Månedsmagasinet på Costa del Sol
Gowex 1

Jenaro García hørte til blant Spanias største gründere. Han mottok et vell av priser og oppmuntringer fra topppolitikerne. Men sist måned falt korthuset sammen. Jenaro Garcías firma og livsverk, Gowex, var bygd opp på massiv svindel med regnskapene.
 

«Goooood morning Madrid! Vakker morgen for en frisk løpetur.» Slik lød den positive beskjeden på Jenaro Garcías twitter torsdag 3. juli. Men mens den fortsatt populære gründeren jogget rundt i byens gater, ristet jorden under Gowex. Analysefirmaet Gotham stod nemlig klar med en detaljert og oppsiktvekkende rapport; suksesshistorien Gowex, selskapet som tilbød trådløst internett til offentlige steder og transportmidler, var ren svindel bygd på falske regnskaper. Historien ødela likevel ikke morgenen for Jenaro García som var vant til rykter, sjalusi og usaklig kritikk. Bare 48 timer etter morgenens løpetur, måtte han likevel i byretten krype til korset og tilstå at han de fire siste årene hadde manipulert virksomhetens regnskaper.

 
Ambisjoner uten grenser
«Vårt samfunn trenger gründere som deg. Derfor er du en velfortjent vinner av årets pris,» var statsminister Mariano Rajoys ord til Jenaro García da han for ganske få måneder siden overrakte ham Startex-prisen for å høre til blant spanske virksomheter med det største eksportpotensialet. Utnevnelsen var ingen overraskelse, for Gowex hadde nettopp underskrevet avtaler med storbyer som Madrid, Chicago og Dubai om levering av trådløst internett til byernes sentrale gater, plasser og offentlige transportmidler. Gowex’ salg steg i 2013 med 60% til 182 mill. euro og et overskudd på 29 mill., – trodde man. For bak Gomex stod en rekke andre virksomheter der Jenaro García flyttet rundt på kapitalen for å simulere en høyere fakturering enn den reelle. Slik gikk det raskt framover – svært raskt. Helt fram til 1. juli lå den børsnoterte verdien av Gowez på 1.400 mill. euro. I dag er selskapet ingenting verdt.
Jenaro García nådde raskt helt til topps. Og like raskt sank han helt til bunns. Midlene bak suksessen var falske og oppblåste regnskaper kombinert med en både fantastisk og skremmende utstråling og evne til å manipulere.
En spansk psykolog har på spansk tv, i et spesielt program om Gowex-saken, betegnet Jenaro García som en «farlig ledertype med en sjelden evne til å få medarbeidere og investorer med seg. Han har vansker med å skjelne mellom hva som er riktig og galt, løgn og sannhet…»
 
Gowex 2
 
36 mill. euro som ingen kan finne
Med Gowex’ fall følger rundt 5.000 investorer – store som små. Blant annet danske Capital som hadde Gowex-aksjer med i sitt fond «Europe Absolute».
«Vi har fulgt selskapet i mange år og besøkt dem i Madrid. Tallene så gode ut, selskapets direktør har aldri solgt noen av sine aksjer, og vi spådde en god framtid for selskapet innenfor wifi-sektoren,» uttalte danske Capital til det danske nyhetsbyrået Ritzau rett efter krakket. Aksjeanalytiker John Stihøj fra aksjeinfo.net har likevel et annet syn på saken: «Denne typen svindel oppstår fordi verken investorer, banker eller til og med politikerne gjør hjemmeleksen godt nok. Når noe begynner å se litt bra ut, må alarmklokkene ringe. Men slik er det ofte ikke i den virkelige verden. Folk blir blendet av den tilsynelatende suksessen og hopper på hvis naboen gjør det. Saker som Gowex kan bare unngås ved at det finnes vakthunder som tør å gå mot flertallet og sette spørsmålstegn ved selve autoritetene».
Rett før Gowex’ fall «forsvant» 36 mill. euro. Eller rettere sagt: I månedene foran fallet, solgte Jenaro García tilsynelatende i stillhet en liten del av sine aksjer. Ved utgangen av 2013 satt han på 51% av aksjene, noe som var med på å gjøre investorene trygge, men 30. juni, bare få dager før krakket, eide han bare 47,35%. Markedsverdien av disse 3,65% av aksjene utgjorde 36 mill. euro. I dag vet ingen hvor disse pengene er.
 
En fin CV
Et kjempekrakk og tilståelsen av fire års voldsom regskapssvindel setter naturligvis den tidligere gründeren under lupen. Investorer, medarbeidere, pressen og deler av samfunnet, spør seg selv: Hvem er egentlig Jenaro García? Ifølge CV´en startet han sitt første firma som 19-åring med et firma som drev med bilimport. Parallelt studerte han juss ved universitetet i Madrid og ble senere megler.
På slutten av 90-tallet tok han en MBA (Master of Business Administration) og stiftet sitt første telekommunikasjonsselskap. I 1999 ble Gowex stiftet. En fantastisk lynkarriere som mange i dag stiller spørsmålstegn ved. Eller om det hele er en bløff som også var tilfellet med Gowex. For å avsløre svindelen, hadde analysefirmaet Gotham måttet følge Jenaro García svært tett gjennom flere år. Man søkte i arkiver og på nettet etter intervjuer og leste utallige kommentarer på hans twitter for å avsløre hans løgner og selvmotsigelser.
I 2003 fortalte han stolt i et intervjue om firmaets årsresultat på 42 mill. euro. Men omsetningen lød reelt bare på 2,7 mill. For bare ett år siden publiserte han et foto på twitter fra firmaets kontor i New York med utsikt til Frihetsgudinnen. Det så flott ut. Men Gowex har aldri hatt kontorer i New York. Og slik er alle selskapets løgner og bløffer nå i ferd med å se dagens lys.
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.