Månedsmagasinet på Costa del Sol
vand

Der er mye som undrer oss skandinaver når vi kommer fra våre vante rammer i Norden til sydligere himmelstrøk her i Spania. Her i redaksjonen mottar vi da også spørsmål om alt fra; Hvorfor står eggene ikke i kjøledisker i supermarkedene? og; Hvorfor er spanske politikere så korrupte?, til; Hvorfor kjører noe biler rundt med en L på bakruta? og; Hvorfor er det så sparsomt med økologiske varer i butikkene?
 
Denne måneden innleder vi en spalte som behandler noen av disse til tider så vanskelige og andre ganger nokså banale spørsmålene som ikke desto mindre er kilde til stor undring bl.a. såvel skandinaviske tilflyttere som ferierende i Spania. Har du noe du lurer på og noe du synes vi skal undersøke, så send en epost til kasper@norrbom.com.
 
Stemmer det virkelig at drikkevannet i Spania må komme fra en plastflaske og ikke fra vannkrana?

Tannbørsten var klar til å gå til krig da det nesten uunngåelige spørsmålet ble brakt på banen: «Tror du at vannet er ok her i Fuengirola?» Tenk om jeg nå fikk i meg en dråpe forurenset vann og måtte bruke ferien på å bli straffet for det. Vi ble enige om at det nok gikk greit å pusse tenner, men at alt drikkevann må komme fra en plastflaske. Før kjæresten min og jeg flyttet inn en leilighet med kjøleskap, ble det til svært mange 1,5 liters flasker som ofte ikke rakk å bli helt før vi kjøpte en ny. Nå når vi har vi kjøleskap, har vi også hatt mulighet for å kjøpe inn og kunne observere, hvordan vi og de andre handlende slepte den ene plastikkdunken etter den andre med vann hjem. Her opptok dunkene en hel hylle i kjøleskapet og måtte bakses ut og inn bare for at vi kunne få vætet tungen. Nei, tenkte jeg etter et par uker med dunker, det kan da ikke stemme at det må brukes så mye energi og plast for å få slukket tørsten i et i-land.

Alternativet til å drikke vann på flaske er å drikke springvann. Jeg er oppdratt til at man må unngå å drikke springvann i utlandet, og man anbefaler også reisende bare å drikke vann på flaske og unngå isterninger for ikke å bli syk. Men en rapport fra Helseministeriet i Spania slår fast at 99,3 prosent av springvannet i Spania kan drikkes. Rapporten er fra 2011, men mye kan skje på to år. Rapporten er basert på stikkprøver, så for å være 100 prosent sikker på vannkvaliteten, burde den lokale vannforsyningen kontaktes. Jeg tok imidlertid rapporten for god fisk og bestemte meg for å utsette kroppen for det «farlige» springvannet. Som leseren nok skjønner, har jeg ikke dødd av det. Ei heller har det vært rumling fra mageregionen.
Grunnen til at noen blir syke av å drikke springvann i utlandet, er, at de rett og slett får en infeksjon som E.coli eller Campylobacter. Disse er fortsatt i vannet dersom ikke vannsystemet er optimalt utviklet, og de lokale borgerne har som regel utviklet immunitet overfor bakteriene. Det er litt av en myte at man får diaré av en ny bakterieflora. Det skjer bare hvis denne «nye bakteriefloraen» inneholder sykdomsframkallende mikroorganismer, sier man.
På grunn av behandlingen av vannet her i Spania, kan det som hovedregel drikkes.
Det betyr selvfølgelig ikke at alle tåler å drikke vannet fra springen, og særlig folk med svekket immunforsvar må passe på. Men er du frisk og rask, skader det neppe med et glass vann fra springen. Du får jo isbiter i drinkene? Skyller du frukt og grønt i flaskevann? Du overlever nok en tår vann fra springen. (Svarte du «nei» og «ja», skal du ha et anerkjennende nikk, for det er jo bra å stå ved sin overbevisning).
De sarte smaksløkene er også ofte en årsak til at springvannet velges bort. Det gjelder både for spanjoler og nordmenn, så det handler åpenbart ikke bare om at man er vant til at vannet smaker annerledes. OCU – det spanske Forbrukerrådet – skriver på sin hjemmeside at vannet i Spania saktens kan drikkes, men at det noen steder ikke smaker så godt. Med den mengden vann som kjøpes i de lokale supermarkeder, må det også gjelde her, men for meg har ikke smaken vært et problem.
Kanskje er jeg en kverulant, men jeg synes det er tull å bruke så mye plast (som er laget av råolje) og CO2 (vannet kommer ikke fram til hyllene på magisk vis) på noe så grunnleggende og noe så enkelt som å drikke vann. Å kunne drikke vann fra springen er en luksus som ikke mange i verden i dag er opplever.
Av Lisa Nordbo Fiil, lisa@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.