Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tunfisk, gastronomi og byfest
tunfestival
 
Byens 39 restauranter kjemper hvert år om å lage den beste tun-tapa´en. Tusenvis av matelskere og livsnytere tar i midten av mai turen til den lille  fiskerbyen Zahara de los Atunes ved Cádiz-kysten for å oppleve og delta i tunfisk-festivalen ”Ruta del Atún”.
 
De små byene langs Cádiz-kysten som Tarifa, Vejer, Conil og Rota er primært kjent for sine vakre strender og natur. Dette er også surfernes paradis og et populært reisemål for spanjoler om sommeren. De gamle fiskerbyene har imidlertid noe som ingen byer på Costa del Sol kan skryte av; den røde tunfisk.
I Japan der man spiser tunfisk som ingen andre, er den røde tunfisken fra Cádiz kjent for å høre til blant verdens beste. Tunfisken fanges i mai og spesielt i den lille fiskerbyen Zahara de los Atunes har man klart å gjøre noe ut av begivenheten. Byen med 1.250 innbyggere ligger midt mellom Tarifa og Vejer de la Frontera.
 
Ruta del Atún
For de knapt 10.000 gjestene som besøker byen i de fem dagene midt i mai når tunfisk-festivalen ”Ruta del Atún” avvikles, er det ferie, folkefest og god mat. Men for byens 39 restauranter er det ramme alvor. Året rundt arbeides det med å skape nye, lekre tapas med tunfisk som det bærende elementet. Konkurransen er beinhard, for en topplassering er den best tenkelige anbefalingen.
”Kvaliteten og kreativiteten er på linje med en Michelin-stjerne,” forteller en pensjonert kokk fra Madrid som hvert år besøker tunfiskfestivalen i Zahara de los Atunes. ”Noen barer og restauranter ser utenfra ikke akkurat spennende ut, men når man først trår innenfor dørene og smaker på maten, blir man imponert,” sier han. Og råvaren fås vel neppe bedre. Når man fra landsbyen ser ut mot havet, får man øye på en innhegning der årets fangst svømmer rundt. Derfra lastes tunfiskene én for én inn på byens torg der de skjæres opp, og derfra bringes de direkte ut til restaurantenes mesterkokker.
 
Tun-tapas & drink 3,50 €       
Festlighetene merkes over hele byen. På byens restauranter får man et kort slik at man kan stemme over hvilken tapa som er den beste.
Hovedtyngden av de 39 tapas-restaurantene ligger i de små, gamle gatene, mens noen enkelte ligger nede ved havet. Det tar likevel omtrent bare et kvarter å gå fra ytterpunkt til ytterpunkt i fiskerbyen.
Alle tapas har en enhetspris på 3,50 € og inkluderer et glass vin, øl eller vann. Man må minst ha smakt på 12 tapas for å kunne delta i avstemmingen.
”Det er vanskelig å komme rundt til alle de 39 restaurantene, men vi tar 8-10 stykker om dagen i de tre dagene vi er her og får prøvd så mange tapas som mulig. Og så drikker vi naturligvis ikke vin alle steder, for ellers kommer vi jo ikke helskinnet hjem,” forsikrer et engelsk ektepar som under festivalen i 2013 fikk sin hittil beste tunfisk-tapa. ”Den het GinTunic, for tunfisken var marinert i gin og ble servert i et elegant gin-tonic glass med lekker garnityr,” forteller paret som bor i Estepona, og har reist Andalucía rundt.
”Vi elsker de gamle fiskerlandsbyene, og det er fantastisk med en morgensvømmetur og en lang gåtur på de flotte, brede sandstrendene før vi tar for oss av rettene,” sier ekteparet.
 
Vinnerne
Det er en fryd for både øye og gane når man ser og prøver de 39 tapas´ene som var presentert på ”Ruta del Atún 2014”. Vinneren ble tapa´en ”Zahara fusión”, som er et fint skåret stykke tunfisk med en liten sardin, servert i en maisbolle.
”Det lød ikke som en vinner-tapa i mine ører, men jeg endte likevel med å stemme på den, for smaken av tunfisk og sardin sammen, var helt fantastisk,” lyder vurderingen fra en dansk matelsker som også har rosende ord til tapa´en ”Cigaren” som endte på annenplass. ”Det var underlig å skulle spise noe som virkelig ligner en sigar, men den smakte fremragende og har helt sikkert vunnet mange stemmer for sitt fantastiske design. Det er ingen grenser for kreativiteten i moderne matkunst,” konkluderer han og fortsetter:
”Det er ytterst sjelden vi møter dansker her, men tunfiskfestivalen kan klart anbefales. Det er et svært godt gastronomimiljø og så er det et modent publikum som drar hit. Her er det mange mennesker, men aldri proppet, og det liker vi.”
 
Tunfiskfestivalen avvikles igjen i år i midten av mai.   
 
Les mer om tunfiskfestivalen på:
www.rutadelatun.com
 
Vi anbefaler:
Bestill hotell i god tid.
Rundt 1. februar åpner byen og områdets hoteller for bestillinger etter vinterpausen (mange hoteller holder vinterstengt).
Link til hotell og leiligheter:
www.zaharaenlaweb.com
 
Vi anbefaler også:
Lad bilen stå når du først har funnet en god p-plass.
Og flytt den først når du skal hjem.
Av Henrik Andersen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.