mellom gammelt og nytt i Sevilla.
 
Setas-2
 
Skyggefullt og fredelig
Men ingen i Sevilla, verken de fastboende eller alle turistene, tenker på fikentrær når de måpende står ved inngangen til Plaza de la Encarnacíon og kikker opp på det spektakulære byggverket.
For det ligner jo mest på sopper, og derfor blir da héller ikke konstruksjonen kalt noe annet enn Las Setas – soppene – på folkemunne.
De lyse og laminerte parasollene på plassen gir deilig skygge mot en sol som ufortrødent jobber med å få sommertemperaturene i byen godt over 40 grader. Her er det nok av plass – og skygge – i fire etasjer. La oss begynne i underetasjen.
 
Skulle blitt parkeringsplass
Bystyret i Sevilla hadde opprinnelig tenkt at det skulle bygges en stor parkeringsplass under torget og plassen der den gamle markedshallen lå. Denne hallen ble revet allerede i 1973, men først i 1990 ble det bestemt å ruste opp plassen, fjerne de midlertidige bodene og bygge en ny og moderne markedshall.
Men det skulle ikke ta mange spadetakene før arbeidet ble stanset, for her støtte bygningsrabeiderne raskt på ruiner som kunne dateres helt tilbake til Hispalis, romernes Sevilla der selveste Cæsar skal ha startet sin politiske karriere.
Dermed ble det ikke bygget mer enn grunnmuren til det som var planlagt å bli en parkeringskjeller. Først etter massive utgravinger, ble tomten frigitt.
Nå fikk underetasjen navnet «Antiquarium» og ble bygd om til et arkeologisk museum der restene etter den romerske byen fortsatt ligger.
 
Setas-28
 
Ny markedshall
I og med den nye markedshallen ble liggene i etasjen over, slik planene først var, har denne delen av Sevilla fått tilbake sitt tradisjonelle matmarked med solide historiske røtter. Akkurat slik alle andre byer av litt størrelse har her i Spania.
Markedshallen rommer 40 salgsboder på 20 kvadratmeter hver, og her finner du all slags typer ferskmat, fra kjøtt, fisk og sjømat, til frukt og grønnsaker. Kvaliteten er som ellers på spanske markeder: Ypperlig!
Nok én etasje opp og i første etasje over gateplanet, ligger «Plaza Mayor» – Stortorget – på 3.200 kvadratmeter. Plassen har adgang fra tre kanter og kan romme 4.300 tilskuere som vil oppleve alt fra teater til konserter.
 
Mat og drikke på toppen
Likevel er det toppetasjen med sin fantastiske utsikt – miradoren – over Sevilla som byr på de største attraksjonene. Utsikten herfra er i dag en av de beste du kan finne i hele Sevilla.
Men her oppe finnes mer, blant annet drøyt 800 kvadratmeter lokaler til en stor restaurant som man forsatt ikke har funnet noen leietaker til, en bar og så den 250 meter lange gangveien som snor seg rundt der oppe på toppen av de seks soppene. Du tar bare heisen fra underetasjen og vips, så er du der. Her bør du ta deg tid nok til å vandre rundt på «skywalk´en» og kikke over mot den store katedralen og det verdensberømte klokketårnet La Giralda ved katedralen. Eller kikk på husfasadene som tett omkranser Plaza de la Encarnacíon.
 
Setas-15
 
Trang fødsel
Det store sopp-prosjektet har ikke hatt det lett. For det første skulle byggearbeidene komme til å ta dobbelt så lang tid som opprinnelig planlagt og byggverket sto dermed først ferdig våren 2011. Det skyldtes blant annet de nevnte arkeologiske funnene ble gjort, drøyt fem meter under gatenivå. Men også problemer med selve trekonstruksjonene, spørsmål om bæreevne og holdbarhet i den glovarme sommerlufta i Sevilla ført til store forsinkelser og til at prosjektet ble mer enn dobbelt så dyrt som først planlagt.
 
100 mill. og en ordførerjobb
I dag heter det at hele prosjektet endte på ca. 100 mill. euro. Ja, og så må vi legge til at alle utsettelsene og ekstrakostnadene som etterhvert dukket opp, trolig kostet den dåværende ordføreren Alfredo Sánchez Monteseirín (PSOE) jobben. Men han ga seg ikke og kjempet i sju år for å få ferdigstilt den enorme konstruksjonen.
Ordføreren rakk med et nødskrik å få lov til å stå for den formelle åpningen av Metropol Parasol før han gikk av og skal i den anledning ha uttalt, – ganske sikkert ment som et spark til sine politiske motstandere:
– Den største sjansen er aldri å ta noen sjanse.
Jeg er sikker på at ordføreren har rett!
 
Setas-14
 
Metropol Parasol
  • Trekonstruksjonen er bygd opp av 3.500 databeregnde elementer som tilsammen veier 1.300.000 kg. Treverket hviler på seks betongfundamenter (soppstammer)
  • Konstruksjonen måler 150 x 70 meter, og høyden varierer mellom 21 og 28,5 meter
  • Byggverket skal være inspirert av eldgamle fikustrær i nærområdet og buene i katedralen i Sevilla
  • Arkitekt: Jürgen Mayer-Hermann (Tyskland)
  • Hovedentreprenør: Sacyr Vallehermoso
  • Pris: ca. 100 mill. euro (knapt 900 mill. kroner)
  • Bygget mellom 2005 og 2011
  • I underetasjen er det innredet et arkeologisk museum på nesten 5.000 kvadratmeter med restene fra den romerske bosettingen Hispalis
  • Matmarkedet er på 2.200 kvadratmeter og rommer 40 salgsboder med kjøtt, sjømat og fisk, samt frukt og grønt
  • Plaza Mayor har plass til 4.300 personer. Plassen brukes til spesielle arrangmenter som utstillinger og konserter
  • Tar du heisen fra underetasjen – det koster tre euro – kommer du opp til toppen av Matropol Parsol. Her har du fantastisk panoramautsikt over den andalusiske hovedstaden og kan spasere rundt på toppen av soppene
Av Arne Bjørndal (tekst og foto)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.