Månedsmagasinet på Costa del Sol
Moderne arkitektur i Spania

Moderne arkitektur i Spania

shutterstock 123001861
Alhambra i Granada, Mezquitaen i Córdoba, katedralen i Sevilla og en rekke andre fantastiske og historiske severdigheter har gitt Spania én av topplasseringene på Unescos liste over verdensarven. Men også når det gjelder innovativ og framtidsrettet arkitektur, er Spania i dag en favoritt.

En ny generasjon arkitekter har nemlig bidratt til at spansk arkitektur nå er blitt internasjonal merkevare. Oslo får som kjent sitt nye Munch-museum i Bjørvika i 2018, «Lambda», tegnet av det Madrid-baserte arkitektkontoret Herreros Arquitectos. Men rundt om i Spania finnes det en rekke andre signalbygg ¬som er gode eksempler på den nye, spanske avantgarde-arkitekturen:

 
Guggenheim-museet i Bilbao
Fra å være litt nedslitt og uinteressant, har Bilbao på få år utviklet seg til en stilfull og moderne by. Guggenheim-museet som åpnet i 1997, har blitt selve symbolet på det nye Bilbao. Her har stjernearkitekten, canadiske Frank O. Gehry skapt sitt eget univers i stål.
 
Vinhotellet Marqués de Riscal
Forvridde former i titan og rustfritt stål sklir inn i og over i hverandre, i fiolett, gull og sølv. Ideen bak hotellet (åpnet i 2006) i Rioja-regionen er å forene tradisjonene fra gammel vinproduksjon med avantgarde design. Igjen heter arkitekten Frank O. Gehry. Vegg i vegg ligger bodegaen Herederos del Marqués de Riscal.
 
Kunst og vitenskapsbyen i Valencia
Det er arkitekten Santiago Calatrava, ektefødt bysbarn, som står bak flere av byggverkene i «Ciudad de las Artes y las Ciencias» i Valencia. Komplekset byr på noe av det mest spektakulære byggene du finner innen moderne arkitektur med sine fantastiske former, dristige konstruksjoner og gigantiske vannspeil.

Operahuset på Tenerife
Spektakulært er også Santiago Calatravas fantastiske operahus i hovedstaden Santa Cruz på Kanariøya Tenerife. Bygget er blitt et kjent symbol for byen og ble påbegynt i 1997 og ble innviet i 2003. Blant ekspertene regnes operaen som sen-modernistisk arkitektur.
 
«Soppene» i Sevilla
Metropol Parasol i Sevilla skal være verdens største trekonstruksjon. Den dekker 5.000 m2, er 26 meter høy og strekker seg over et område på 10.000 m2, midt i vakre Sevilla. Lokalt kalles den «Soppene på Encarnación-plassen» fordi den er formet som seks sopper og ble reist der den gamle markedshallen tidligere lå.
 
Tårnet Caja Madrid
Bygget er det høyeste i Spania og er en av de fire skyskrapere som ligger i Cuatro Torres forretningsområdet i Madrid. Det 250 meter høye tårnet sto ferdig i 2009, og arkitekten er verdensberømte Norman Foster. Stålkonstruksjonen veier 11.000 tonn og fasaden består hovedsakelig av glass og rustfrie stålplater.
 
Pabbelon Puente
Paviljong-broen i Zaragoza er et av de første byggeprosjektene i verden som forener to konstruksjonsmetoder, nemlig kombinasjonen av byggkonstruksjon med arkitektonisk element. Broen er 250 meter lang, og den verdenskjente arkitekten Zaha Hadid er mesteren bak den spesielle broen.
 
Torre Agbar, Barcelona
Den franske arkitekten Jean Nouvel står bak Barcelonas tredje høyeste bygning. Fasaden i aluminium og glass skifter farge hele døgnet og om kvelden lyser den opp i blått og rødt. Agbar-tårnet er en 144 meter høy skyskraper ved Plaça de les Glòries Catalanes og er byens tredje høyeste bygning.

Protos-bodegaen, Peñafiel
Arkitekten Richard Rogers står bak nybygget på bodegaen Protos i Peñafiel, «hovedstaden» i Spanias kanskje aller beste vindistrikt, Ribera del Duero. Bygget kjennetegnes ved sin spesielle form med fem hvelv. Rogers er også kjent for å ha tegnet T4-terminalen på Barajas flyplass i Madrid.

 
Hotel Puerta América, Madrid
Et av verdens mest spesielle hotell med japansk minimalisme i hvitt og svart, lekende design i kraftige farger, interaktivt miljø og uvante, geometriske former i rustfritt stål, alt skapt av verdensnavn som Norman Foster, Zaha Hadid, Arata Isozaki, Richard Gluckman og Victorio & Lucchino. Men du må inn i bygget for å få de sterkeste opplevelsene.
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.