Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tetería i Málaga forener Andalucías historie

Tetería i Málaga forener Andalucías historie

teteria
 
Januar er her og et nytt år er i gang. En kjølig vind blåser inn over den sørspanske kysten der mørket senker seg over fjellene og de hvite landsbyene. Butikkvinduene bugner av salgstilbud, og tiden er inne for te og tyrkiske delikatesser.

En søtlig duft snor seg inn i neseborene når vi passerer den lille glassdisken fylt med arabiske kaker. Et gyllent lys inviterer innenfor i varmen, vekk fra gatens mørke og trengsel. Stedet heter Tetería Palacio Nazarí og er ett av flere arabiske tehus som ligger i Málaga. Dette tehuset skiller seg likevel litt ut. For her har man bevisst forsøkt å forene tre kulturer under ett tak.

”Veggene er en kopi av Generalife i Alhambra. Mosaikkbordene er typisk andalusiske, og de små metalbordene er marokkanske som lampene og utsmykningen ellers. Vi har søte tyrkiske delikatesser og et bredt utvalg av te der jeg særlig vil anbefale den tyrkiske med melk,” forteller dagens servitør.

Minner fra Marokko
Teens krydrede, søte aroma av kanel og vanilje skaper i blanding med melken en kremet delikatesse som varmer helt inn til beina.

Fire små tyrkiske kaker; en med hasselnøtter, en med dadler, en med blandede nøtter og en med mandler serveres på en håndmalt blå/hvit marokkansk tallerken. Nøttefyllet avbalanserer det som ellers godt kunne vært en litt for søt dessert. Kakene er milde og avrundede. Teens krydrede undertoner og duften i teteríaet bringer for en stund minner om marokkanske markeder fram på netthinnen. Tettpakket står de små krydderibodene, hvis sterke røde, gule og brune farger springer i øynene, og de mange skarpe duftene river i nesen. Kardemomme, kommen og kanel blandes i luften når den varme tørre vinden glir hen over bordene i bodene og bringer ropene fra gateselgerne med seg.

Smaken av koloniseringTeteríaerne i Málaga er et levning fra den arabiske koloniseringen i det 8. århundret. Maurerne brakte med seg krydder, couscous, dadler og nøtter, og en sammensmelting av det spanske og arabiske kjøkken begynte. Litt etter litt ble Midtøstens smaker en integrert del av det sørspanske kjøkken. De arabiske råvarene vant stadig større innpass der retter som de spanske pucheros (gryteretter) eller de sterkt utbredte albóndigas (kjøttboller) er et godt eksempel på kombinasjonen av de to kjøkkentradisjonene. Også i flere spanske brød og kaker kan man finne små arabiske spor i form av nøtter, ingefær, rosiner og kommen. Før maurerne holdt sitt inntog, var Den iberiske halvøy ellers sterkt preget av det romerske rikets spisevaner, hvis hovedbestanddel bestod av hveteprodukter som brød og pasta samt forskjellige supper og kjøtt tilsatt hvitløk og krydderurter. Tekulturen som har bredt seg fra Marokko og opp til det sørlige Spania, bunner i en lang tradisjon. Serveringen av te anses i Midtøsten for å være en måte å vise gjestfrihet og hilse sine gjester velkommen på. Den mest alminnelige er grønn te som man drikker sittende rundt om et lite bord.

Fra fortid til nåtidMange har sikkert allerede besøkt de små tehusene i Málaga, men neste gang besøket går forbi en av de lune stuene er det verdt å studere detaljene nærmere. La hånden gli over utskjæringene i veggene, ta nærbilder av de mange fargestrålende lampene og legg merke til taket der hvert lille kvadrat er lagt med håndkraft og er nøye tilpasset og tilskåret slik at det passer perfekt inn i det mønstrede puslespillet. Bestill forskjellige tetyper og lad deg inspirere til å lage din egen av innkjøpte krydderier fra gatemarkedene rundt om i byen. Tilbake på Tetería Palacio Nazarí er teen drukket. Gatene er enda mørkere, men den kjølige vinden holdes nå litt på avstand av varmen fra teen som stadig ligger lunt i magen.

Av Christine Petersen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.