Månedsmagasinet på Costa del Sol
shutterstock 94641463 
 
Kalenderen 
 
Klipping av villhester og baby-hopping, rottekastning og nærdøden-prosesjoner er, sammen med klassikere som tomatkrig og religiøse opptog, vikingeslag og byfester, blant høydepunktene på Spaniens kuriøse, kulturelle kalender for 2014.
Ikke med på kalenderen er festivalen i byen Manganeses de la Polvorosa i Zamora der man ellers hvert år i januar har kastet ut en levende geit fra byens klokketårn. Men nå har byens ordfører forbudt den eldgamle tradisjonen, så den fornøyelse eller forargrelsen går man nå glipp av. Med på kalenderen er imidlertid Fiestas de Moros y Cristianos, en festival der de kristne år etter år bekjemper maurerne. Men kanskje forsvinner denne festen fordi myndightene flere ganger har truet men å forby den over 500 år gamle tradisjonen. Noen av festlighetene er sobre og har på en måte en logisk opprinnelse, mens andre er virkelig sære og aldeles uforståelige, men det må nok likevel finnes en fordekt forklaring og fortolkning – ett eller annet sted.
I tillegg til fiestas og ferias, gir vi også tips til sportsinteresserte. 2014 er et stort sportsår med bl.a. Vinter-OL og VM i fotball. Noen begivenheter foregår i Spania, mens andre kanskje må oppleves foran fjernsynet.
 
JANUAR
• Dyrenes velsignelse 17. januar
San Antón er dyrenes skytshelgen, og i alle byer som har denne skytshelgenen, f.eks. i Mijas, valfarter man med hunder, katter, geiter og andre dyr til kapellet San Antón der dyrene velsignes.
 
• Tamborrada 20. januar
I 24 timer slår tusener av innbyggere, utkledd som soldater, på trommer under denne festen som kalles Tamorrada, eller Donostiako Danborrada, som den heter i San Sebastián. Tradisjonen har sine røtte i Carlist-krigene på 1800-tallet.
 
• Rottekasting 26. januar
Å få en frossen rotte kastet i ansiktet er kanskje ikke noe alle synes er like festlig, men i århundrer har man under Batalla de Ratas, rotteslaget, kastet frosne rotter etter hverandre i forbindelse med Feste de San Pere i El Puig nord for Valencia.
 
 
FEBRUAR
• Slag mellom maurere og kristne 1. til 6. februar
Mange byer har i århundrene etter maurernes utvisning fra Spania avholdt en byfest der hovedtemaet er et slag mellom kristne og maurere. Fiesta de Moros y Cristianos avvikles på forskjellige datoer i løpet av året i landets byer. Men først på kalenderen er byfesten i Bocairente i Valencia-provinsen,
 
• Pulverdagen i midten av februar
Día de los Polvos er en festdag der innbyggerne i Tolox i Málaga kaster kalk eller mel på hverandre til alle er kritthvite. Om kvelden børstes pulveret og støvet av, og da er det fest. Som så mange andre tradisjoner på disse kanter, mener man også at den stammer fra konflikten med maurerne.
 
• Karneval i midten av februar – begynnelsen av mars
De fleste større byer feirer karnevalet med prektige opptog, og datoene varierer en del. Flottest er karnevalet i Santa Cruz på Tenerife som er det nest største etter det i Rio de Janeiro. Dernest kommer Cádiz som i 2014 avholder karnevalet ganske sent, nemlig fra 27. februar til 9. mars.
Sport
 
• Super Bowl 2. februar, natten til mandag
Verdens største endags-sportsbegivenhet blir avviklet i New Jersey der det skal kjempes om den høythengende seieren i Super Bowl-arrangementet. Bruno Mars leverer pauseshowet, og det blir garantert god underholdning, dersom man liker fysisk kontaktsport.
 
• Vinter-OL i Sochi i Rusland fra 7. til 23. februar
I år er det igjen tid for Olympiske leker i vintersportsdisiplinene. De beste utøverne kjemper om medaljene innenfor bl.a. skisport, ishockey, curling og skøyteløp.
 
 
MARS
• Fallas 15. til 19. mars
Valencia avholder Fallas. I sentrum for festivalen står de store dukkene, de såkalte ninots, som er laget av pappmasje. Mange av dem er flere etasjer høye, og de forestiller ofte kjente mennesker, politikere eller legender i satiriske utforminger. Festlighetene kulminerer med brenning av dukkerne. Fallas avholdes også i flere byer i regionen.
 
 
APRIL
• Påske 13. til 21. april
Semana Santa. I hele påskeuken er det religiøse opptog i stort sett hver eneste av landets byer. De mest spektakulære opptogene kan sees skjærtorsdag og langfredag, og særlig er opptogene i Málaga og Sevilla medrivende.
 
• Blodpølsedag 27. april
I Canillas de Aceituno, en liten fjellandsby nord for Vélez-Málaga, er innbyggerne så stolte av sine blodpølser at de tilegner dem en hel dag der man også serverer pølser til de mange blodpølse-aficionados som velger nettopp denne dagen til å stikke innom.
 
 
MAI
• Cruces de mayo 1. til 5. mai
Cruces de Mayo eller Maikors, avholdes i flere byer, men det i Córdoba overgår alle. Kjempestore og blomsterprydede kors som skal vise ære til det korset som Jesus ble korsfestet på, bæres gjennom byene. Selv om det er en religiøs fest, er det satt opp små barer langs rutene, i tillegg til at det spilles flamenco-musikk dagen og natten lang.
 
• Mispeldag 4. mai
Frukten mispel gir levebrød til rundt en tredel av Sayalongas innbyggere. På grunn av den oransje fruktens betydning, feires den med dagen Día del Níspero, der man i byen, ca. 40 km øst for Málaga, deler ut smaksprøver på frukt, syltetøy og likør av mispel.
 
• Feria de Abril 5. til 11. mai
Årets byfest i Sevilla, kalt Feria de Abril, feires i år ikke i april, men i mai, for ikke å støte sammen med påsken. En vakker byfest, særlig pga. årstiden, fordi appelsintrærne
blomstrer. Vær forberedt på en hel uke med seriøse mengder musikk og dans, mat og drikke.
 
• Patio-festival i begynnelsen eller midten av mai
Gå gjennom Córdobas gamle bydels sjarmerende labyrint av gater, og stikk innom de mange vakkert utsmykkede patios som i disse dager er åpne for besøkende.
 
• Heste-feriaen 11. til 18. mai
Feria del Caballo i Jerez de la Frontera begynte som et hestemarked tilbake i 1284. I dag er det et ukelangt, prektig skue av Andalucias fineste hester. Ingen feria uten flamenco og sherry, og slett ikke i Jerez.
Sport
 
• MotoGP i Jerez de la Frontera fra 2. til 4. mai
Motorsport er stort i Spania, og stort sett hvert år kjøres det løp på banen i Jerez. Trening og kvalifisering finner sted fredag og lørdag, mens løpet kjøres søndag.
 
• Madrid Open fra 2. til den 11. mai
Rafael Nadal, Roger Federer og de andre av verdens beste tennisspillere møtes i Spanias største tennisturnering. Både kvinner og menn spiller i løpet av uken.
 
• Formel 1 i Barcelona fra 9. til 11. mai
Fart og vår kombineres når Formel 1-feltet skal konkurrere på Circuit de Catalunya, litt utenfor Barcelona. Det er trening og kvalifisering fredag og lørdag, mens løpet kjøres søndag.
 
 
JUNI
• Día del Pescaito i begynnelsen eller midten av juni
10-12 tonn frityrstekte og grillede småfisk serveres til de vanligvis 30.000 besøkende på strandpromenaden i La Carihuela i Torremolinos.
 
• Halvmaraton 4. juni
Er det på tide å løpe av deg de frityrstekte sakene av sidebeina, så delta i Málagas halvmaraton. Hel-maraton avholdes sannsynligvis i desember, men datoen er fortsatt ikke fastlagt.
 
• Romería de El Rocío 8. og 9. juni
Dette er en pilgrimsferd der over en million mennesker hvert år valfarter til Rocío i Huelva for å se jomfruen, Virgen de El Rocío. Det skal visstnok hete Romería fordi pilegrimsferdene tradisjonelt førte til Roma.
 
• Marbellas byfest 9. til 15. juni
Marbella feirer byens skytshelgen, San Barnabé, med en ukelang byfest.
 
• Corpus Christi 19. juni
Corpus Christi er en katolsk høytidelighet, og denne gangen tilbes Jesus Kristus’ legeme. Den er feiret siden 1595 og avholdes nå i det meste av landet der man som under påsken, kan oppleve opptog gjennom bygatene.
 
• Baby-hopping 22. juni
Man legger alle babyer som er født i løpet av det siste året på tepper på gata. Så hopper menn utkledd som djevler over dem, og dermed reddes de fra alt vondt. Denne tradisjonen kalles El Colacho og kan oppleves i Castrillo de Murcia i Burgos.
 
• St. Hans 23. juni
I Spania kalles han San Juan, og han feires om kvelden den 23. på stranden med bål og rikelig med mat og drikke. Noen steder brennes også figurer. San Juan er Menorcas skytshelgen, og her er det festligheter og ren kaos i en hel uke.
Sport
 
• VM i fotball fra 13. juni til 13. juli i Brasil
Alle har ventet på 2014. Fotballen kommer tilbake til samba-landet der den betyr så mye. Verdens beste fotballandslag skal kåres, og det spørs om ikke Spania som er forsvarende mester, vil kjempe om tittelen sammen med Brasil, Tyskland, Argentina og alle de andre. Dessverre klarte ingen skandinaviske land å kvalifisere seg.
 
 
JULI
• Rapa das Bestas 4. til 7. juli
Navnet kan oversettes med klipping av beistene. Populært kalles det La Rapa. Her fanger man frittgående hester, og så blir mankene trimmet. Det ligner en slags spektakulær bryting mellom mennesker og hester. Rapa das Bestas kan oppleves i Sabucedo i Pontevedra.
 
• San Fermín og okesløp 6. til 14. juli
Landets mest omdiskuterede festuke er utvilsomt San Fermín. Det er naturligvis fra Pamplona alle verdens tv-stasjoner viser klipp fra når oksene sammen med bysbarna og 1,5 millioner besøkende kl. 08.00 hver morgen slippes løs i gatene, etterfulgt av protester fra dyrevernorganisasjoner.
 
• Sjøfarerne velsignes 16. juli
Denne feiringen har eksistert siden 1500-tallet. Statuer av Virgen del Carmen (én av Jomfru Marias mange titler) bæres fra kirken og ut på havet for å velsigne sjøfarere og fiskere. Festivitaen avholdes i flere byer, bl.a.: Málaga, Rincón de la Victoria, Vélez-Málaga, Torremolinos, Benalmádena, Los Boliches og Estepona.
 
• Den Hellige Jakobs dag 25. juli
Pilegrimmer på vei mot Santiago de Compostela iler med mange andre av sted for å nå fram til denne dagen som selvfølgelig også er ensbetydende med messe i katedralen og en betydningsfull dag i Galicia.
 
• Nærdøden-opptog 29. juli
Santa Marta de Ribarteme er skytshelgen for de gjenoppståtte, og på denne dagen i Las Nieves i Pontevedra er alle som har hatt en nærdøden-opplevelse, eller som er alvorlig syke, med i et opptog kalt Romería de Ataúdes. Der blir de gjerne båret i en kiste.
Sport
 
• Tour de France 5. til 27. juli
I nabolandet Frankrike kjemper verdens beste sykkelryttere om seieren i Tour de France. Se Froome, Contador og Nibali knive om seiren i verdens hardeste sykkelløp.
 
 
AUGUST
• Romería Vikinga 3. august
Galicias eldste fiesta er vikingeslaget som avholdes i Catoira i Pontevedra. Vikingeskip seiler opp elven Arousa, og store kamper utkjempes. Se hvordan våre forfedre blir myrdet – og drikk litt cider til.
 
• Málagas byfest 9. til 16. august
Alle byer har en byfest. Og den i Málaga overgår de fleste. Om dagen er byen preget av telt der det serveres vino fino og tapas, og gatene lives opp av festkledde og dansende mennesker. Om kvelden er festen lagt til feria-plassen utenfor byen.
 
• Misterio de Elche 11. til 15. august
Trolig verdens eldste, religiøse skuespill, Misterio de Elche, avholdes i Elche/Elx i Alicante. Skuespillene er blitt oppført siden det 13. århundret, og folk valfarter hit fra hele verden.
 
• Middelaldermarked 14. til 17. august
Et middelaldermarked med kunsthåndverk, musikk og mat fra forgange tider kan oppleves på borgen, Castillo Sohail i Fuengirola, Málaga.
 
• Aste Nagusia 16 til 24. august
Semana Grande, eller på baskisk Aste Nagusia, altså den store uken, er navnet på en årlig festival med kjempefigurer og folk på stylter som avholdes særlig i Bilbao og San Sebastián.
 
• Tre kulturers festival i slutten av august
Kulturfestivalen Festival Frigiliana 3 Culturas byr på jødiske, muslimske og kristne kulturelle innslag som utstillinger av kunsthåndverk, forskjellige aktiviteter, musikk og dans.
 
• Tomatkrig 27. august
Tomatfesten eller -krigen Tomatina i Buñol i Valencia er landets, hvis ikke verdens rødeste fest. Omkring 40.000 (voksne) mennesker slåss med 100 tonn tomater.
Sport
 
• Vuelta a España fra 23. august til 14. september
I 2014 begynner Spanias største sykkelløp i Andalucia. Jerez de la Frontera blir startstreken for løpet, og det kjøres flere etapper i Cadiz-provinsen og i Andalucia.
 
• VM i basketball i Spanien 30. august til 14. september
Spanjolene er ville etter fotball, men den nest mest populære sportsgrenen er basketball. I 2014 avvikles VM i Spania, og det spilles bl.a. i Granada og Sevilla.
 
 
SEPTEMBER
• Cascamorras 9. september
I over 500 år har innbyggerne i Guadix og Baza i Granada kjempet om en statue av jomfruen Virgen de la Piedad. Innbyggerne i Guadix mener at naboene i Baza rappet den fra dem. Kampene gir naturligvis anledning til en fest som varer i tre dager.
 
• Vinhøstfest på forskjellige datoer
I mange områder feirer man når vinhøsten er i hus. La Vendimia starter de fleste steder i midten av måneden, men datoen avhenger av været, men det betyr jo bare at man enkelt kan rekke å bli med på flere Vendimias.
 
• Menneskepyramider 20. til 24. september
Festes de la Mercè er navnet på den høyst besynderlige festen i Barcelona der 600 arrangementer finner sted, bl.a. de menneskelige pyramider, kjent som castellers. Pyramidene kan bli like høye som åtte etasjer.
Sport
 
• VM i sykling i Spania fra 21. til 28. september
Verdensstjernene samles igjen i Spania når det skal kjempes om VM-medaljer i Ponferrada i Castilla- og León-regionen. Det konkurreres både for menn og kvinner, juniorer, U23 og profesjonelle ryttere, i tillegg til at VM-uken innledes med et lagløp.
 
 
OKTOBER
• Suppedag i Monda begynnelsen av måneden
Día de las Sopas Perotas i Álora. Innbyggerne, kjent som perotas, er gode kokker, og det viser de denne dagen. Det serveres likevel ikke suppe på suppedagen, men alle får mulighet for å sette tennene i en rett av brødsmuler og grønnsaker.
 
• Spanskhetens dag 12. oktober
Dagen da Cristoffer Colombus ‘»oppdaget» Amerika’ er en helligdag. I større byer, særlig Madrid, er Día de la Hispanidad ensbetydende med opptog og militærparader.
 
 
NOVEMBER
• Allehelgensdag 1. november
Día de Todos los Santos markeres i hele landet med et besøk på kirkegården. Her minnes man de kjære avdøde med hygge, mat og drikke.
 
• Slagtedagen 11. november
San Martín er ensbetydende med den store slaktedagen, La Matanza. I mange byer, særlig i fjellområdene, slakter man griser for å tilberede pølser og skinker til den kommende vinteren. Imellomtiden spises og drikkes det en hel del.
 
• Mostfestival 22. november
Fiesta del Mosto, altså most-festen, der druesaften hylles i den lille byen Atajate ved Ronda, Málaga, er nok årets siste høstfest. Det er et av få steder der man har mulighet for å smake helt friskpressede druer.
 
 
DESEMBER
• Brødsmulefest 21. desember
I Torrox ved Málaga omgjøres to tonn med brødsmuler, flere hundre kilogram hvitløk og atskillige liter olivenolje til migas som serveres til de besøkende.
 
• Julaften
Det er nok den mest stille kvelden i landet. De fleste barer er stengt, selv om de unge ofte går ut på byen etter middagen med familien.
 
• Verdiales 28. desember
Folklore og tradisjonell musikk på ventaen i Puerta de la Torre i Málaga. Pandas, eller lokale folkedansere og -musikanter, er på scenen. Dagen er også Día de los Santos Inocentes – den store narredagen.
 
• Nyttårsaften
Årets siste kveld feires i Spania som i de fleste andre land, med bobler og fyrværkeri, og så selvfølgelig de uunnværlige 12 druene. Dessuten er det midnattsmesse i de fleste kirker.
Sport
 
• EM i håndbold for kvinner fra 9. til 21. desember
Denne gangen er det kvinnene som skal kjempe om å være de beste i Europa når EM arrangeres i Kroatia og Ungarn.
Vi tar forbehold om endringer mht. datoer m.v. Er ingen presis dato nevnt, skyldes det at den ikke var fastsatt ved magasinets deadline.
 
Av Jette Christiansen og Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.